Оподаткування електронних послуг від нерезидента/ПДВ

Доброго дня.
Чи підлягають оподаткуванню ПДВ електронні послуги від нерезидента в Україні? Цікавлять випадки отримання послуг від нерезидента для ТОВ на спрощеній системі, ФОП на спрощеній системі 2 група. Дякую

12.01.2024 12:09 208

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1903
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1. Почну з визначення що є електронними послугами для цілей оподаткування за ст. 208-1 Податкового кодексу.

За п. 14.1.56-5. ПКУ, електронні послуги - послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, у тому числі шляхом встановлення спеціального застосунку або додатка на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях. До таких послуг, зокрема, але не виключно, належать:

- постачання електронних примірників, надання доступу до зображень, текстів та інформації, у тому числі, але не виключно, підписка на електронні газети, журнали, книги, надання доступу та/або завантаження фотографій, графічних зображень, відеоматеріалів;

- надання доступу до баз даних, у тому числі користування пошуковими системами та службами каталогів у мережі Інтернет;

- постачання електронних примірників (електронно-цифрової інформації) та/або надання доступу до аудіовізуальних творів, відео- та аудіотворів на замовлення, ігор, включаючи постачання послуг з участі в таких іграх, постачання послуг з доступу до телевізійних програм (каналів) чи їх пакетів, крім доступу до телевізійних програм одночасно з їх транслюванням через телевізійну мережу;

- надання доступу до інформаційних, комерційних, розважальних електронних ресурсів та інших подібних ресурсів, зокрема, але не виключно, розміщених на платформах спільного доступу до інформації чи відеоматеріалів;

- постачання послуг з дистанційного навчання в мережі Інтернет, проведення та надання якого не потребує участі людини, у тому числі шляхом надання доступу до віртуальних класів, освітніх ресурсів, у яких учні виконують завдання онлайн, а оцінки виставляються автоматично, без участі людини (або з мінімальною її участю);

-надання хмарної послуги в частині надання обчислювальних ресурсів, ресурсів зберігання або систем електронних комунікацій за допомогою технологій хмарних обчислень;

-постачання програмного забезпечення та оновлень до нього, у тому числі електронних примірників, надання доступу до них, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення та електронного обладнання;

- надання рекламних послуг у мережі Інтернет, мобільних додатках та на інших електронних ресурсах, надання рекламного простору, у тому числі шляхом розміщення банерних рекламних повідомлень на веб-сайтах, веб-сторінках чи веб-порталах.

Не відносяться до таких послуг:

-постачання товарів/послуг, замовлення (бронювання) яких здійснюється через мережу Інтернет, за допомогою мобільних додатків та інших електронних ресурсів, а фактичне постачання здійснюється без використання мережі Інтернет (зокрема, послуги з розміщення, винаймання автомобілів, послуги закладів харчування з постачання продукції, послуги пасажирського транспорту та інші подібні послуги);

-постачання товарів та/або інших послуг, відмінних від електронних послуг, у складі яких є електронні послуги, у разі якщо вартість електронних послуг включена до загальної вартості таких товарів/послуг;

-постачання послуг з дистанційного навчання в мережі Інтернет, у разі якщо мережа Інтернет використовується виключно як засіб комунікації між викладачем і слухачем;

 -постачання примірників творів у галузі науки, літератури і мистецтва на матеріальних носіях;

 -надання консультаційних послуг електронною поштою;

 -надання послуг з доступу до мережі Інтернет;

 2. Щодо оподаткування ПДВ постачання електронних послуг від нерезидентів України:

*Якщо отримувач електронної послуги є ТОВ ( резидент України незалежно від системи оподаткування) та ФОП -платник ПДВ , то оподатковуються такі операції за правилами, що встановлені п. 190.2 Податкового кодексу.

Резиденти України (ТОВ незалежно від системи оподаткування та ФОП платник ПДВ) виступають в даних операціях як податковий агент, адже є особами особами, відповідальними за нарахування (утримання) та сплату ПДВ є отримувач послуг (резидент України,незалежно від того того на якій системі оподаткування він перебуває). В Вашому випадку це ТОВ який є платником єдиного податку.

Згідно до п. 180.2 Податкового кодесу, Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку  (ПДВ) до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг, крім випадків, встановлених статтею 208-1 цього Кодексу.

Відповідно до п. 190.2 Податкового кодексу,  для послуг, які постачаються нерезидентами на митній території України, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком податку на додану вартість, що включаються до ціни постачання відповідно до законодавства. Визначена вартість перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом Національного банку України на дату виникнення податкових зобов'язань. У разі отримання послуг від нерезидентів без їх оплати база оподаткування визначається, виходячи із звичайних цін на такі послуги без урахування податку.

Згідно до п. 185.1 Податкового кодексу, об'єктом оподаткування (ПДВ)  є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу.

Тобто, отримувач послуг є податковим агентом нерезидента-постачальника послуг, він утримує з цієї операції та сплачує ПДВ самостійно, та має скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН.

 * Якщо отримувач електронної послуги є фізичною особою або фізичною особою- підприємцем ( який не є платником ПДВ), то такий нерезидент самостійно сплачує ПДВ в Україні.

Згідно до п. 208-1.1 Податкового кодексу, цією статтею встановлюються правила оподаткування електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, у разі постачання таких послуг фізичній особі, у тому числі фізичній особі - підприємцю, яку не зареєстровано як платника податку (далі у цій статті - фізична особа), особою-нерезидентом, яка визначена підпунктом "д" підпункту 14.1.139 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу і яку зареєстровано як платника податку відповідно до пункту 208-1.2 цієї статті.

У разі, якщо нерезидент за результатами попереднього календарного року поставив ел. послуги на митній території Україні, які сукупно перевищують  1 млн. грн., такий нерезидент має зареєструватися в Україні платником ПДВ в спрощеному порядку на порталі податкової  для нерезидентів-постачальників електронних послуг (див. за посиланням: Електронний кабінет платника (tax.gov.ua) 

 Зареєстрований як платник ПДВ нерезидент в такому разі не реєструє податкову накладу в ЄРПН, і не здійснює формування податкового кредиту.

Він має подавати податкову декларацію з ПДВ в спрощеному порядку.  У разі, якщо нерезидент не сплачує ПДВ та/або не зареєструвався платником ПДВ в Україні, то наша податкова формує податкове повідомлення рішення про нараховані зобовязання з ПДВ та штрафними санкціями, та надсилає податкову вимогу в податковий (компетентний) орган іноземної юрисдикції, де зареєстрований даний нерезидент-постачальник ел. послуг.

 Таким чином, резюмую: 

ТОВ на спрощеній системі оподаткування якщо він є отримувачем ел. послуг від нерезидента   має обов'язок утримувати та сплачувати ПДВ при виплаті послуг нерезиденту в порядку  п.190.2 ПКУ.

ФОП на спрощеній системі (неплатник ПДВ) - отримувач електронних послуг від нерезидента не має обов'язку оподатковувати ПДВ операції з постачання таких послуг згідно ст. 208-1 ПКУ.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram