Утримання батьками повнолітніх дітей студентів

Доброго дня. Проконсультуйте будь ласка по такому питанні: якщо сину-студенту виповниться 18 років і він одружиться БЕЗ ДОЗВОЛУ БАТЬКІВ, то чи повинні батьки його в такому статусі продовжувати утримувати та забезпечувати матеріально до 23 років, поки він вчиться? Форма навчання денна.

21.01.2024 16:34 322

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 736

Вітаю!

ОДРУЖЕННЯ НЕ Є ПІДСТАВОЮ ДЛЯ СКАСУВАНЕЯ АЛІМЕНТІВ.

Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати. Якщо батько, мати не мають відповідних коштів, нерухомого майна, які б забезпечили утримання сина, дочки, виконання цього їх обов’язку буде неможливим (стаття 198 Сімейного кодексу України)

Право на аліменти мають повнолітні дочка і син:

  • які мають інвалідність І, II та III груп;
  • які продовжують у відповідних навчальних закладах. Аліменти присуджуються на строк до досягнення сином/донькою 23 років.

Вони можуть працювати, навчатися і одержувати заробітну плату, стипендію, пенсію і доходи від бізнесу тощо. Проте цього заробітку (доходу) пенсії, стипендії може бути недостатньо для їх нормального існування в рамках прожиткового мінімуму.

Отже, батьки зобов’язані утримувати своїх непрацездатних повнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги, незалежно від того чи перебувають вони у шлюбі чи ні.

Підставами припинення стягнення аліментів є:

  • Досягнення дитиною повноліття. Якщо ваша дитина досягла повноліття, стягнення аліментів може бути припинене. У цьому випадку батьки мають повідомити відповідні органи.
  • Зміна фінансового стану платника аліментів. Якщо платник аліментів зазнав істотних змін у своєму фінансовому стані, які перешкоджають виконанню платежів, це може бути основою для припинення стягнення аліментів. У такому випадку слід звернутися до суду.
  • Аліменти використовуються не за призначенням. Якщо аліменти використовуються не на потреби дитини.
  • У разі зміни місця проживання дитини. Якщо дитина почала фактично проживати з платником аліментів.
  • У разі набуття права власності на нерухоме майно. Платник аліментів та стягувач аліментів з ким проживає дитина , з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв’язку з передачею права власності на нерухоме майно (квартиру, житловий будинок, ділянку, тощо).
  • У разі досягнення дитиною 23 років. Якщо аліменти стягували на дитину, яка продовжує навчання.
  • У разі припинення дитиною навчання. Якщо аліменти стягували на дитину, яка продовжує навчання.
  • Смерть платника аліментів. У випадку смерті платника аліментів, стягнення аліментів припиняється автоматично.
Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram