Звільнення із ЗСУ

Добрий день. Підскажіть, будь-ласка. У батьків двоє синів, обидва воюють з 2014.Один із синів був поранений, лікувався  госпіталі, але помер дома(причину смерті незнаю) чи має право другий син звільнитися з військової служби? Якщо так, то які документи і куди треба подавати. Дякую.

25.12.2023 15:38 266

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1903
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Вітаю!

Однією з підставою для звільнення з військової служби згідно до п.2 ч. 4  (так і ч. 5 що стосується військовослужбовців які проходять службу за контрактом) ст. 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (див. за посиланням: Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua) під час дії воєнного стану є: якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Тобто, саме факт загибелі або зникнення безвісти близького родича на війні є підставою для військового  звільнитися зі служби.

Можливо (скоріше за все) смерть військового родича виникла   внаслідок  поранення під час  проходження ним військової служби, але це на жаль не є підставою для звільнення для його родича.

Лише факт загибелі або зникнення безвісти (що має бути підтверджено повідомленням з військової частини про загибель або зникнення військового / лікарське свідоцтво про обставини смерті/ витяг з наказу командира військової частини про виключення військовослужбовця із списків частини, у зв’язку із його смертю) близького родича, є підставою для звільнення.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Можливо є інші підстави для звільнення згідно до ст. 26 Закону, напишіть мені.

Також прийміть мої щирі співчуття. Низький уклін Герою. 

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram