Питання про довідку про несудимість.

Більш детальна консультація про довідку про несудимість 

03.02.2024 17:34 203

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 736

Вітаю!

1.

Раніше українці для підтвердження інформації про наявність чи відсутність судимості отримували «довідки про несудимість». З 15 квітня 2022 року такий документ більше не видають в паперовому або електронному вигляді.

Замість «ДОВІДКИ ПРО НЕСУДИМІСТЬ» видається ВИТЯГ З ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОЇ СИСТЕМИ «ОБЛІК ВІДОМОСТЕЙ ПРО ПРИТЯГНЕННЯ ОСОБИ ДО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА НАЯВНОСТІ СУДИМОСТІ».

Отримати його можна на сайті Міністерства внутрішніх справ за посиланням: https://vytiah.mvs.gov.ua/app/landing.

Отримати витяг має право фізична особа, яка досягла 14-річного віку та має право на отримання з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» відомостей про себе.

АЛГОРИТМ ДІЙ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВИТЯГУ:

1. Увійти до особистого кабінету за допомогою електронного цифрового підпису (Bank ID НБУ або Дія.Підпис).

2. Заповнити дані в особистому кабінеті (країна народження/область народження, країна реєстрації/область реєстрації та інші дані).

3. У разі зміни прізвища, ім’я або по батькові заповнити відповідні дані.

4. Вибрати зі списку мету отримання запиту (наприклад оформлення участі у процедурі публічної закупівлі/спрощеної публічної закупівлі, пред’явлення за місцем вимоги тощо).

5. Обрати тип витягу (скорочений витяг буде містити лише відомості про відсутність (наявність) судимості; повний витяг буде містити відомості про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України).

6. Надіслати запит на отримання витягу.

ВИТЯГ НАДАЄТЬСЯ БЕЗКОШТОВНО.

Витяг є електронним документом та формується досить швидко - не більше однієї хвилини. Перевірка достовірності витягу здійснюється за допомогою QR-коду, який розміщений в правому верхньому куті витягу.

Отже, заміна довідки про несудимість отриманням витягу в електронному вигляді прибирає бюрократичні перепони та дозволяє громадянам оперативно реалізувати свої права на працю, виїзд за кордон, усиновлення, встановлення опіки, оформлення ліцензій на здійснення господарської діяльності тощо.

Оскільки виписка є електронним документом, то апостиль (штамп розміром не менше 10х10 см – "Апостроф") на ньому не ставиться, оскільки це не передбачено законодавством.

2.

ЗА КОРДОНОМ:

Для отримання довідки Вам слід подати:

1) Оригінал паспорта громадянина України для виїзду за кордон;

2) Заяву ( .docx , 13.96 Кб ) встановленого зразка;

3) Сплатити консульський збір.

Тривалість отримання відомостей з України сягає, як правило, 5-6 тижнів. На час дії воєнного стану отримання інформації від компетентних органів може тривати довше.

Звертаємо увагу, що Консульство видає довідку на бланку установи англійською мовою на підставі відомостей про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України, отриманих від Міністерства внутрішніх справ України.

Щоб пришвидшити оформлення довідки про несудимість, Ви можете самостійно замовити виготовлення витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» в електронній формі на сайті vytiah.mvs.gov.ua. Після отримання електронного витягу, Ви звертаєтеся до Консульства для оформлення документа на офіційному бланку. У цьому випадку необхідно окрім перелічених вище документів подати роздрукований витяг (витяг має бути повний, не скорочений).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram