Як подати рапорт якщо командир відмовляється його приймати

Доброго вечора

Є от типова ситуація. Військовослужбовець підготував документи на звільнення. Навіть зробив рапорт вказав все що треба, зробив все як має бути.

Приносить цей рапорт командиру роти. І починається діалог:
- йди н*й, звільнення не буде. Я нічого перед командиром в/ч клопотати не буду.
- добре, напишіть резолюцію на рапорті і зареєструйте в стройовій. Щоб я мав як ваші дії оскаржити.
- йди н*й, нічого писати не буду (бере і рве документи).

В стройову попасти та іще пригода. Плюс вони всеодно відмовляться реєструвати без підпису командира. Незаконно? Так, але їм п*й.

І все, шах і мат.

Знаю, що якось іще подають рапорт, зразу ж поштою (факт отримання рапорта фіксується і нема як відмовитись його розглядати) і зразу ж командиру військової частини.

Деталізуйте будь ласка як це зробити. Якщо конкретніше:
1. Хто може цей рапорт на пошті відправляти? Сам військовослужбовець особисто щоб саме його вписали в графі відправник? Чи можна й щоб хтось з його батьків або дружина?
2. Військовослужбовець в момент відправки обов`язково має бути не в строю (відпустці, відрядженні, лікуванні і т д)? Чи можна навіть коли я ось в строю на службі відправити? Чи не буде потім проблем з тим, що "чому ти не подав рапорт по команді через командира роти?"
3. Це має бути сам рапорт + підтверджуючі документи? Чи ще щось? Якщо ще щось, то що саме?
4. Я офіцер. Офіцерів звільняти уповноважений лише командувач ОК і вище. Комбриг не може. Тому я писати рапорт і відправляти його маю не на комбрига, а на командувача ОК.
Крім адреси отримувача це ж ні на що не впливає? Чи офіцерам ще щось треба додавати?

Наперед дякую
16.01.2024 18:33 400

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
53 відгука (53 +) (0 -)
Консультацій: 147
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго вечора!

Найкращий варіант - подати рапорт особисто у стройову, проконтролювати щоб його зареєстрували, дізнатись дату реєстрації і вхідний номер. 

Можливий варіант з поштою. У стройовій частині можуть наполягати, що Ви маєте особисто звернутись з рапортом, але це не означає, що Ви маєте його особисто принести у стройову. Статут таких вимог не містить.

Краще було б, якщо рапорт йде від самого військовослужбовця (він є відправником; до речі, рекомендовані листи на Ваше ім'я з Укрпошти по місцю реєстрації може отримувати родич). Ви можете підписати рапорт, відправити його своїм родичам, які потім відправлять всі документи Укрпоштою цінним листом з описом (з описом - обов'язково). На Укрпошті нададуть відомості, за яким можна відслідковувати рух, отримання листа. 

До рапорту додаються документи у нотаріально посвідчених копіях (підтвердження відповідної обставини для звільнення). Інші документи не вимагаються. 

Загальний строк розгляду рапорту на звільнення - 30 діб (так як строк не встановлений Інструкцією з діловодства, то застосовується положення щодо всіх інших документів, строк виконання яких не визнаний - 30 днів).

Зверніть увагу, графу "Відправник" вписуєте Ви особисто або сам відправник, на Укрпошті не перевіряють документи відправника. Рекомендую вказувати саме військовослужбовця. Бо інші особи не можуть подати рапорт за нього.

Військовослужбовець при подачі рапорту має бути в строю.

Ви маєте подавати рапорт саме на ім'я комбригу. Вже потім він клопоче по суті Вашого рапорту до Оперативного командування. 

Крім того, погодження рапорту з усіма начальниками (командирами) - звичаєво практика склалась таким чином, що це погодження робить сам військовослужбовець (тим більше, офіцер). Але по суті це ніде не прописано. Це обов'язок стройової частини. 

Наче всі питання розкриті. Якщо у Вас виникнуть додаткові запитання - прошу напишіть мені у Телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на сайті!

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram