Нюанси оформлення інвалідності, недієздатності і опіки

Доброго вечора

Маю діда. Дідові за 80 років. Алкоголік + провали в пам`яті + епілепсія.
Справді потребує догляду, навіть опіки. Дід по логіці недієздатний.

Діти діда уже й самі +-60 років, в самих купа болячок.

З внуків хто може жити поряд це лиш я (бо я можу працювати віддалено, аби інтернет був, можу працювати віддалено, навіть з села).
Зараз я в армії. Але якщо звільнюсь, то можу повернутись до цивільної професії.

Відповідно в теорії цілком логічно щоб дідові дали 2 групу інвалідності, визнали недієздатним, і мене призначили опікуном.

Цікавить оформлення
1. Інвалідності хоча б 2 групи
2. Недієздатності для діда
2. Опіки над ним

Щоб було опіка над недієздатною особою з 2 групою інвалідності.

Я прочитав, що 2 група дається МСЕК, недієздатність судом, опіка теж судом.

Але це все розмито і в теорії.
А цікавить якраз практика:

1. Що говорить практика? Можливо в цій ситуації оформити дідові 2 групу і недієздатність, а мене його опікуном? Чи це лиш в теорії красиво, а по факту майже нереально?

2. Який алгоритм оформлення? От що за чим треба робити щоб все це оформити.
Нюанс. Я зараз на службі. На суди приїжджати не можу. Цим хіба мої батьки можуть займатись заочно.

3. Наскільки легше буде це все оформити якщо я встигну звільнитись по "необхідність догляду за особою що потребує його за висновком ЛКК" і почну оформляти опіку не заочно, а особисто?
27.01.2024 18:16 265

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
741 відгук (740 +) (1 -)
Консультацій: 1878
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Вітаю.

Так як Ви перебуваєте на військовій службі, то для ознайомлення з можливими підставами звільнення відкриваємо частину 4 статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану через такі сімейні обставини:
- у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;
- у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком МСЕК або ЛКК;
- у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;
- у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
- у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;
- у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком МСЕК або ЛКК потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

У відповідності до Інструкції про встановлення груп інвалідності, епілепсія не входить до переліку захворювань, дефектів, необоротних морфологічних станів, порушень функцій органів та систем  організму, при яких встановлюється група інвалідності.

Єдиний виняток - це наявність такого психічного захворювання як слабоумство внаслідок епілепсії з частими (15 і більше разів на місяць) епілептичними нападами. Але я так розумію, що окрім епілепсії інших захворювань (в тому числі і психічних) у нього не виявлено. Провали в пам'яті та алкоголізм також не являються підставами для встановлення інвалідності.

Враховуючи вищевказане, нереально встановити  не тільки ІІ групу інвалідності, а й взагалі інвалідність.

Тому вам не підходять такі варіанти як здійснення опіки над особою з інвалідністю І групи та здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю І групи.

Залишається тільки один варіант: звільнення з військової служби у зв'язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою, яка за висновком МСЕК або ЛКК потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Як бачимо, для звільнення за цим варіантом необхідні одразу дві умови: 
1) висновок МСЕК або ЛКК що особа потребує постійного догляду;
2) відсутність інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Щодо першого пункту, то МСЕК видає довідки про необхідність постійного догляду тільки особам з інвалідністю І групи. Тобто в вашому варіанті можна сподіватися тільки на висновок ЛКК. Але до останнього часу переважна більшість військових частин відмовлялася звільняти зі служби на підставі висновку ЛКК, вимагаючи висновок МСЕК. Якщо і в вашому випадку складеться така ситуація, то прийдеться розв'язувати проблему через суд.

Щодо другого пункту, то вам прийдеться доводити, що окрім вас немає інших осіб, які б могли здійснювати постійний догляд за дідом. Дітям діда вже за 60, тобто вони пенсіонери, отже являються непрацездатними і не можуть здійснювати постійний догляд. Але я так розумію що окрім вас у діда ще є інші онуки. Це може бути проблемою. Вам необхідно буде довести, що ніхто з онуків окрім вас не може здійснювати постійний догляд. Більш детальніше зможу пояснити, якщо напишете мені на пошту і поясните- хто є з онуків, їхній вік та сімейний стан.

Тепер по порядку по ваших питаннях:

1.  Можливо в цій ситуації оформити дідові 2 групу і недієздатність, а мене його опікуном? - по-перше, поки що не бачу підстав для оформлення інвалідності. По-друге, опіка встановлюється судом, і тільки якщо є обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 3 ст. 297 ЦПК України). Також слід зазначити, що справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. Заявник - це Ви. Ви просите у суду встановити недієздатність діда, та встановити над ним опіку. А враховуючи ваше перебування на військовій службі, не впевнений що зможете відвідувати судові засідання. 

Також варто зауважити, що у відповідності до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров’я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. Якщо експртиза не встановить стійкого психічного розладу, то суд не визнає діда недієздатним. А якщо не визнає недієздатним, то і не буде встановлювати над ним опіку. 

Але навіть якщо у діда буде ІІ група, і буде психічне захворювання, то ще одна складність: вас не має на судових засіданнях, хоча це фактично обов'язкова умова, і до того ж Ви на військовій службі, і тільки бажаєте звільнитися зі служби. Суддя навряд чи заочно визнає вас опікуном. Виходить замкнене коло: для звільнення зі служби треба отримати рішення суду пр встановлення опіки, а для отримання такого судового рішення Ви повинні приходити на судові засідання і вже не бути військовослужбовцем.

Тому в вашому випадку варіант з опікою - нездійсненний.

2. Для звільнення по постійному догляду найперший крок - отримати висновок ЛКК (лікарсько-консультативної комісії) про необхідність постійного догляду за дідом. Дід звертається до свого сімейного лікаря, той направляє на ЛКК, і вже ЛКК за наявності підстав видає висновок про необхідність постійного догляду. Без висновку ЛКК неможливо звільнитися. Далі - зібрати докази, що окрім вас немає інших осіб які можуть доглядати за дідом, і подавати рапорт на звільнення.

3. Якщо Ви звільнитесь по догляду за дідом, то вам вже непотрібно буде встановлювати над ним опіку. Але якщо всме одно буде таке бажання, то пробуйте. В принципі, визнання опікуном тієї особи, яка і так вже здійснює постійний догляд - це плюс для майбутньої судової справи (за умови що діда за допомогою експертизи визнають недієздатним).

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram