Визначення податкового резидентства та сплата податків в Україні

Вітаю.
З вересня 2022року фізична особа постійно проживає в Словаччині. Працює за трудовим наймом та сплачує податки в цій країні.
При цьому, на підприємстві на якому така особа працювала до повномасштабної війни ще перебуває у відпустці без збереження заробітної плати у звязку із простоєм.
У звязку з цим питання: 1. чи вважається така особа резидентом України та 2. Чи потрібно декларувати отримані доходи за кордоном в Україні та сплачувати податки.
Заздалегідь дякую.

16.01.2024 22:11 186

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1904
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Пунктом 14.1.213 ст. 14 Податкового кодексу України  зазначені критерії для визначення податкового резидентства фізичної особи:

14.1.213. резиденти - це:

-фізична особа - резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

- разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні;

-якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Достатньою (але не виключною) умовою визначення місця знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

Достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання в країні, або її реєстрація як самозайнятої особи.

Між Україною та Словацькою республікою діє Конвенція про уникнення подвійного оподаткування (див. за посиланням: Конвенція між Урядом України і між Уря... | від 23.01.1996 (rada.gov.ua) 

Стаття 4 Конвенції надає такі критерії визначення резидентського статусу:

резидент означає особу, яка за законодавством цієї Держави підлягає оподаткуванню в ній на підставі місце проживання, постійного місця перебування, місця знаходження керівного органу, місця реєстрації або іншого аналогічного критерію. Цей термін, разом з тим, не включає особу, яка підлягає оподаткуванню в цій Державі, тільки якщо ця особа одержує доходи з джерел у цій Державі або стосовно майна, що в ній знаходиться.
 У випадку, коли відповідно до положень пункту 1 цієї статті фізична особа є резидентом обох Договірних Держав, її
становище визначається відповідно до таких правил:
 -вона вважається резидентом Договірної Держави, де вона має постійне житло. Якщо вона має постійне житло в обох Договірних Державах, вона вважається резидентом тієї Держави, де вона має більш тісні особисті й економічні зв'язки (центр життєвих інтересів);
 -у разі, коли Договірна Держава, в якій вона має центр життєвих інтересів, не може бути визначена або коли вона не має постійного житла в жодній з Договірних Держав, вона вважається резидентом тієї Договірної Держави, де вона звичайно проживає;
 - якщо вона звичайно проживає в обох Договірних Державах або коли вона звичайно не проживає в жодній з них, вона вважається резидентом тієї Держави, громадянином якої вона є.
За критерієм постійного проживання за кордоном  (з вересня 2022р) та наявності тісних економічних зв'язків (центру життєвих інтересів) в Словаччині, особа там працевлаштована, має  постійне місце проживання, можливо зі своїми батьками/подружжям та /або дітьми,  то таку особу  однозначно можна вважати податковим резидентом Словаччини, не зважаючи на те, що у Україні Ви не припинили трудові відносини з роботодавцем, перебуваючи у відпустці без збереження заробітної плати. З позиції оподаткування така особа є резидентом Словаччини, та доходи які вона отримує  там, мають оподатковуватися виключно в цій державі.
Згідно до ст. 15 Конвенції, платня, заробітна плата та інші подібні винагороди, що одержуються резидентом Договірної Держави у зв'язку з роботою за наймом, оподатковуються тільки в цій Державі, якщо тільки робота за наймом не здійснюється в другій Договірній Державі. Якщо робота за наймом здійснюється таким чином, одержані в зв'язку з цим винагороди можуть оподатковуватись у цій другій Державі.
Обов'язок оподаткування доходів в тому числі іноземного походження належить виключно резидентам України. 
Так, згідно до п.  162.1.1. Податкового кодексу, платниками податку на доходи фізичних осіб є:  фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

Відповідно до п. 13.1. Кодексу, доходи, отримані фізичною особою - резидентом з джерел походження за межами України, включаються до складу загального річного оподаткованого доходу, крім доходів, що не підлягають оподаткуванню в Україні відповідно до положень цього Кодексу чи міжнародного договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

При цьому, слід зауважити що навіть будучі резидентом Україні, не влючаються до складу річного оподаткованого доході такі доходи, які не підлягають оподаткуванню в Україні згідно до міжнародних угод про уникнення подвійного оподаткуваня які уклала Україна з іноземними юридисдикціями, у Вашому випадку це ст. 15 Конвенції.

А отже, відповідаючи на Ваші питання:

1. Чи є особа резидентом України?

Ні.

2. Чи повинна така особа декларувати свої іноземні доходи в Україні?

Ні. В силу її резидентського статусу в Словаччині, а також ст. 15 Конвенції та п. 13.1. , п.162.1.1. Податкового кодексу України.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram