Самоуправство в гаражному кооперативі з боку голови кооператива

В гаражному кооперативі голова кооперативу не пропускає друзів і знайомих до гаражу. Декілька разів викликали поліцію, після чого проїжджали, але через тиждень, знову та ж сама проблема. Голова кооперативу старий маразматик, з яким ніякий конструктивний діалог не виходить. В нас один гараж на 10 мотоциклів, він відмовляється усім робити пропуски, каже тільки 3 особам зробить (чим це обумовлено, не пояснює). В мене особисто у власності 5 мотоциклів, а пропуск є тільки на 3 мотоцикла (на інших я якоби заїжджати не маю права). Охоронці пропускають нормально коли не має голови, коли він є, він заставляє їх кидатись під мотоцикли і не давати проїхати. Хочу подати конструктивну заяву в поліцію (так як попередні не дали результату) та контролювати, щоб до цього голови були прийняті міри.

01.02.2024 10:39 187

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 737

Вітаю!

ВИРІШИТИ ВСЕ ЧЕРЕЗ ПОЛІЦІЮ НЕМОЖЛИВО, ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ЗА ЗАХИСТОМ СВОЇХ ПРАВ ДО СУДУ. 

Кожній особі наша держава гарантує право володітикористуватись та розпоряджатись своєю власністю. Дане правило закріплено в Конституції України, а тому є пріоритетним.

Відповідно до частини першої статті 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Тобто, ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи бути обмежений у його здійсненні. Цивільним кодексом України закріплено право кожного власника вимагати усунення перешкод в користуванні його майном. Ніхто не може Вам чинити перешкоди у користуванні Вашим майном.

Згідно з частиною першою статті 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним.

Статтею 386 ЦК України передбачено, що власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню. 

Захищаючи право власності держава надає Вам, як власнику, можливість реалізації права вимагати усунення перешкод від інших осіб. Способи захисту права власності передбачені нормами ст. ст. 16, 386, 391 Цивільного кодексу України.

Навіть Верховний суд неодноразово підтверджував твердження про те, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном, навіть якщо вони не пов’язані із позбавленням права володіння. При цьому Ви повинні надати в суду переконливі докази порушення права власності чи законного володіння.

Тому, такий позов підлягає задоволенню в тому разі, коли позивач доведе, що є реальна небезпека порушення його права власності чи законного володіння в майбутньому.

Звернення до поліції лише можуть допомогти Вам в збиранні доказової бази, проте лише правильно складена позовна заява з доказами зможе поставити крапку у Ваших незручностях.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram