Відстрочка догляд за інвалідом 2 групи

доброго дня. У нас таке питання, у нас є два сина і мама інвалід 2 групи. Які в нас є варіанти? Ми оформили мамі справку лкк про потребу в догляді. Хочемо відстрочку для молодшого сина, але щоб не закупило старшого.

Знаємо, що для подачі документів, тцк запросять витяг про факт того що один син, але такого нема. І в витягу буде вказано перший син( тобто старший).

Будкмо вдячні за підказку.

09.01.2024 18:24 245

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1866
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У відповідності до абзацу 11 вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

У відповідності до абзацу 10 вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані зайняті постійним доглядом за батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

Таким чином, у вас є два шляхи для отримання відстрочки: або абзац 10, або абзац 11 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Застосувати абзац 11 нереально, так як є два сини, то хто б із них не подав документи на відстрочку по інівалідності матері, все рівно залишаєтся другий син, який по закону повинен утримувати свою матір.

В новому законопроекті, який зараз зареєстрований в Верховній Раді, цю колізію виправили: якби вже зараз діяв новий закон, то матір могла би сама написати заяву в ТЦК, кого із синів вона обирає для застосування абзацу 11.

Але невідомо, коли буде прийнято цей закон , тому у нас залишається варіант з абзацом 10. 

Для застосування абзацу 10 необхідно надати докази, що один із синів зайнятий постійним доглядом за матір'ю. При цьому непотрібно доводити, що немає інших осіб, зобов'язаних її утримувати.

У вас вже є висновок ЛКК про необхідність постійного стороннього догляду. Цього достатньо для оформлення відстрочки. Залишилось тільки написати заяву на відстрочку, прикріпити до неї необхідні документи та подати її до ТЦК.

На жаль, тут немає можливості прикріпити файл з заявою, ваших контактів я не бачу, тому маякніть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net щоб я скинув вам заяву.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram