В військоматі відмовились приймати заключення

Була проведена операція по видаленню грижі пупочної. Лікаря написав заключення про обмеження фізичних навантажень на 2 місяці з обмеженням навантаження до 2 кг і до 6 місяців обмеження навантаження 6 кг. Це ж заключення продублював сімейний лікар( який приймає в приватній лікарні )
Доккменти були принесені у військомат, там сказали що це заключення приватної лікарні і вони не приймають їх до уваги. І що на певну дату маю явитись з речами для мобілізації.
Як вести себе в данній ситуації, і що робити?

05.02.2024 14:33 373

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
52 відгука (52 +) (0 -)
Консультацій: 142
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня,

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 р. №673 визначений перелік поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного чи резервіста для призову на збори.

Звертаю увагу, що цей вказані підстави мали би застосовуватись саме стосовно призову на збори (що слідує з преамбули, відповідно до якої даний перелік затверджений відповідно до ч. 9 ст. 29 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу". Вказана норма передбачає положення саме про прибуття для призову на збори).

Між тим, на практиці ТЦК та СП застосовують вказаний Перелік поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття у ТЦК для уточнення даних, відправки на службу. 

Таким чином, юридично на даний час відсутній будь-який нормативно-правий акт, який би передбачав перелік поважних причин неприбуття чи несвоєчасного прибуття саме для відправки для проходження військової служби. 

Між тим, вказаним Переліком однією з поважних причин визначена хвороба військовозобов'язаного. І неофіційно представники ТЦК вважають, що така хвороба має перешкоджати фізичному пересуванню військовозобов'язаного або він має знаходитись на стаціонарному лікуванні (це нічим не передбачено). 

За наданою Вами інформацією, у Вас на руках наявні медичні документи, в яких вказані рекомендації щодо фізичної активності через операцію по видаленню грижі. Тобто, у медичних документах не засвідчено наявність хвороби. 

У випадку, якщо б Ви мали документальне підтвердження наявності у Вас хвороби, особливо такої, що перешкоджає Вам фізично пересуватись або Ви знаходитесь на лікуванні у стаціонарі, Вам потрібно було б направити оригінали медичних документів до ТЦК та СП через Укрпошту цінним листом з описом. До листа необхідно додати заяву на ім'я начальника ТЦК та СП, в якій вказати причини Вашої неявки у ТЦК за повісткою.

Якщо ж нічого іншоо не лишається, Ви можете направити аналогічним чином вже наявні у Вас медичні документи з заявою на ім'я начальника ТЦК. Це буде краще, ніж зовсім не повідомити ТЦК про неявку. 

Якщо у Вас будуть додаткові запитання - прошу напишіть мені у телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram