Виплати по пораненню

Військовий Отримав та лікувався після контузії в серпні 2022р. В цьому році пішли ускладнення, в вересні 2023 він знову лікувався. 10 жовтня повернувся, а 25 його перевели до іншої частини. Звернувся до командира, щодо виплати на повторне лікування, мені відповіли - треба звертатись в частину, в якій він отримав поранення. І друге! Виплати на повторне лікування згідно поранення, виплачуються лише якщо поранення отримав в 2023 році. Розясніть будь ласка! Чи має він можливість отримати допомогу за повторне лікування? Якщо має можливість, що він має робити і які для цього треба документи.

19.12.2023 14:33 246

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 737

Вітаю!

Якщо у в/ч, на Вашу думку, незаконно відмовили у виплаті, подайте скаргу до Штабу оперативного командування, якому підпорядковується Ваша частина або на гарячу лінію Міноборони (0 800 500 442).

Фінансові питаннят (невиплата премій тощо):

  • Гаряча лінія Департаменту фінансів Міноборони з питань грошового забезпечення та соціальних виплат

Телефон: 044 271 35 59

ххххххххххх

Підстави для виплати дод винагороди  за час лікування у зв’язку з отриманим пораненням/травмою регулюються відповідно до чинного законодавства, а саме: 

🔹Закон 3161

🔹Постанова КМУ № 168 від 2022 року

🔹внутрішні накази МО, МВС, інших військових та правоохоронних формувань

ххххххххххх

Взаємодія з військовою частиною під час лікування

Після потрапляння до медичного закладу Ви залишаєтеся військовослужбовцем і повинен підтримувати контакт зі своєю військовою частиною. Контролюй чотири питання:

  1. Постійної обізнаності командира щодо перебігу твого лікування, місцезнаходження, дати госпіталізації та дати можливої виписки.
  2. Отримання довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва).
  3. Списання майна. Якщо було пошкоджено чи втрачено майно (яке ти отримав у військовій частині і яке підлягає списанню), повідом про це свого безпосереднього командира та узгодь свої дії.
  4. Виплати. Контролюй виплату додаткової винагороди.

Якщо військовослужбовець отримав поранення (травму, контузію, каліцтво) внаслідок участі в бойових діях, йому належать наступні види грошової виплати:

  1.  в розмірі за останньою займаною посадою перед пораненням (контузією, травмою, каліцтвом).
  2.  – виплата в розмірі 100 000 грн за поранення (контузію, травму, каліцтво), пов’язане із захистом Батьківщини (при виконанні бойових завдань по БР), яка здійснюється щомісяця протягом всіх періодів лікування в стаціонарі або перебування у відпустці для лікування після тяжкого поранення.
  3.  – одноразова грошова компенсація за будь-яке ушкодження здоров’я (інвалідність, часткова втрата працездатності внаслідок поранення, контузії, травми, каліцтва або захворювання), яке призвело до втрати працездатності чи групи інвалідності, отримані при захисті Батьківщини або виконанні обов’язків військової служби.
  4.  – виплата, яка здійснюється військовослужбовцям щороку в розмірі, що дорівнює розміру їхнього місячного грошового забезпечення.
  5.  – виплата в розмірі місячного грошового забезпечення, яка здійснюється щороку, незалежно від матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Якщо лікування триватиме понад 4 місяці, Ваші дії наступні:

  • Отримай висновок ВЛК, де вказано, що лікування продовжено понад 4 місяці.
  • Проінформуй про продовження лікування свого безпосереднього командира.
  • Передай до військової частини вказаний висновок ВЛК.

Примітка: Під час відпустки за станом здоров’я, грошове забезпечення зберігається для всіх поранених, а додаткова винагорода в розмірі 100 тис грн – тільки після тяжкого поранення за висновком (постановою) ВЛК.

хххххххх

ЩОДО ПОВТОРНОГО ЛІКУВАННЯ. 

ДОДАТКОВУ ВИНАГОРОДУ ПОВИННА СПЛАТИТИ ТА ВІЙСЬКОВА ЧАСТИНА, В КОТРІЙ ПРОХОДИВ СЛУЖБУ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ ПІД ЧАС ЛІКУВАННЯ. 

Тепер про відому серед військових постанову Кабміну №168 від 28 лютого 2022 року. Значні зміни до неї внесли окремою постановою №1001 від 15 вересня 2023 року. Мова йде про перелік посад військовослужбовців, які мають право отримувати додаткову винагороду.

Додаткові виплати встановлені військовослужбовцям, які отримали пораненням – контузію, травму або каліцтво. Нагадую, що надважливо, щоб у висновках військово-лікарняної комісії було вказано, що ці травми отримані саме під час захисту Батьківщини. Тому що трапляються випадки, коли людині вказують, що травму він отримав під час проходження служби та з цього починаються проблеми із нарахуванням виплат. Тож, згідно з додатком до основної постанови 168 поранені бійці зараз мають отримувати додаткові 20 100 гривень. Треба підкреслити, що ця сума плюсується до поточної зарплатні бійця, яка має виплачуватися щомісяця весь період, який він перебуває на лікуванні. Тобто, держава гарантує поранених збереження службового окладу та зараз додає до нього додаткову винагороду.

В тексті постанови окремо вказано, що отримувати її можуть бійці, яких ВЛК визнала обмежено придатними або непридатними до військової служби. А всім, хто зараз перебуває на лікарняному буде корисно знати, що така постанова про визначення додаткової винагороди щомісяця набрала чинності 20 вересня 2023 року та має застосовуватися з 1 червня 2023 року.

Це означає, що усі, хто отримав поранення мають отримати нарахування додаткової винагороди з червня поточного року.

ххххххххх

ЩЕ РАЗ:

1.ПОВТОРНА ГОСПІТАЛІЗАЦІЯ/ПЕРЕРИВАННЯ ЛІКУВАННЯ:

факт переривання лікування між стаціонарним лікуванням або прибуття з мед закладу для направлення у відпустку НЕ Є ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ПРИПИНЕННЯ ВИПЛАТИ - про що було надіслано роз’яснення до В/Ч службовими телеграмами з МО 

повторна госпіталізація, ПРИ ПРАВИЛЬНО ВКАЗАНОМУ ДІАГНОЗІ У ВИПИСЦІ, є підставою для нарахування додаткової винагороди - у діагнозі обов’язково повинно бути вказано про раніше отримане поранення/наслідки поранення.

2. ПРОТЯГОМ ЯКОГО ЧАСУ ВИПЛАЧУЮТЬ:

обмежень у часовому періоді НЕМАЄ, виплата здійснюється за весь час стаціонарного лікування/відпустки ВЛК при тяжкому пораненні - навіть якщо виведено “позаштат” та після 4-х місяців припинили виплату ГЗ:

3. ЯКИЙ ДОКУМЕНТ НАДАЄ МОЖЛИВІСТЬ ОТРИМАТИ ВИПЛАТУ:

згідно внутрішніх наказів підставою для виплати такої винагороди є Довідка про обставини поранення (Додаток5) та/або результати службового розслідування (НГУ/ДПСУ)

Ф100, виписки з мед закладу, довідка ВЛК - є супутніми документами, які визначають за який період повинні нараховувати виплату

4. НЕ ВИПЛАТИЛИ КОШТИ:

при припиненні виплати або взагалі ігнорування цього питання, варто подавати рапорт до В/Ч в якій перебуваєте на грошовому забезпеченні, з проханням видати наказ про нарахування та виплату винагороди.

до рапорту долучаємо:

Довідку про обставини поранення/результати службового розслідування

виписки з мед закладу

довідки ВЛК - при наданні відпустки

ВІДКЛАДАТИ РІШЕННЯ про витребування такої виплати до моменту переводу/звільнення з військової служби не рекомендую. 

У ВАШІЙ СИТУАЦІЇ ВАМ ПОТРІБНО СКАРЖИТИСЯ ДО МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ. 

5. НЕМАЄ СЕНСУ ПОДАВАТИ РАПОРТ НА ПЕРЕРАХУНОК, МЕНЕ ІГНОРУЮТЬ:

ось таке часто чую/читаю у відповідь на пропозицію подавати рапорти/позови до суду, з метою отримання 

кожен самостійно вирішує чи боротись за належні виплати чи ні.

Перерахунок додаткової винагороди можливо здійснити і самостійно, шляхом подачі правильно підготовленого рапорту та сформованого пакету документів.

Залучення юриста/адвоката, котрий має досвід з супроводження з цих питань дозволить належним чином готувати документи та бути готовим до оскарження неправомірних дій з боку В/Ч

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram