Переоформлення майна

Вітаю. 

 Чоловік має будинок, квартира, земельна ділянка та автомобіль записані на нього ( придбавалось в шлюбі). 
Вся сім`я знаходиться  за кордоном.  Чоловік заїхати в країну не може, але є потреба переоформити все це на дружину.

Також є гроші на рахунках. Може перерахувати дітям та дружині, чи буде питати банк про походження коштів?

Постає питання яким чином це все можна оформити  все майно за кордоном якщо чоловік не може приїхати? 

Чи є можливість надати довіреність на іншу особу яка все оформить замість мене?

27.12.2023 20:08 271

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1902
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Вітаю Вас.

Ви можете посвідчити довіренність надавши довіреній особі повноваження на відчуження майна, рухомого і нерухомого, особі якій Ви довіряєте (батькам, родичам тощо), який від Вашого імені у українського нотаріуса посвідчить угоду на дарування всього належного нерухомого/рухомого майна Вашій дружині.  Далі вже дружина буде 100% власником цього майна, що дає їй можливість здавати його в оренду без вашої згоди, або укладати інші правочини: дарування, купівлі продажу, тощо.

Щодо довіреності.

Ви можете посвідчити довіреність в будь-якому українському консульстві /посольстві,  за кордоном.

Вам також може посвідчити довіреність закордонний нотаріус, але її треба буде апостилювати в відділі легалізації документів МЗС іноземної країни. 

Звертаю увагу, будь-яка довіреність що видана за кордоном (незалежно від того, чи в дипломатичній установі, чи у закордонного нотаріуса), має бути внесена українським нотаріусом в реєстр (довірена особа це робить), для того щоб ця довіреність набула така скажемо, чинності. Після чого вже за такою довіреністю можна укладати угоди відчуження майна.

Декілька слів щодо  витрат на оформлення угоди з відчуження майна ( нерухомого):

Якщо чоловік дарує свою частку дружині, то операція з дарування майна (частки) дружині не буде обкладатися податком ПДФО  та військовим збором, адже обдарована дарувальнику є родичем першого ступеня споріднення. З цієї операції треба  будете заплатити  лише за нотаріальні послуги за посвідчення угоди (включаючи держмито) та за саму оцінку майна.

По вартості примірно:  оцінка нерухомості +/- 2500 грн; послуги нотаріуса +/- 4000 грн; держмита 1% від оціночної вартості нерухомого, але не менше 1  неоподатковуваного мінімуму доходів громадян; реєстрації договору в реєстрі прав нерухомого майна +/- 2000 грн. на нового власника. 

Якщо майно продається  чоловіком / дружиною:

Відповідно до п. 172.1 ст. 172 ПКУ, дохід від операції з купівлі-продажу нерухомого майна  не буде оподатковуватися, при умовах перебування цього майна у  власності продавця  більше трьох років, або у будь-якому випадку, якщо  це майно отримали у спадщину.

Тобто, умова щодо перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років  поширюється лише  на майно, отримане платником податку у спадщину. На майно, що перейшло у власність як подарунок, таких винятків не передбачено. А отже, якщо дружина (не чоловік) буде продавати майно, право власності на яке  набуте в період не більше 3 років, то така операція буде оподатковуватися ПДФО 5% та 1,5% ВС.

Щодо продажу авто, можна це зробити через Дію (якщо Ви маєте намір ного продати)

Для цього треба оновити застосунок Дія на телефоні, якщо він не оновлювався давно. Далі буде в головному меню функція "водієві", далі буде  "продати транспортний засіб". Далі з'явиться можливість заповнити договір, вказати ціну та підписати його. Після чого зявиться QR код, який Ви маєте надіслати покупцю. У покупця теж має бути застосунок. Він має його відсканувати та заповнити форму в Дії для покупця, підписати (підтвердити купівлю). Після чого він оформлює тех паспорт - фізичний та цифровий або лише цифровий, та має оплатити послугу. Після чого сервісний центр опрацьовує інформацію, і підтвердження продажу надходить в застосунок. Передача грошей чз Дію не відбувається. То вже за домовленністю: чи продавець надсилає гроші на рахунок, чи передає довіреній особі готівкою. 

В Дії тільки можливість є продати авто.

Якщо Ви плануєте подарувати авто дружині, то Ви можете уповноважити на це довірену особу за довіреністю ( всі повноваження можете вказати в одній довіреності), Ваша довірена особа в сервісному центрі МВС фізично разом із дружиною ( або також її довіреною особою) здійснять процедуру дарування та перереєстрації авто на дружину.

Якщо дружина не може перебувати в Україні та бути присутньою у нотаріуса при посвідченні угоди дарування /купівлі-продажу/ або в сервісному центрі МВС, вона також може надати довіреність іншій особі на посвідчення від її імені угод, перереєстрації на її користь майна тощо.

Щодо оподаткування продажу авто:

На відміну від нерухомості,  період володіння авто не впливає на обов'язок оподаткування.  Тут рахується скільки авто володілець продав протягом звітного періоду. Дохід від операції з продажу авто взагалі не буде оподатковуватися якщо це перший продаж за звітний податковий рік (ст.173.2. ПКУ).  Якщо це ІІ продаж за рік: по ставці 5%, якщо це ІІІ продаж авто за звітний рік: по ставці 18%
Щодо перерахування коштів родичам. Бажано гроші які є на рахунках перераховувати родичам І ступеня споріднення: дітям (повнолітнім), дружині, батькам. В такому разі банку за необхідністю надаєте свідоцтва про шлюб, або про народження дітей, або своє свідоцтво про народження на підтвердження родинного звязку, тоді фін моніторинг банку питань до таких операцій не буде мати.

Якщо у Вас виникли додаткові питання або уточнення, звертайтеся, обов'язково надам відповіді marina.bekalo@gmail.com

Звертайтеся, також надам зразок довіреності

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram