Військовозобовʼязані

ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНІ
Обмежена придатність/непридатність до мобілізації при наступних хворобах хребта
Хронічна вертеброгенна попереково-крижова радикулонейропатія праворуч з стійким больовим синдромом, мʼязово-тонічними проявами,статико-динамічними порушеннями. Ускладнений остеохондроз попереково-крижового відділу хребта. Протузії
М/х дисків L4-L5,L5-S1. Гемангіома L3 хребця .Придатний чи ні?
01.01.2024 20:10 485

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
750 відгуків (749 +) (1 -)
Консультацій: 1895
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

ВЛК встановлює ступінь придатності до військової служби на підставі порівняння існуючих у вас захворювань з Розкладом хвороб Наказу № 402.

Практично всі стаття розподілені на такі пункти:

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- НЕПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально (в умовах воєнного стану це означає "обмежено придатний");

в -- ПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально (в умовах воєнного стану це означає "придатний до служби");

г -- придатні до служби.

При цьому слід зазначити, що під час воєнного стану за статтями з індексом "б" (індивідуальний вибір між непридатністю та обмеженою придатністю) ВЛК повинна встановлювати обмежену придатність, а за статтями з індексом "в" (індивідуальний вибір між придатністю та обмеженою придатністю) ВЛК повинна встановлювати повну придатність.

Таким чином, непридатність - це статті з індексом "а", обмежена придатність - це статті з індексом "б". В свою чергу, статті з індексами "в" та "г" - майже завжди означають повну придатність до служби.

Тепер по вашим проблемам:

1. Протрузії - стаття 64-г, придатний до служби.

2. Ускладнений остеохондроз попереково-крижового відділу хребта - відкриваємо Пояснення до застосування статті 64:

до пункту «а» належать:
- міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;
- міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту.

до пункту «б» належать:
- міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань.

до пункту «в» належать:
- міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом.

Больовий синдром повинен бути підтверджений неодноразовими зверненнями по медичну допомогу та лікуванням.

На жаль, Розклад хвороб немістить такого поняття як "ускладнений остеохондроз", тому скоріше за все ВЛК встановить статтю 64-в, тобто придатний до служби.

3. Хронічна вертеброгенна попереково-крижова радикулонейропатія праворуч з стійким больовим синдромом - стаття 23. Відкриваємо Пояснення до застосування статті 23:

До пункту «а» статті 23 належать радикулопатії з частими (більше двох разів на рік) рецидивами і тривалим перебігом, що супроводжуються тяжким та стійким больовим синдромом з вираженими руховими та вегетативно-трофічними порушеннями, які вимагають довготривалого лікування, а також плексопатії і тяжкі форми невралгії у разі безуспішного лікування.

до пункту «б» належать:
- хронічні радикулопатії з рецидивами, плексопатії, невропатії, що супроводжуються в період загострення вимушеним положенням тулуба, болем вздовж нервів тощо та потребують тривалого стаціонарного і амбулаторного лікування протягом 2 місяців;
- поєднання виражених дегенеративно-дистрофічних змін у хребті з незначно вираженими неврологічними розладами.

У вас зафіксована радикулонейропатія зі стійким больовим синдромом - тобто в приницпі, підходить під визначення статті 23-а. Але також обов'язковою умовою встановлення статті 23-а є наявність виражених рухових та вегетативно-трофічних порушень, які вимагають довготривалого лікування, або наявність тяжких форм невралгії у разі безуспішного лікування.

Але мені невідомо - (1) чи проводилось раніше стаціонарне лікування вказаних захворювань (це повинно бути більше двох разів на рік), та (2) чи зафіксовано при цьому виражені рухові та вегетативно-трофічні порушення. Якщо хоч на одне із цих питань відповідь "ні", то ВЛК не буде встановлювати статтю 23-а. В кращому випадку запишуть 23-б, тобто обмежено придатний.

Окрім цього, у вас просто написано "стійкий больовий синдром", а для статті 23-а потрібно "тяжкий стійкий больовий синдром". При цьому, визначення больового синдрому як "тяжкий" - дуже суб'єктивне. 

З цього приводу рекомендую звернутися в ту саму медичну установу, де отримали цей діагноз, з проханням його по можливості уточнити: чи можна дописати "тяжкий" до вашого больового синдрому? чи зафіксовані виражені рухові та вегетативно-трофічні порушення? якщо так, то дописати їх. чи проводилось раніше стаціонарне лікування з приводу радикулопатії, і скільки разів на рік?

Без уточнень, стаття 23-б (обмежена придатність) - це найкращий для вас варіант, з такими діагнозами.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram