УБД

Доброго дня. Запитання:
Якщо чоловік перебував на фронті з самого початку війни. І весь час перебував на 0 .Контракт не підписував. А тепер звільнився за сімейними обставинами. Дав запит до частини ,щоб видала довідку що він перебував на 0 .Частина не відповідає уже довгий час. Чи можна без цеї довідки зробити УБД ? Якщо ні , то де можна її отримати?. Куди звертатись?

25.01.2024 13:58 236

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
52 відгука (52 +) (0 -)
Консультацій: 142
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

У разі неподання командиром (начальником) військової частини (органу, підрозділу) або іншим керівником підприємства, установи та організації до комісії документів, необхідних для надання статусу учасника бойових дій,  зазначені в абзацах другому і третьому пункту 2 цього Порядку, 

Особи, зазначені в абзаці другому і третьму пункту 2 Порядку, або їх представники мають право відповідно до Закону України "Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг" подати заяву (звернення)  або  засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг та/або Єдиного державного реєстру ветеранів війни в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, до комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій із зазначенням відомостей, необхідних для надання статусу учасника бойових дій, або додати копії відповідних документів (за наявності), засвідчені підписом суб’єкта звернення.

У разі відсутності таких документів (відомостей) вони витребовуються в уповноваженого органу або в особи у рамках міжвідомчої взаємодії суб’єктів владних повноважень у формі документів або відомостей не пізніше ніж  з дати надходження заяви (звернення). Уповноважений орган або особа зобов’язані надати запитувані документи (відомості) або повідомити обґрунтовану причину їхньої відсутності не пізніше ніж  з дати надходження такого запиту. Не пізніше ніж  після отримання відповіді на запит комісія з питань розгляду матеріалів про надання статусу учасника бойових дій приймає рішення про надання відповідного статусу.

Вказані норми містить Порядок надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/413-2014-%D0%BF#Text 

Тобто, Ви можете спробувати самостійно звернутись до комісії з відповідною заявою. Витребувати всі необхідні документи повинна вже комісія. 

Але я би рекомендувала одночасно отримати запитувани Вами довідку. Якщо в/ч Вам не відповідає, як варіанти - вийти на зв'язок з командуванням і поцікавитись коли буде надана довідка або подати скаргу у вище командування (відповідне Оперативне командування) або у Військову службу правопорядку. В скарзі вказати, що порушуються Ваші права військовою частиною через ненадання Вам довідки, внаслідок чого Ви позбавлені можливості отриматі всі передбачені законодавством пільги як для учасника бойових дій.

До довідки потрібно буде додати заяву/ рапорт щодо розгляду документів на комісії; згоду на збір та обробку персональних даних; засвідчені копії сторінок паспорта громадянина України, а також документа про присвоєння ідентифікаційного номера й дві кольорові фотокартки розміром 3 на 4 сантиметри на матовому папері (зображення обличчя має займати 65 — 70% фотокартки). 

Комісія повинна ухвалити рішення щодо надання статусу УБД у місячний термін із дня надходження документів. На практиці ж термінів не завжди дотримують. Зазвичай особа отримує посвідчення УБД через декілька місяців.

Щодо конкретної комісії бажано уточнити у в/ч, оскільки для різних відомств та родів військ можуть бути різні комісії по наданню статусу УБД. 

Також враховуйте, що порядок надання УБД постійно змінюється. Навіть форма довідки за минулий рік змінювалась три рази. 

Якщо будуть додаткові запитання - прошу звертайтеся у Телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram