Чи мобілізовують при кератоконусі ?

добрий день, чи мобілізовують з діагнозом "Н18.6 Кератоконус 2 ступеня обох очей, переферична дегенерація сітківки лівого ока" ? Які додументи потрібно мати, який процес оскарження влк і куди звертатись одразу там на місці ? Також наразі є студентом денної форми навчання але вік 29 років.

09.01.2024 17:14 213

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Чи мобілізують з такими діагнозами:

Захворювання під назвою кератоконус описано в статті 26 Розкладу хвороб Наказу МОУ № 402.

У відповідності до Пояснення щодо застосування статті 26, 

до пункту «а» належать: кератоконус III або IV стадії на обох очах;

до пункту «б» належать: кератоконус II стадії на одному або обох очах, кератоконус III або IV стадії на одному оці.

У вас кератоконус 2 ст. обох очей, отже ВЛК повинна встановити статтю 26-б. Діагноз "дегенерація сітківки" - це також стаття 26-б.

Стаття 26-б означає, що непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

В той же час, у відповідності до пункту 20.4. Положення про військово-лікарську експертизу, за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:
- "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час";
- "обмежено придатний до військової служби".

Отже, з урахуванням воєнного часу, ВЛК повинна винести постанову обмежено придатний до військової служби.

Що означає термін "обмежено придатний"? Вас не можуть направити в бойову частину, але можуть мобілізувати і залишити, наприклад, проходити службу при військкоматі. Відповідно до п.п. г) п. 20.3 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міноборони України від 14.08.2008  № 402, при медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту, зокрема: «Обмежено придатний до військової служби». Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

2. Порядок оскарження постанов (висновку) ВЛК

Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку (підпункт 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення про військово-лікарську експертизу).
Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку (п.п. 2.3.5 п. 2.3 глави 2 розділу І Положення). Адреса Центральної ВЛК (ЦВЛК): 01133, м. Київ, вул. Госпітальна, 16.

Рішення ВЛК можуть бути оскаржені в такому порядку:

  • постанови ВЛК районного (міського) військового комісаріату переглядаються ВЛК областей, міста Києва;
  • переглядати або скасовувати постанови підпорядкованих ВЛК мають право ВЛК регіонів (постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право переглядати тільки ЦВЛК);
  • постанови будь-яких ВЛК можуть переглядатися ЦВЛК. Постанову про придатність до військової служби колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення зі Збройних Сил України має право приймати або переглядати тільки ЦВЛК

Для перегляду рішення особі необхідно подати у ВЛК вищого рівня або ЦВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду.

3. Щодо навчання:

Ви пишете: є студентом денної форми навчання але вік 29 років. У відповідності до діючого Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", стаття 23, частина 3, абзац 2, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти. 

Тобто зараз немає жодних обмежень щодо граничного віку навчання на денній формі для отримання відстрочки. Тобто поки Ви навчаєтесь на денній формі, і поки не прийнято ніяких змін до законодавства (так, зміни плануються, але невідомо в якому остаточному варіанті і невідомо, коли саме вони відбудуться), то підстав для хвилювання немає: Ви не підлягаєте мобілізації, незалежно від висновку ВЛК.

Вам необхідно взяти у своєму ВНЗ форму-20, паспорт, код, військово-обліковий документ і прийти з оригіналами документів до ТЦК для оформлення відстрочки.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram