Відсрочка від мобілізації при шлюбі з жінкою, в якої є дитина-інвалід без батька.

Цікавить питання оформлення шлюбу з жінкою в якої є дитина-інвалід без батька. Які є варіанти оформлення шлюбу (звичайного/ громадянського) чи можливо інші варіанти (опіка, піклування, виховання, ...), якщо я готовий взяти на себе утримання дитини-інваліда? Які умови мають бути витримані (спільне проживання, мінімальний дохід, ... )? Які варіанти найбільш робочі і найпростіші у реалізації? Які процедури і як документально мають бути оформлені, щоб отримати відстрочку?

05.02.2024 13:07 361

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
52 відгука (52 +) (0 -)
Консультацій: 143
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

За діючим законом - потрібна наявність "виховання дитини". Тобто, необхідно здійснити усиновлення такої дитини. Якщо батько не вписаний у свідоцтво про народження дитини - у цьому випадку можливо внести відомості в актовий запис про батька дитини через місцеву службу у справах дітей та за згоди матері. Тобто, Ви визнаєте походження дитини від Вас (ч. 1 ст. 135 Сімейного Кодексу України - при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою).

Однак зверніть увагу, що відповідно до ч. 5 ст. 136 Сімейного кодексу України не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно до ч. 1 ст. 123 цього Кодексу. Тобто, вподальшому оспорювати визнане батьківство через суд є неможливим. 

Якщо ж батько дитини вписаний у свідоцтво про народження - усиновлення за його згодою через суд. Особа, яка бажає усиновити дитину, звертається з письмовою заявою про взяття її на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання дитини. Заяву повинно бути написано в присутності працівника служби у справах дітей та засвідчено ним.

До заяви додаються такі документи:

  1. копія паспорта;
  2. довідка про заробітну плату за останні 6 місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органом Державної Фіскальної Служби.У разі коли усиновлювачами є сімейна пара, довідку про заробітну плату за останні шість місяців або копію декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчену органами ДФС, може подавати один із подружжя, який має постійний дохід;
  3. копія свідоцтва про шлюб;
  4. висновок про стан здоров'я кожного заявника;
  5. засвідчена нотаріально письмова згода 2-го з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення одним з подружжя), якщо інше не передбачено законодавством;
  6. довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органом внутрішніх справ за місцем проживання заявника;
  7. копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.
  8. довідка про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з рекомендаціями щодо кількості, віку та стану здоров'я дітей, яких може усиновити заявник, за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У разі коли громадяни України, які бажають усиновити дитину, є її родичами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками чи батьками-вихователями, така довідка не подається.

Після одержання заяви та вище вказаними документами служба у справах дітей протягом 10-ти робочих днів:

  1. Перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства;
  2. Проводить бесіду із заявниками;
  3. Складає акт обстеження житлово-побутових умов заявників;
  4. Розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок і в разі надання позитивного висновку ставить заявників на облік кандидатів в усиновлювачі. Заява вважається поданою, якщо до неї додані всі документи, зазначені в цьому пункті. Витребування у заявників документів, не зазначених у цьому пункті, не допускається. Строк дії документів становить один рік з дня їх видачі, якщо інше не передбачено законодавством.

В умовах воєнного стану, усиновлення дітей, які перебувають на території України, можливе лише в тих регіонах, де немає воєнних дій та працюють державні органи влади України.

Суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема:

- стан здоров'я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини;
- мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину;
- мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення;
- взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною;
- особу дитини та стан її здоров'я;
- ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При всіх варіантах шлюб має бути зареєстрований між Вами. Також має бути спільне проживання, висновок органів опіки та піклування (або служби у справах дітей) щодо можливості усиновлення Вами дитини. 

Найпростіший це перший варіант, коли батько не вписаний у свідоцтво про народження. 

Вищеописані варіанти для отримання відстрочки є єдині як стовідсоткові. Можна пробувати без шлюбу, без запису у свідоцтві про народження та без усиновлення встановлювати юридичний факт через суд, що Ви виховуєте дитину з інвалідністю, але тут 95% суди будуть всіляко тягнути справу або відмовлять. 

Вподальшому для отримання відстрочки від призову на військову службу, Ви маєте подати заяву на ім'я начальника ТЦК про надання Вам відстрочки та нотаріально завірені копії документів до ТЦК: свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження. ТЦК можуть попросити надати Вас додаткові документи, наприклад копію паспорту дружини (чіткий перелік законодавством не визначений, тому залежить від місця Вашого перебування і відповідного ТЦК, яка у них практика з даного питання).

Також маю Вас попередити, що шлюб має бути дійсним, не фіктивним. Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки (ч. 2 ст. 3 Сімейного кодексу України). 

Наче всі питання розкриті. Якщо будуть додаткові запитання - прошу напишіть мені в телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram