отримання приписного не за місцем реєстрації місця проживання

юнакові 16 років, навчається в дистанційній школі, яка не займається постановкою на військовий облік призовників (як це відбувається в звичайних загальноосвітніх школах). Фактично проживає не за місцем реєстрації місця проживання (в іншій області). Як отримати приписне не за місцем реєстрації? куди звернутися, які документи потрібні?
01.12.2023 00:16 391

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 736

Вітаю!

ВАМ ТРЕБА МАТИ ДОКУМЕНТ, ЯКИЙ ПІДТВЕРДЖУЄ ПРАВО НА ПРОЖИВАННЯ ЗА НОВОЮ АДРЕСОЮ ТА ЗВЕРНУТИСЯ ДО МІСЦЕВОГО ТЦКСП ДЛЯ ПОСТАНОВКИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ПРИЗОВНИКІВ.

Згідно з порядком, чинним з 5 січня 2023 року, хлопці отримують статус призовника (не військовозобов'язаного) і потрапляють на облік у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

"Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів"

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%BF#Text

За новими правилами, юнак набуває статус призовника шістнадцятилітнім — у рік, коли йому має виповнитися сімнадцять.

У ТЦК юнакові видають перший військово-обліковий документ — приписне. У статусі призовника він перебуватиме до 27 років.

Військовий облік забезпечується з урахуванням вимог законодавства у сфері декларування та реєстрації місця проживання (перебування) фізичних осіб, організовується і безпосередньо ведеться державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, в яких призовники, військовозобов’язані та резервісти працюють (навчаються).

У разі зміни місця проживання або у разі, коли в паспорті громадянина України відсутні відмітки про реєстрацію місця проживання, призовниками, військовозобов’язаними та резервістами подається інформація, яка підтверджується документами або відомостями відповідно до Закону України “Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні” та Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 25, ст. 1234).

Для внесення запису/актуалізації даних про призовників, військовозобов’язаних та резервістів до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів ними надаються персональні дані відповідно до вимог Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%BF#Text

ПРИЗОВНИКУ НЕОБХІДНО ПРИБУТИ ДО ТЦКСП ЗА МІСЦЕМ ПЕРЕБУВАННЯ, НАДАТИ ІНФОРМАЦІЮ ПРО МІСЦЕ ПЕРЕБУВАНЕЯ ТА СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК. 

Стаття 7. Персональні дані призовника, військовозобов’язаного та резервіста

1. До персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать:

7) місце проживання та місце перебування;

Стаття 9. Права та обов’язки призовників, військовозобов’язаних та резервістів

2. Призовник, військовозобов’язаний та резервіст зобов’язаний подавати до органу ведення Реєстру достовірну інформацію про свої персональні дані, що вносяться до Реєстру.

ххххххххх

"Порядок декларування та реєстрації місця проживання (перебування)"

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265-2022-%D0%BF#n15

Особа може задекларувати/зареєструвати своє місце проживання (перебування) лише за однією адресою. У разі коли особа проживає у двох і більше місцях, вона здійснює декларування/реєстрацію місця проживання (перебування) за однією з таких адрес за власним вибором. За адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) з особою ведеться офіційне листування та вручення офіційної кореспонденції.

ЗА ЦІЄЮ АДРЕСОЮ ОСОБА СТАЄ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК. 

Громадянин України, який проживає на території України, а також іноземець чи особа без громадянства, які на законних підставах постійно або тимчасово проживають на території України, зобов’язані протягом 30 календарних днів після зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання та прибуття до нового місця проживання (перебування) задекларувати/зареєструвати його. Іноземець чи особа без громадянства, які отримали довідку про звернення за захистом в Україні, можуть зареєструвати місце свого перебування в Україні.

Реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється під час особистого відвідування органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) за адресою житла незалежно від форми власності.

Особи, які досягли 14-річного віку, самостійно подають заяву про реєстрацію місця проживання (перебування).

У разі подання заяви про реєстрацію місця проживання (перебування) особою, яка не досягла 18-річного віку, реєстрація місця проживання (перебування) здійснюється за згодою батьків або інших законних представників такої особи. Згода не надається у разі коли особа є здобувачем освіти та здійснює реєстрацію свого місця проживання (перебування) в гуртожитку, що належить до сфери управління закладу освіти.

Для реєстрації місця проживання (перебування) особа або її законний представник (представник), уповноважена особа житла або уповноважена особа спеціалізованої соціальної установи, закладу для бездомних осіб, іншого надавача соціальних послуг з проживанням подає...

документи, що підтверджують... право на проживання (перебування) в житлі, зокрема свідоцтво про право власності, ордер, договір оренди (найму, піднайму), договір найму житла у гуртожитку (для студентів), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші підтверджуючі документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання (перебування) особи здійснюється за згодою власника (співвласників) житла, наймача та членів його сім’ї, уповноваженої особи житла (зазначені документи та згода не вимагаються під час реєстрації місця проживання (перебування) малолітніх та неповнолітніх дітей за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків або законних представників (представників), або одного з них...

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram