Повістка на ВЛК, дитина з інвалідністю до 18р.

Доброго дня, повідомили що за декілька днів вручать повістку належним чином на проходження ВЛК, я є батьком дитини з інвалідністю до 18р. Підгрупа А (Дитячий аутизм F 84.0)

Обмежено придатний, знятий з обліку у 2014р. згідно Наказу МО україни №402 від 2008р.
Посвідчення надбавки на догляд оформлене на дружину.

Питання, чи можуть мені відмовити у відстрочці констатувавши це тим що "по догляду " має бути оформлений батько дитини. (таке в іншому ТЦК в наших краях було)
Хоча згідно 23 ст. (Якщо нічого не змінять з новим законопроєктом) я його батько і він на моєму вихованні.
За оформлення по догляду за дитиною з інвалідністю до 18р. немає ні слова у ст. 23., якщо у соц. допомозі оформлена дружина вона є лише законним представником особи з інвалідністю для отримання надбавки на догляд.
Чи це не так?

Кілька місяців тому я звернувся у ТЦК для подачі заяви на відстрочку, з пакетом документів, (з оригіналами свідоцтва про народження, шлюбу, довідки обласного МСЕК, індивідуальної програми, посвідчення соц. допомоги), мені відмовили у прийомі без проходження ВЛК, я тоді відмовився пройти ВЛК і покинув приміщення ТЦК бо мене навіть не спитали хто я.
Якщо зараз по повістці я пройду ВЛК мені потрібно мати всі копії документів нотаріально завірені та оригінали і потрібно подавати їх відразу з заявою після проходження ВЛК, у випадку визнання придатності?
Заздалегідь дякую за відповідь!
12.01.2024 20:47 755

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 741

Вітаю!

Ст.19 Конституції України – «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

Для оформлення відстрочки від призову по мобілізації потрібно особисто з’явитися до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки та написати заяву. 3 собою мати паспорт громадянина України, військово-обліковий документ, документи, що підтверджують Ваше право на відстрочку.

ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, НЕЗВАЖАЮЧИ НА ТО ХТО ЗАЗНАЧЕН В ПОСВІДЧЕННІ ДИТИНИ-ІНВАЛІДА.

Закон України

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

ЗВЕРТАЮ ВАШУ УВАГУ НА ПІДСТАВУ - "ВИХОВУЄ ДИТИНУ З ІНВАЛІДНІСТЮ ".

ВИ, ЯК БАТЬКО, ЗГІДНО СІМЕЙНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ, ПОВИННІ ВИХОВУВАТИ СВОЮ ДИТИНУ.

Сім'я – первинна ланка суспільства.

Як визначає Закон України «Про охорону дитинства», сім’я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього.

У сфері сімейних правовідносин держава також визначає одним зі своїх завдань у сфері забезпечення кожної дитини сімейним вихованням можливість духовного та фізичного розвитку. Саме батьки дитини відповідно до положень чинного СК України мають переважне право перед іншими особами на особисте виховання дитини.

Вікіпедія вказує, що виховання — це процес заохочення та підтримки фізичного, емоційного, соціального та інтелектуального розвитку дитини від народження до дорослості; також комплекс прав, обов'язків та відповідальності в цьому питанні з точки зору законодавства. Процес виховання є двостороннім (обов'язкова взаємодія вихователя і вихованця), цілеспрямованим (наявність конкретної мети), багатогранним за завданнями і змістом, складним щодо формування і розкриття внутрішнього світу вихованця, різноманітним за формами, методами і прийомами, неперервним (у вихованні канікул бути не може), тривалим у часі (людина виховується все життя).

Згаданий раніше Закон України «Про охорону дитинства», зокрема, стаття 12, визначає, що виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини.

СК України також оперує поняттям виховання, хоч і не надаючи його визначення, однак, здійснюючи розподіл на обов'язки батьків щодо виховання та розвитку дитини (стаття 150) та права батьків щодо виховання дитини (стаття 151). При цьому, варто зазначити, що відповідному обов’язку батьків кореспондує право дитини на належне батьківське виховання, яке забезпечується системою державного контролю.

Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

До заяви про надання відстрочки необхідно подавати наступні документи (копії):

  1. Свідоцтво про народження дитини.
  2. Свідоцтво про шлюб.
  3. Паспорт громадянина України матері дитини.
  4. Документи, які підтверджують реєстрацію місця проживання.
  5. Довідка про фактичне місце проживання разом з дитиною.
  6. Документи, які підтверджують інвалідність дитини.

За результатами розгляду заяви ТЦК та СП може надати довідкою або відповідь, якими буде підтверджено право на відстрочку. Також додатково у військово-обліковому документі може бути зроблений запис про надання відстрочки від призову на військову службу.

Відстрочка діє до кінця дії військового стану або до моменту скасування інвалідності дитини.

Ви маєте бути усвідомлені того, що у Вас є право на відстрочку. ТЦК не має жодних прав його позбавити Вас.

Щоб Вас не надурили - документи про право на відстрочку разом із заявою надавайте ДО направлення на військово-лікарську комісію (ВЛК), бо одразу після визнання Вас придатним на ЛКК можуть вручити бойову повістку і відвезуть в навчальний центр або одразу в частину. Бажано (вимагайте), щоб на Вашому екземплярі заяви про відстрочку поставили відмітку про її отримання (штамп вхідної з найменуванням ТЦК та СП).

Ніякі згоди не підписуйте в ТЦК. 

Заздалегіть подбайте про наявність у Вас в надійному місці - копії військового квитка та нотаріальних копій документів, що дають право на відстрочку, адже випадково загубити (знищити) будь-який документ ПРЕДСТАВНИКАМИ ТЦКСП  теж ніхто не заважає і потім як і колись ДАІшникам буде дуже складно довести, що документи були.

Ваше право однозначне, тому у разі його ігнорування чи створення штучних перешкод у отриманні відстрочки - можна оскаржувати в суді дії представників ТЦКСП. 

Ведіть себе спокійно, впевнено, не нервуйте.

Головне як уже казав - нічого зайвого не підписувати, ніякі необдумані вчинки у стресовій ситуації не вчиняти.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram