Кримінальна відповідальність за НЕВІРНО надану першу допомогу

Законопроектом пропонується внести зміни до таких законодавчих актів:

Кримінальний кодекс України (Відомості Верховної Ради України, 2001, № 25–26, ст. 131 із наступними змінами) допов­нити статтею 491 такого змісту:
− «Стаття 49-1. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з наданням першої допомоги.

Особа, яка при наданні першої допомоги людині у невідкладному стані спричинила їй середнє, тяжке тілесне ушкодження або смерть, звільняється від кримінальної відповідальності за таке діяння, якщо його вчинення не охоплювалося умислом або злочинною самовпевненістю такої особи». Посилання: (www.umj.com.ua/uk/novyna-135276-nadannya-pershoyi-medichnoyi-dopomogi-bez-strahu-podalshogo-pokarannya)

Чи була прийнята ця поправка?
Які правила діють на цей момент?
Які статті Кримінального кодексу регулюють відповідальність людини що надала першу допомогу, якщо перша допомога спричинила середнє, тяжке тілесне ушкодження або смерть потерпілого?

11.12.2023 00:11 176

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 459
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Чи була прийнята ця поправка? - ні, проект Закону було відкликано та знято з розгляду (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?id=&...).

2) Які правила діють на цей момент? -  12.11.2021 було внесено законопроект № 6306 (https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3...), а 01.07.2022 вже прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2347-20#Text). 

Однак, жодних змін до Кримінального кодексу України цим Законом внесено не було.

3) Які статті Кримінального кодексу регулюють відповідальність людини що надала першу допомогу, якщо перша допомога спричинила середнє, тяжке тілесне ушкодження або смерть потерпілого? - на жаль, прямої норми в ККУ досі немає.

Якщо загально, то це можуть бути наступні статті:

Стаття 128. Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження

Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження -

карається громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Стаття 137. Неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей

1. Невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов'язків щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило істотну шкоду здоров'ю потерпілого, -

карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть неповнолітнього або інші тяжкі наслідки, -

караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Стаття 140. Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником

1. Невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого, -

карається позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п'яти років або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому, -

карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram