Питання, щодо відстрочки від мобілізації

Добрий день. Мене звати Сергій. В мене питання, щодо відстрочки від мобілізації. Ситуація наступна: в мене мати і батько інваліди 2-ої групи, я інвалід 3-ої групи. Рідних сестер і братів не маю. В мене є дружина і донька 12-ти років. Виходячи з цього в мене є наступні питання: 1) Чи маю я право на відстрочку від мобілізації? 2) Опікунство над батьками я не оформляв - чи треба це робити? 3) В новинах зараз пишуть, що готується новий законопроект, в якому будуть зміни в розділі, щодо категорії осіб, які мають відстрочку від мобілізації - чи буду я входити в цю групу і чи буду я мати відстрочку від мобілізації згідно нового законопроекту? Дякую за відповідь.
06.12.2023 12:54 1114

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
737 відгуків (736 +) (1 -)
Консультацій: 1925
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Вітаю Вас, Сергій.

Згідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", у Вас є 2 підстави для відстрочки. Так, не підлягають не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

-визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

-які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

Тобто, Ви як особа з інвалідністю ІІІ групи не підлягаєте мобілізації. Вас згідно до ч. 2 цієї статті Закону можуть мобілізувати виключно за Вашою згодою та за місцем проживання: Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

За цією підставою можете подати заяву до ТЦК СП за наступним зразком:

                                                                                       В   ___________ТЦК та СП

                                                                                     Адреса: 

                                                         

                                                                      Від:          ПІБ

                                                                                       ___________  року народження                         

                                                                                     Адреса проживання: м

                                                                                     Тел.: ________

 

                                                                       Заява

Згідно з абз. 3 ч.1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» я не підлягаю призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з тим, що я маю інвалідність ІІІ групи.

Обставини, що зазначені вище та виключають призов на військову службу під час мобілізації, підтверджується Довідкою МСЕК  Серії ____ від ______№ _______ та пенсійним посвідченням №____від______ (копії додаються).

Згідно до ч. 2 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», особи з інвалідністю у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Цією Заявою  засвідчую, що свою згоду на призов на військову службу під час мобілізації не надаю.

Відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації прошу надати на весь час дії воєнного стану до його офіційного закінчення.

 

Додатки:

1.Копія Довідки  МСЕК Серії _____ № _____ від _______р.;

  1. Копія пенсійного посвідчення серії _____№______ від _______р.

 

 

Дата                                               підпис                      ПІБ

 

Щодо другої підстави для відстрочки.

В Вашому випадку, оскільки Ви є єдиним сином у батьків, то Ви не підлягаєте мобілізації. Проте, Вам необхідно підтвердити факт відсутності інших працездатних осіб ( зокрема повнолітніх дітей), якій можуть утримувати Ваших батьків. Ваша дружина за законодавством не зобов'язана утримувати Ваших батьків. 

На практиці, за цією підставою отримати відстрочку виникають складності,  і все через те, що немає жодних встановлених документів, які б підтверджували факт відсутності інших осіб, які мають обов'язок утримувати особу з інвалідністю, особливо це стосується повнолітніх дітей.Наприклад, відсутність працездатних батьків можливо підтвердити свідоцтвом про смерть, або другого подружжя (свідоцтво про розлучення), або їх статус пенсіонерів /інвалідів(на підтвердження непрацездатності). Відсутність інших повнолітніх дітей підтвердити дуже важко. 

При поданні заяви на відстрочку ми зазвичай вказуємо про факт відсутності інших членів родини, надаємо довідку про склад сімї (але вона не зовсім інформативна).

ТЦК СП не дає жодної інформації якими документами можна підтвердити відсутність  інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону  утримувати, зокрема, батьків з інвалідністю І/ІІ групи. Вони витребують довідки/витяги з РАГСУ яких не існують.  

РАГСи також не видають жодних довідок або витягів про факти, які підтверджують такі обставини. 

Але, можна отримати повний витяг з реєстру актів цивільного стану про фізичну особу. ТЦК СП саме про такий витяг мають на увазі, називаючи кожний раз такий документ по-різному=)

Згідно до Наказу Мінюсту 24.07.2008  № 1269/5 "Про затвердження Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян" (див. за посиланням:Про затвердження Інструкції з... | від 24.07.2008 № 1269/5 (rada.gov.ua)

Згідно до вище вказаної інструкції, РАГС видає наступні повні витяги з реєстру:

а) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження (додаток 15);

б) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть (додаток 16);

в) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб (додаток 17);

г) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про розірвання шлюбу (додаток 18);

ґ) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про зміну імені (додаток 19);

д) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про усиновлення (додаток 20);

е) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про встановлення батьківства (додаток 21);

є) повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про відсутність актового запису цивільного стану (додаток 22).

Але, жодний з таких документів в повній мірі також не підтверджують факт відсутності інших осіб в родині, які мають обов'язок утримувати особу з інвалідністю. При цьому,  в більшості випадків, ТЦК СП приймають до уваги "повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження" як на особу з інвалідністю, так і на військовозобов'язаного, який реалізує своє право на відстрочку.

Тому, рекомендую отримати повний витяг на себе і на батьків з РАГСу щодо актового запису про народження. Якщо ТЦК СП буде вважати недостатнім підтвердженням факту, нехай надають письмове обгрунтування з вичерпним переліком документів, якими Ви можете підтвердити факт відсутності у бутька інших осіб,  які мають обов'язок утримувати її.

Але, якщо будуть витребувати такі документи. На начальному етапі достатньо надати документи, що підтверджують інвалідність батьків: довідку МСЕК/пенсійне посвідчення, та довідку що підтверджують родинний зв'язок: свідоцтво про народження, відсутність інших осіб, які мають обов'язок утримувати батьків: довідка про склад сім'ї.

Надаю Вам також зразок заяви на відстрочку:

                                                                                                                В _____  РТЦК та СП

                                                                                                                Адреса:

                                                                                                                Від: _____________

                                                                                                                ___________ року народження

                                                                                                                Адреса проживання: 

                                                                                                                Тел.: ________

                                                                                    Заява
Прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації згідно з абз. 11 ч.1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» на підставі того, що мій батько ____________, __________ року народження, є особою з інвалідністю ІІ групи,  а також мама ____________, _______року народження, що виключає мій призов на військову службу під час мобілізації.

Я є єдиним сином у батьіва. Будь-яких інших осіб, які зобов’язані їх утримувати за законодавством, немає. 

Обставини, що зазначені вище та виключають призов на військову службу під час мобілізації, підтверджується Довідкою медико-соціальної експертизи Серії 12 ________від __________ ( видана безстроково), Пенсійним посвідченням серії ААГ №_______, а також документами, що підтверджують родинний зв'язок: Свідоцтво про народження.

Відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації прошу надати на весь час дії воєнного стану до його офіційного закінчення.

Додатки:
1.Копія Довідки МСЕК Серії 12 АББ № ____________р., копія паспорту батька №_____, копія пенсійного посвідчення №______;

2.Копія свідоцтва про народження;

3.Копія Довідки МСЕК Серії 12 АББ № ____________р., копія паспорту мами №_____, копія пенсійного посвідчення №______;

4.  Довідка про склад сім’ї.

дата                підпис   ПІБ

Я Вам рекомендую обрати одну з підстав для відстрочки, адже ТЦК СП у разі наявності декілька підстав просять обрати одну з них, адже вони надають відстрочку тільки за однією підставою. Не зрозуміло з чим це повязано, напевно їм так зручніше, тому тут треба обирати за якою підставою простіше отримати відстрочку, однозначно за підставою Вашої інвалідності ( станом на сьогоднішній день.

Щодо Ваших таких питань:

1."Опікунство над батьками я не оформляв - чи треба це робити?"

Ні, не потрібно. Наявність факту інвалідності є достатньою підставою для відстрочки.  Опікунство встановлюється над недієздатними особами з психічними розладами і в судовому порядку. В нас плутають поняття опікунства з доглядом. Оформлювати догляд Вам не потрібно, це інша підстава для відстрочки.

2. "В новинах зараз пишуть, що готується новий законопроект, в якому будуть зміни в розділі, щодо категорії осіб, які мають відстрочку від мобілізації - чи буду я входити в цю групу і чи буду я мати відстрочку від мобілізації згідно нового законопроекту?"

Наразі законопроект ще розробляється та навіть ще не зареєстрований в Верховній Раді. Тому, робити якісь висновки неможливо. Як він буде виглядати, покаже час і в якому вигляді його приймуть, невідомо поки що. В ЗМІ дуже багато інформації, різної. З того що я теж читала, він буде стосуватися і осіб з інвалідністю, в частині звільнення з військової служби. Тобто, з тієї інформації зі ЗМІ зміни будуть стосуватися звільнення військових які мають інвалідність І або ІІ групи з військової служби (тобто так звана демобілізація), але  зміни не стосуватимуться права на відстрочку. Але знову ж таки, зараз це лише заяви деяких осіб в ЗМІ, як воно насправді буде, ми зможемо побачити тільки після того як проект зареєструють в ВРУ, як мінімум.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram