Зняття та постановка військовозабов'язаного на облік в ТЦК та СП

Декілька років проживаю та працюю в іншій області, зареєстрований та перебуваю на військовому обліку в другій. В найблищий час планую зареєструватись в своєму будинку, ну і відповідно стати на облік в ТЦК. Підкажіть алгоритм дій, "що за чим"? Спочатку виписатись і знятись з обліку чи навпаки відразу йти в ТЦК по новій адресі? Який взагалі порядок зняття з обліку у період військового стану, чи не буде якихось труднощів в цьому. Додам також, що здобуваю другу вищу освіту(непослідовну), всі підтверджуючі документи маю, також нещодавно отримав витяг з Мінекономіки про бронювання на підприємстві на 6 місяців. Дякую!
Який ТЦК ставить на спеціальний військовий облік (бронювання), ТКЦ за місцем
реєстрації юридичної особи або ТЦК за місцем обліку особи? 
Чи буде вважатись дійсним витяг з Мінекономіки про бронювання військовозабов`язаного, якщо буде змінений ТЦК? Чи поставлять на спеціальний військовий облік на новому місці?
Коли отримував військовий квиток у 2014 році, то ВОС присвоїли згідно освіти яку здобував(військову службу не проходив), 866 - продовольча служба. У 2018 році був затверджений наказ №627 Міноборони про заміну діючих ВОС за напрямами зв`язку та логістичного забезпечення, тому мій ВОС змінився мабуть на 788 - продовольче забезпечення. ТЦК не відвідував від того часу, тому й застарілис ВОС залишився в квитку. На підприємстві коли формували списки на бронювання вказали вже актуальний ВОС 788, так як застарілий мабуть не "пропускала програма". Зараз виходить розбіжність військово-облікових даних, а саме номери ВОС. Чи дійсний витяг про бронювання? як вчинити?
02.01.2024 19:36 642

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
53 відгука (53 +) (0 -)
Консультацій: 147
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго вечора!

  1. В першу чергу необхідно знятися з військового обліку за реєстрацією місця проживання. Це можна зробити лише за особистої явки до ТЦК та СП, в якому перебуваєте на військовому обліку. У військово-обліковому документі має стояти відмітка про зняття з реєстрації місця проживання.
  2. Після цього необхідно звернутись до органу реєстрації та знятися із задекларованого місця проживання, предʼявивши військово-обліковий документ.
  3. Впродовж трьох днів необхідно стати на військовий облік за новим місцем реєстрації місця проживання та отримати відмітку у військово-обліковому документів про перебування на військовому обліку.
  4. Після цього необхідно звернутись до органу реєстрації за новою адресою разом з військово-обліковим документом для вчинення реєстраційної дії.

Варто наголосити, що особа не може не перебувати на військовому обліку в жодному з ТЦК та СП більше ніж 3 дні інакше це може вважатись ухиленням від військового обліку (порушенням правил військового обліку). Також не можна не мати реєстрації місця проживання в Україні більше 30 днів, за порушення цього правила передбачена відповідальність за ст. 197 КУпАП у вигляді попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також звертаю Вашу увагу, що місце проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час не можна змінювати без дозволу керівника відповідного ТЦК та СП. Тобто, спочатку Вам однозначно треба з'явитись у ТЦК та СП. 

Про всяк випадок лишаю Вам посилання на Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%BF#n358 , який також містить Правила військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Додаток 2 до Порядку).  

Запитання: Який ТЦК ставить на спеціальний військовий облік (бронювання), ТКЦ за місцем реєстрації юридичної особи або ТЦК за місцем обліку особи? 

Відповідь: За місцем реєстрації (знаходження) юридичної особи.

Запитання: Чи буде вважатись дійсним витяг з Мінекономіки про бронювання військовозабов`язаного, якщо буде змінений ТЦК? Чи поставлять на спеціальний військовий облік на новому місці?

Відповідь: Так, звісно, витяг буде дійсним. Зміна місця обліку не впливає на наявне бронювання від призову на військову службу. 

Щодо питання військово-облікової спеціальності - витяг про бронювання дійсний. Заміна старого ВОС на новий ніяким чином не впливає на бронювання. Рішення про бронювання приймає ГенШтаб, Мінекономіки, тобто будь-який ТЦК та СП не може скасувати Вам бронювання або вважати бронь недійсною (такі випадки траплялись на практиці, але після чисельних скарг все вирішувалось на користь клієнта).

При відвідуванні ТЦК та СП Ви можете попросити відповідних посадових осіб зробити запис у військовий квиток про оновлену ВОС.

У разі, якщо у Вас будуть додаткові запитання з приводу консультації - прошу написати мені у Телеграм @romparts

Буду дуже двячна за відгук на даному сайті!

Гарного Вам вечора!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram