дозвіл ТЦК на виїзд

Доброго дня. Я військовозобов`язаний, звільнений у запас 30.08.2023 («через сімейні обставини або інші поважні причини у зв`язку перебуванням на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років».). Стою на обліку у ТЦК та СП по місцю прописки. З часу звільнення двічі перебував за кордоном(там тимчасово преребуває дуржина і діти), із виїздом проблем не було.

У кінці лютого планую короткочасну (тижень-два) поїзду за кордон до сімї(причина - побачити дітей та відсвяткувати ДН донечки). Враховуючи те що Прикордонна Служба України посилила контроль (наскільки Я розумію, вимагає не тільки військово-облікові документи але й дозвіл на виїзд з місця проживання від керівника ТЦК) та з огляду на приклади судових справ:

1. https://sud.ua/uk/news/publication/289859-litso-s-invalidnostyu-i-ili-ii-gruppy-pri-peresechenii-granitsy-dolzhno-predostavit-esche-i-voenno-uchetnye-dokumenty-i-razreshenie-ttsk-na-vyezd-pozitsiya-apellyatsionnogo-adminsuda
2. https://youcontrol.com.ua/catalog/court-document/109304551/
"...відповідно до вимог п. 16 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», ч. 6 ст. 22 Закону №3857 та ч. 4 ст. 37 №2322 підставою для виїзду за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час для призовників, військовозобов`язаних та резервістів є дозвіл керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку..."

в мене такі питання:

1. Чи дійсно прикордонна служба на сьогодні може від мене вимагати дозвіл від ТЦК та СП?

2. Якщо може - як мені правильно подати заявку/клопотання на тимчасове переміщення за межі місця проживання? На кого пищшеться, що і як правильно вказати, які причини, чи треба додавати квитки що будуть взяті за зворотню дорогу?

3. На якій підставі мені можуть відмовити, і як убезпечити себе від цього?
01.02.2024 10:40 490

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
744 відгука (743 +) (1 -)
Консультацій: 1884
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Давайте спочатку коротко проаналізуємо ті судові рішення, які Ви вказали.

а) щодо необхідності пред'являти військово-обліковий документ особам з інвалідністю: 

в даному випадку дійсно, сама по собі інвалідність не означає виключення з військового обліку. Виключення з обліку можливе тільки після огляду військово-лікарською комісією (ВЛК) та винесення відповідної постанови з указанням про непридатність до військової служби. А просто наявність інвалідності не свідчить про непридатність до служби і тим більше не свідчить про виключення з військового обліку. Тобто в такому разі у особи з інвалідністю повинен бути військово-обліковий документ. При цьому вказаний військово-обліковий документ повинен бути оформлений згідно вимог діючого законодавства, тобто не прострочений (якщо це тимчасове посвідчення або довідка, видана замість військового квитка) і щоб була печатка про постановку на облік.

При цьому слід зазначити, що в справі про відмову у виїзді за кордон особі з інвалідністю, вказана особа при перетині кордону не тільки не пред'явила свій військово-обліковий документ, а й не пред'явила пенсійне посвідчення, як того вимагають "Правила перетинання державного кордону громадянами України". Натомість було пред'явлено довідку МСЕК (яка ще з вересня минулого року не приймається прикордонниками і-за багатьох зафіксованих фактів підробок) та довідку з ПФУ. Тобто фактично у особи не було 100% доказів наявності інвалідності, та ще й не було при собі військово-облікового документа. Тому прикордонники відмовили у виїзді за кордон, і апеляційний суд їх підтримав.

Тобто фактично обставини справи одні, а ЗМІ зробили наголос на зовсім інших обставинах. 

б) там була спроба виїхати за кордон на підставі  абзацу 5 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію": не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років. На підтвердження можливості застосування даного пункту було пред'явлено рішення суду про розірвання шлюбу та встановлення місця проживання дитини разом з батьком. Інших доказів самостійного виховання не надавалося.

Тому як прикордонники, так і суд - абсолютно законно відмовили у перетинанні кордону, адже не було надано доказів самостійного виховання дитини. Не секрет, що після розлучення колишнє поджружжя інколи продовжують проживати в одній квартирі. Так само проживання дитини з батьком не означає, що мати відмовилася від виховання дитини. Тому для позитивного вирішення питання щодо перетинання кордону потрібно було пред'явити дозвіл на виїзд, що видається керівником ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку. Такий дозвіл пред'явлено не було, тому особу не пропустили.

Тпере по ваших питаннях:

1. Ви звільнені в запас на підставі п.2 ч.4 ст. 26 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу": утримання трьох і більше неповнолітніх дітей. 

Така сама підстава є і для відстрочки від мобілізації: абзац 4 статті 23 ЗУ "Про мобілізацію": Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Такої підстави є немає в пункті 2-1 "Правил перетинання кордону", де зазначають випадки, при яких військовозобов'язаний може виїхати за кордон, але в той же час у пункті 2-6 зазначено: У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.  

Ви не підлягаєте мобілізації абзацу 4 статті 23 ЗУ "Про мобілізацію", тому на сьогоднішній день маєте право на виїзд за кордон.

Щодо дозволу від ТЦК: саме в вашому випадку, жодна норма законодавства не вимагає пред'явлення такого дозволу. Але для перетину кордону вам необхідно брати з собою ще й військовий квиток, в якому зазначено підставу звільнення зі служби, та відмітку про постановку на облік у своєму ТЦК.

2. Вам непотрібно брати дозвіл на тимчасове переміщення за межі місця проживання. У вас є всі необхідні документи для виїзду за кордон. Але щоб остаточно визначитись у цьому питанні, можете зайти в свій ТЦК і поцікавитись - чи надають вони довідки про можливість короткочасного виїзду за межі України, особливо із врахуванням постійних нововведень на кордоні. Можна навіть взіти з собою і показити закордонний паспорт - для переконання що Ви вже неодноразово виїжджали і потім поверталися. Якщо дійсно надають довідку, і потрібно буде подати заяву - напишете мені на ел.пошту, і я в рамках цієї консультації підготую вам проект заяви.

3. Неможливо наперед вгадати дії окремо взятого прикордонника, який буде уповонважений приймати рішення щодо вашого виїзду за кордон. Тим більше що по факту у вас є всі необхідні документи. В разі необґрунтованої відмови - дзвонити на телефон довіри Держприкордонслужби України за номером 0-800-218-808 та скаржитись, що прикордонники незаконно відмовляють в перетині кордону. Додзвонитися важко, але можна. Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Потім можна буде передзвонити, назвати номер свого звернення і дізнатися про результати розгляду скарги.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram