Зняття з військового обліку за результатами медичного огляду.

Після обстеження мені поставили наступні діагнози.
1. Діагноз D18.0 - Гемангіома. С5-С6 Спондильоз. Протрузія диска Th4-Th5. Гемангіома тіла Th10 до 8 мм.
Протрузія диска L3-L5. Гемангіоми тіл L1, L2, L5 хребців. Кила м/х диска.
M42.1 -- Остеохондроз хребата у дорослих. Остеохондроз поперкового відділу хребта.

2. Діагноз M77.5 -- Інша ентопазія стопи. Ентопазія лівого гомілково-стопного суглоба. Двостроння плоскостопість.
Дисфункція заднього великогомілкового м`язу лівої гомілки з нестабільністтю його сухожилка. Больвий синдром.

3. Діагноз G43.0 -- Мігрень без аури (звичайна мігрень). Епізодична мігрень з частими нападами.

4. J30.1 - Алергічний риніт, спричинений пилком рослин. Цілорічний алергічний риніт. Полісенсмибілізація на березу,
тимофіївку, амброзію, плісняву альтернарію, епідерміс собаки, слину кішки.

Чи маю я право на відстрочку від мобілізації чи на "білий" квиток?
02.02.2024 00:11 620

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
751 відгук (750 +) (1 -)
Консультацій: 1903
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Ступінь придатності до військової служби визначається лікаріми ВЛК шляхом порівняння існуючих проблем зі здоров'ям та Розкладом хвороб Наказу № 402.

Практично всі статті Розкладу хвороб розподілені на такі пункти:

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- НЕПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально (в умовах воєнного стану це означає "обмежено придатний");

в -- ПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально (в умовах воєнного стану це означає "придатний до служби");

г -- придатні до служби.

При цьому слід зазначити, що під час воєнного стану за статтями з індексом "б" (індивідуальний вибір між непридатністю та обмеженою придатністю) ВЛК повинна встановлювати обмежену придатність, а за статтями з індексом "в" (індивідуальний вибір між придатністю та обмеженою придатністю) ВЛК повинна встановлювати повну придатність.

Таким чином, непридатність - це статті з індексом "а", обмежена придатність - це статті з індексом "б". В свою чергу, статті з індексами "в" та "г" - майже завжди означають повну придатність до служби.

Отримати так званий "білий квиток" - це означає отримати запис про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку. Тобто отримати висновок ВЛК із статтею Розкладу хвороб з індексом "а".

Тепер порівняємо ваші діагнози із відповідними статтями Розкладу хвороб:

1. Гемангіома - це доброякісне новоутворення, стаття 10 Розкладу хвороб. Але у ПОясненні до застосування статті 10 вказано, що поодинокі гемангіоми, що не ускладнюють носіння військової форми одягу, взуття або спорядження, а також наслідки радикального хірургічного лікування, що не порушують функції, не дають підстав для застосування цієї статті.

Тому або впишуть статтю 10-в, що буде означати придатний до служби, або взагалі проігнорують вказану проблему як несуттєву.

2. Спондильоз, остеохондроз - стаття 64 Розкладу хвороб. Відкриваємо Пояснення до застосування статті 64:

до пункту «а» належать:
- деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій;
- деформуючий спондильоз, що супроводжується глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту.

до пункту «б» належать:
- поширений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта) деформуючий спондильоз II ступеня без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань.

до пункту «в» належать:
- обмежений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом.

З огляду на ваші діагнози, недостатньо даних навіть для статті 64-б (обмежена придатність), не кажучи вже про статтю 64-а. Тому за цими діагнозами висновок ВЛК також буде "придатний до служби".

3. Протрузії - це також стаття 64. Відкриваємо Пояснення до застосування статті 64:

до пункту «г» належать: поодинокі грижі Шморля та протрузії міжхребцевих дисків без порушень функцій.

Тобто за цим діагнозом буде стаття 64-г, придатний до служби.

4. M77.5 ентезопатія ступні та суглоба - сам по собі такий діагноз відсутній в Розкладі хвороб. Ентезопатія — це запальний процес, що виникає після травми або як ускладнення псоріатичного артриту, спондилоартриту, саркоїдозу або подагри. Ентезопатія також часто розвивається на тлі аутоімунних збоїв. Тобто, будь-який аномальний стан, що вражає ентези, називають ентезопатією. Специфічної терапії ентезопатії немає. Тому лікування будується на усуненні причин, що призводять до захворювання. Зазвичай це поєднання лікувальної фізкультури, відпочинку та медикаментів.

Тому цю проблему необхідно лікувати, але її наявність, на жаль, не дає підстав для застосування Розкладу хвороб. Зазвичай при виявленні ентезопатії рекомендовано пройти медичне обстеження на предмет виявлення аутоімунних захворювань, артриту, спондилоартриту, псоріазу, подагри - це якраз ті захворювання, які є в Розкладі хвороб, і які можна буде використати для отримання хоча б обмеженої придатності.

5. Мігрень, епізодична мігрень з частими нападами - стаття 22 Розкладу хвороб.

до пункту «в» належать : розлади сну внаслідок органічної патології ЦНС, пароксизмальні розлади, що суттєво не впливають на функції органів та систем, а також різні форми мігрені з частими (2 та більше на місяць) і довготривалими (доба та більше) нападами. Наявність нападу повинна бути підтверджена лікарськими спостереженнями.

Отже ВЛК запише у постанові: стаття 22-в, придатний до служби.

6. Алергічний риніт (полісенсибілізація ) - сам по собі такий діагноз відсутній в Розкладі хвороб. Якщо внаслідок алргії відбувається ураження кон'юнктиви (захворювання очей), тоді визначають статтю 25-в, що в умовах воєнного стану означатиме "придатний до служби". Отримати статтю 25-б, тобто обмежену придатність, можливо тільки за наявності хронічного кон'юнктивіту, який розвинувся внаслідок алергічних проявів.

Висновок: пройдіть більш детальне обстеження щодо причин виникнення ентезопатії - можливо тоді з'являться підстави дл визнання вас непридатним або хоча б обмежено придатним. За всіма іншими діагнозами постанова ВЛК буде однозначною: придатний до військової служби. Тобто про відстрочку від мобілізації мова поки що не йде взагалі.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram