Питання щодо матеріальної допомоги при народженні дитини на підприємстві

Добрий день.

Я знаходжусь у декретній відпустці. Працюю в Укрзалізниці Регіональна філія "Донецька залізниця ".
Знаходжусь за кордоном, а саме у Німеччині.
Моя родина виїжджала за кордон через РФ, за станом здоров`я я народила дитину там. Свідоцтво про народження російське. Є довідка про підтвердження громодянства України.

На моєму підприємстві згідно колективного договору надається матеріальна допомога при народженні дитини. Коли почалась війна цю допомогу призупинили. І мій керівник сказав що не потрібно подовати документи у зв`язку з тим що на даний час її не дають. В листопаді 2023 року поновили виплату цієї допомоги.
Я всі необхідні документи скинула засобами WhatsApp своєму керівнику, але до цих пір моя заява не розглянута, клопотання на директора філії мій керівник не написав, пояснює що у роботі, але я знаю що як це робиться і це не займає так багато часу.

В мене питання чи можуть мені не дати допомогу у зв`язку з тим що у нас таке свідоцтво про народження?

Дитячі виплати від держави я оформила, не було зовсім не яких питань.

Можливо мені потрібно написати лист на голову правління в Укрзалізницю?

Будьласка допоможіть у вирішенні мого питання.

Я хочу дізнатися чи юридично це може бути підставою для ненадання допомоги?
Щоб у разі чого звертатися до суду.

Дякую.

18.01.2024 18:20 224

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
52 відгука (52 +) (0 -)
Консультацій: 142
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

З отриманням вказаної Вами допомоги проблем не повинно бути. Порушення з боку роботодавця умов колективного трудового договору може мати наслідки, як мінімум, під час перевірки органами Держпраці. 

Я би рекомендувала: по-перше, перевірити через електронний кабінет пенсійного фонду чи дійсно Ви лишаєтесь на роботі і робочому місці. Часті випадки, коли роботодавець під час воєнного стану звільняє працівника навіть без його відома.

Я раджу підготувати заяву на виплату з повним пакетом документів і підписати кваліфікованим електронним підписом через Дію, що можна зробити за посиланням https://diia.gov.ua/services/pidpisannya-dokumentiv

Документи бажано надіслати на офіційну електронну адресу Філії ДП Укрзалізниця, у листі попросити підтвердити отримання.

Якщо відповіді на Вашу заяву не буде протягом 15 днів - раджу звернутись до начальника наступного рівня. При цьому, звісно бажано підтримувати зв'язок з представниками роботодавця, щоб знати як рухається справа і в якому напрямку.

У порядку досудового врегулювання (якщо виплати все ж таки не буде) - можна буде звернутись до Держпраці. Думаю, на цьому питання мала би бути вирішено остаточно. 

Зверніть увагу, що запитувана Вами допомога передбачена внутрішніми документами ДП Укрзалізниця, у зв'язку з чим проаналізувати умови її виплати немає можливості. Відповідно, і зміни у порядок виплати може вносити ДП Укрзалізниця (точніше, за погодженням з відповідною профспілкою). 

У разі, якщо виникнуть питання або необхідний буде супровід - напишіть мені у Телеграм @romparts або на електронну пошту forcezsu @gmail.com

Буду вдячна за відгу

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram