Чи мають бронь або відстрочку вчені, носії наукових звань, ступеней

Добрий день, Чи мають бронь або відстрочку вчені, носії наукових звань, ступеней? Я доктор географічних наук, 58 років ,через інститут (УкрГМІ) мене викликають у військкомат ...Для уточнення військово-облікових даних та проходження військово-лікарської комісії... Служив строкову службу в 1980х рр., потім був знятий зобліку в іншому місті, зараз працюю в Києві.

15.01.2024 15:40 333

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 736
Вітаю!
ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 
ЗАКОН УКРАЇНИ 
Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію
Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації
Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:
наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;
ххххххх
ПОРЯДОК ДІЙ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ:
  • Щоб отримати відстрочку від мобілізації за наявності для цього підстав, потрібно подати заяву про відстрочку із вказаними паспортними даними громадянина та додати до неї документи, які підтверджують, що громадянин дійсно не підлягає призову.
  • Заява на отримання відстрочки від мобілізації подається до ТЦК за місцем військового обліку або призову. Громадяни можуть подати заяву про відстрочку після отримання повістки ― просто так прийти в ТЦК та написати заяву не можна.
  • До заяви необхідно додати документи, які підтверджують факт наявності відстрочки.
Конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не зазначені. Однак, може трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, бажано їх мати із собою.
  • Заяву зареєструють у журналі вхідної кореспонденції. Після цього її повинна розглянути комісія, яка формується на базі ТЦК.
  • Ви обов'язково проходите військово-лікарську комісію.  
  • Комісія ТЦК розглядає заяву та ухвалює рішення щодо надання відстрочки, з особою зв’язуються та просять прийти забрати довідку про відстрочку.
  • В канцелярії громадянин отримує виписку з книги протоколів (в ній зазначають дані особи, що подавала заяву та претендує на відстрочку, дату народження, безпосередньо саму підставу відстрочки, номер і дату протоколу засідання комісії та підписи членів комісії).
Якщо при особистому візиті в ТЦК не приймають заяву із документами про відстрочку, відмовляються ставити відмітку тощо, документи та заяву можна відправити Укрпоштою цінним листом з описом вкладення.
До листа можна прикласти звичайні копії, можна копії із написом на кожній із копій «Згідно з оригіналом, дата, Прізвище ініціали та підпис», також це можуть бути нотаріально посвідчені копії.
На руках у громадянина залишаться документи, які він надіслав у ТЦК, опис вкладення та чек, які будуть доказами того, що військкомат проінформовано про наявну підставу для звільнення від мобілізації та те, що громадянин просить надати відстрочку.
ххххххх
Подаєте заяву в ТЦКСП (військомат) в 2-х екземлярах та по списку в додатках документи в 1 екз. На другому екземлярі військомат має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе.
Зразок заяви:
До ___РТЦК та СП
___
Адреса: ___
Від: ___
___року народження
Адреса проживання:
Тел.:
Заява
Прошу надати мені відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» як доктору географічних наук, який працює в науковій установі (Український гідрометеорологічний інститут).
Вказані вище обставини підтверджуються документами наведеними у додатках.
Додатки:
  1. Копія ________________.
  2. Копія _____________,
  3. Копія ________________.
____  ______________ 2024 р.                ____________            ___
ххххххх
Зняття з обліку не надає права на відстрочку від мобілізації.  Це зняття з військового обліку на підставі певної причини, а не виключення з військового обліку. 
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram