Відстрочка від мобілізації через інвалідність родича

Доброго дня!

Мати має інвалідність 2 групи, є її чоловік пенсіонер (73 роки), донька (постійно і вже багато років проживає за кордоном, має вид на проживання у Німеччині, громадянка України, 46 років) та син (40 років).

Чи має син право на відстрочку від мобілізації, якщо він єдиний працездатний родич в Україні?

З повагою, Оксана Шеляженко

11.01.2024 23:45 309

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
744 відгука (743 +) (1 -)
Консультацій: 1884
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У відповідності до абзацу 11 вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

У відповідності до статті 202 СК України, повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Таким чином, особи які по закону зобов'язані утримувати матір з інвалідністю - це її чоловік (за умови що він працездатний) та повнолітні працездатні діти.

У відповідності до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

У відповідності до п. 16 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про зайнятість населення» працездатні особи - особи віком від 16 років, які проживають на території України і за станом здоров'я здатні до активної трудової діяльності.

Отже, працездатними вважаються особи, які проживають на території України і не являються пенсіонерами.

Таким чином, із усіх осіб, що можуть утримувати матір - це її 1) чоловік пенсіонер, 2) донька (постійно і вже багато років проживає за кордоном) та 3) син, - перші двоє не можуть утримувати матір, бо не вважаються працездатними з точки зору діючих норм законодавства.

Залишається тільки син.

Враховуючи зазначене, син має прова на відстрочку, але це право ще потрібно довести, надавши в ТЦК підтверджуючі документи.

При цьому слід не тільки надати докази, що чоловік матері та її донька не є працездатними, а ще й довести, що у матері немає інших дітей. Як це зробити:

Для початку - матір подає запит в РАГС з проханням надати витяг з реєстру про наявність чи відсутність дітей. РАГС відповість відмовою, тому що надання такого витягу не передбачено діючим законодавством. Але цей запит все рівно потрібно подати, щоб отримати письмову відмову, яку потім надати в ТЦК з іншими доказами.

Наступний крок - матір йде до нотаріуса, пише там заяву. В заяві стверджує, що окрім вас у неї немає інших повнолітніх працездатних дітей. Нотаріус засвідчує таку заяву. Це називається "афідевіт". Афідевіт – це документ, в якому під присягою особа висловлює певні факти, які вносяться на спеціальний нотаріальний бланк встановленого зразка.

В принципі, станом на сьогоднішній день для переважної більшості ТЦК таких документів достатньо, щоб довести, що окрім сина (40 років) у матері немає інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону її утримувати.

Отже, документи для ТЦК:
- паспорт, код сина;
- його військово-обліковий документ;
- його свідоцтво про народження;
- пенсійне посвідчення матері;
- пенсійне посвідчення батька;
- докази постійного проживання сестри в Німеччині;
- відповідь-відмова з РАГСу;
- нотаріально засвідчена заява (афідевіт) матері, що окрім сина та дочки, у неї немає інших дітей.

При цьому бажано спочатку надіслати в ТЦК заяву про відстрочку, до заяви прикріпити копії всіх вищезазначених документів, і лише потім йти особисто з оригіналами.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram