Обмен приписного на военный билет после 27 лет, если исключен с учета

Здравствуйте!
В юности (чуть больше 10 лет назад) был исключен с военного учета по 402 статье, получил приписное, где указано "приказ 402 - н/п с исключением с воинского учета" (бессрочно)
Сейчас мне исполнилось больше 27 лет, и как мне сказали - я должен был обменять приписное на военный билет, так как приписное уже не является правильным военно-учетным документом
Так ли это?
Если я пойду в ТЦК для замены приписного на военный билет - могут ли меня повторно поставить на учет и отправить на ВЛК, где признают годным, так как сейчас ВЛК "весьма" условны?
Или же, если я не военнообязанный/исключен, они не смогут "отменить" мое прошлое ВЛК и отправить на повторное?
В общем, вопрос в том, смогу ли я получить новый формат документа, где будет указано что я "исключен", а не так что стану "годным"/"ограниченно годным" и тд...?
Спасибо!
14.01.2024 19:38 397

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 741

Вітаю!

ВАМ НЕ ПОТРІБНО НІЧОГО ОТРИМУВАТИ, ТОМУ ЩО ВИ НЕ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ - ВИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ. 

В 27 РОКІВ ОТРИМУВАТИ НОВИЙ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ ДОКУМЕНТ ПОВИННІ ТІЛЬКІ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНІ.

У 2017 році Міністерство оборони України запровадило новий вид військово-облікового документа — тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

21.11.2017  № 610

 

Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 грудня 2017 р.
за № 1511/31379

Про тимчасове посвідчення військовозобов’язаного

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1511-17#Text

1. Тимчасове посвідчення військовозобов’язаного (далі - тимчасове посвідчення) є документом, що посвідчує особу військовозобов’язаного, який перебуває у запасі осіб офіцерського складу або осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовозобов’язаний), та визначає належність його власника до виконання військового обов’язку.

3. Тимчасове посвідчення видається військовозобов’язаним, які:

взяті на військовий облік військовозобов’язаних та яким присвоєно первинні військові звання офіцерського складу запасу (до надходження їх особових справ);

втратили військові квитки (до їх отримання);

не проходили військову службу (навчальні збори) та не мають військово-облікової спеціальності;

визнані призовними комісіями непридатними в мирний час, обмежено придатними у воєнний час до військової служби за станом здоров’я (до підтвердження цього рішення під час повторного медичного огляду);

прибули з місць позбавлення волі.

АЛЕ ЦЕ СТОСУЄТЬСЯ ТІЛЬКИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИХ.

У Вас в ПРИПИСНОМУ ПОВИННО БУТИ ЗАЗНАЧЕНО - непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

ЯКЩО ЦЕ ТАК, ВИ НЕ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ  -  ТОМУ ВИ НЕ ПОВИННІ СПІЛКУВАТИСЯ З ТЦКСП.

Ст. 37 ЗУ "Про військовий обов’язок і військову службу" визначено перелік громадян, які підлягають виключенню з військового обліку, зокрема визнані ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку. Громадянин, який виключений з військового обліку за станом здоров’я, не є військовозобов’язаним. Повторну ВЛК та медогляд взагалі можуть проходити виключно військовозобов’язані громадяни, які перебувають на військовому обліку.

До випадків, що не передбачають повторної постановки на військовий облік відносяться:

  • особи, визнані ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;
  • особи, які досягли граничного віку перебування в запасі.

Особу не можуть повторно відправити на ВЛК, оскільки він не перебуває на військовому обліку, так як виключений з нього, та не підлягає повторному взяттю на військовий облік.

Рішення про визнання непридатним може бути скасоване регіональною ВЛК (а не недійсне) з обгрунтуванням скасування, про що Вас повинні повідомити завчасно, надати рішення про скасування з наведенням підстав.  Вам необхідно вимагати надання рішення про скасування Вашого рішення ВЛК і якщо його не нададуть, Ви маєте право відмовитись від проходження повторного ВЛК.

Дуже багато галасу про рішення РНБО про перевірки ТЦКСП ТА ВЛК. 

Рішення РНБО не є НОРМАТИВНИМИ ДОКУМЕНТАМИ. РНБО дорадчій орган: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/183/98-%D0%B2%D1%80#Text

Рішення РНБО можуть бути введені в дію Указами Президента України. Але Указом Президента неможливо відмінити рішення ВЛК.

Рішенням РНБО постанови ВЛК НЕ СКАСОВУЮТЬСЯ. ТІЛЬКИ ЯКЩО БУДЕ ДОВЕДЕНО, ЩО КОНКРЕТНЕ РІШЕННЯ ВЛК ПІДРОБЛЕНЕ, ТІЛЬКИ ТОДІ ЙОГО СКАСУЮТЬ. БЕЗПІДСТАВНЕ СКАСУВАННЯ ТРЕБА ОСКАРЖУВАТИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

Ще раз наголошую, що рішення ВЛК може бути скасовано тільки на конкретних підставах. Перевірка ВЛК не тягне автоматично скасування всіх їх рішень. Карна справа - доведеність підробки рішення ВЛК - скасування рішення ВЛК. Тільки Так!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram