Придатність та тимчасова непридатність.

Маю обширне вітіліго по всьому тілу. більше 5 відсотків та 3 см кожна пляма. По закону 402 я визначаюсь як тимчасово непридатний до служби або непридатний взагалі.
Якщо під час влк мене визнають придатним і відправлять на службу то чи можна якось оскаржити це рішення? чи краще попередньо документально засвідчити це в якійсь клініці по шкірі?

31.01.2024 16:38 253

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та проведення ВЛК регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Відповідно у зазначеному Положенні є Розклад хвороб зі статтями та пунктами захворювань, а також з Поясненнями до статтей захворювання та таблицями додаткових вимог до стану здоров’я.

У кожній статті є пункти "а","б", "в", які регулють ступінь порушення функцій організму та враховуються при визначенні ступеня придатності до служби.

Хвороби шкіри та підшкірної клітковини L80-L99 (вітиліго) регулює стаття 58 Розкладу хвороб.

Стаття 59 Розкладу хвороб регулює стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб шкіри та підшкірної клітковини, хірургічного лікування (фурункул, фурункульоз, карбункул, флегмона, абсцес, імпетиго, ектима, гостра екзема, дерматити, пітіріаз рожевий, багатоформна еритема, парапсоріаз) та встановлює тимчасову непридатність, потребу у лікуванні. 

Стаття 58

а) поширені форми гніздового облисіння та вітиліго

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

б) обмежена склеродермія; себорея, ускладнена абсцедувальними вуграми, хронічна кропивниця, рецидивний набряк Квінке

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

Стаття 59

Стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб шкіри та підшкірної клітковини, хірургічного лікування (фурункул, фурункульоз, карбункул, флегмона, абсцес, імпетиго, ектима, гостра екзема, дерматити, пітіріаз рожевий, багатоформна еритема, парапсоріаз)

Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо

Відповідно до Пояснень до статті 58 Розкалду хвороб (Додаток 2 Положення про ВЛК):

до пункту "а" належать вогнища вітиліго на відкритих ділянках тіла, які викликають значний косметичний дефект.

Під поширеною формою вітиліго розуміють наявність множинних депігментованих плям (трьох і більше) на шкірному покриві будь-яких анатомічних ділянок загальною площею не менше 5 % поверхні тіла.

Відповідно до Пояснень до статті 59 Розкладу хвороб - це стани після перенесених гострих, загострення хронічних хвороб шкіри, підшкірної клітковини та стани після хірургічних втручань з приводу гнійних хвороб шкіри, коли після завершення стаціонарного лікування придатність до військової служби не обмежується і для повного відновлення функцій та працездатності необхідний термін не менше одного місяця. 

Відповідно до пункту 20.4 Положення про ВЛК, за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:

"непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час";

"обмежено придатний до військової служби".

У воєнний час та під час мобілізації відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 2 до 6 місяців залежно від захворювання та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби. 

Отже, якщо ваше захворювання має характер загострення хронічної хвороби шкіри або стан після хіріргічного втручання (ст.59), то ВЛК може визнати Вас тимчасово непридатним  до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців та направити на лікування. Після закінчення строку тимчасової непридатності Вам необхідно буде пройти наступну ВЛК, яка остаточно прийме рішення щодо ступеня придатності до військової служби.  

Якщо ваше захворювання не підпадає під статтю 59, то Ви будете оглядатися за пунктом "а" статті 58 Розкладу хвороб, який встановлює обмежену придатність до військової служби.

Для того, щоб під час проходження ВЛК лікарі звернули увагу на ваші захворювання, у Вас повинні бути  медичні висновки, заключення та амбулаторна карта із відповідними записами щодо вашої хвороби. Тобто, Ви не позбавлені права надати лікарям ВЛК свої медичні документи, що свідчать про наявність у Вас захворюваня, а також не позбавлені права оскаржувати прийняте рішення до ВЛК вищого рішення.

Якщо ж після проведення медогляду комісія все ж таки прийме рішення, яке не буде відображати реальний стан вашого здоров’я, та з яким Ви не будете погоджуватись, Ви маєте право оскаржити рішення ВЛК.

Оскаржити висновок ВЛК можна в досудовому порядку або в судовому.

Для оскарження рішення ВЛК в досудовому порядку необхідно написати заяву/скаргу щодо непогодження з висновками ВЛК та проханням переглянути вказане рішення вищою ВЛК. До скарги необхідно долучити усі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК. Заяву, медичні документи та копію постанови ВЛК необхідно або самостійно принести до вищої ВЛК, або надіслати поштою цінним листом з повідомленням про вручення з описом вкладення на адресу відповідної ВЛК.

За результатом розгляду скарги ВЛК переглядає оскаржувану постанову або може направити на повторний (контрольний) медичний огляд. Потім заявнику надають новий висновок про стан здоров’я, який і буде братися до уваги. У спірних та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК).

Оскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства.

Оскаржити рішення ВЛК виключно за медичними показниками неможливо, адже це не входить в компетенцію суду. Але суд може встановити порушення процедури проведення ВЛК та на цій підставі скасувати таке рішення ВЛК.

Також суд може зобов’язати провести повторний медичний огляд та дообстеження у випадку відмови відповідної ВЛК їх проводити.

Якщо Ви маєте додаткові або уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram