Перетин кордону

Хотів запитати, які документи потрібні щоб виїхати з матір`ю за кордон як супроводжуючий, у неї друга група інвалідності, і якщо є загальна прописка потрібна чи довідка ЛКК про необхідність постійного зовнішнього догляду щоб виїхати, або можна і без ЛКК? І чи потрібні документи із ТЦК?

05.02.2024 14:44 353

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 736

Вітаю!

ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

2-1.

Перетин державного кордону може здійснюватися:

особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв'язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п'яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

ЯКЩО, У ВАС ОДНАКОВЕ МІСЦЕ РЕЄСТРАЦІЇ, ТО ВАМ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ НЕ ПОТРІБНА ДОВІДКА ЛКК.

АЛЕ БАЖАНО!!! ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ЛКК ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ  

ДОЗВІЛ ВІЙСЬКОМАТУ НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ НЕ ПОТРІБЕН.

АЛЕ, Є ОСЬ ТАКЕ НЕОФІЦІЙНЕ РОЗПОРЯДЖЕННЯ:

https://censor.net/ua/video_news/3464733/u_sotsmerejah_povidomlyayut_pro_posylennya_kontrolyu_za_vyyizdom_bagatoditnyh_ta_cholovikiv_z_invalidnistyu

ТАКОЖ, ПЛАНУЄТЬСЯ В ЗАКОНОДАВСТВІ ПРО МОБІЛІЗАЦІЮ ВНЕСТИ НОРМУ, ЩО ПРИ ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ЧОЛОВІКИ БУДУТЬ ЗОБОВ'ЯЗАНІ НАДАТИ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ ДОКУМЕНТ З ВІДМІТКОЮ ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ. 

ЗАРАЗ, В РАЗІ ВІДМОВИ В ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ,  ВАМ НЕОБХІДНО ТАКЕ РІШЕННЯ ОСКАРЖУВАТИ. 

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про прикордонний контроль

Стаття 3. Правовi засади здiйснення прикордонного контролю

1. Пiд час прикордонного контролю посадовi та службовi особи Державної прикордонної служби України здiйснюють свої повноваження в межах, передбачених Конституцiєю України, цим Законом, Законом України "Про Державну прикордонну службу України", iншими актами законодавства України, а також мiжнародними договорами України.

Якщо мiжнародним договором, згоду на обов'язковiсть якого надано Верховною Радою України, встановлено iншi правила, нiж тi, що встановленi цим Законом, то застосовуються правила мiжнародного договору.

Стаття 14. Порядок вiдмови у перетинаннi державного кордону iноземцям, особам без громадянства та громадянам України

1. Iноземцю або особi без громадянства, якi не вiдповiдають однiй чи кiльком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першiй, третiй статтi 8 цього Закону, а також громадянину України, якому вiдмовлено у пропуску через державний кордон при виїздi з України у зв'язку з вiдсутнiстю документiв, необхiдних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявнiстю однiєї з пiдстав для тимчасового обмеження його у правi виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України i в'їзду в Україну громадян України", вiдмовляється у перетинаннi державного кордону лише за обґрунтованим рiшенням уповноваженої службової особи пiдроздiлу охорони державного кордону iз зазначенням причин вiдмови. Уповноважена службова особа пiдроздiлу охорони державного кордону про прийняте рiшення доповiдає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рiшення набирає чинностi невiдкладно. Рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону оформляється у двох примiрниках. Один примiрник рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону видається особi, яка пiдтверджує своїм пiдписом на кожному примiрнику факт отримання такого рiшення. У разi вiдмови особи пiдписати рiшення про це складається акт.

2. Форма рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону встановлюється спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

3. Особа, якiй вiдмовлено у перетинаннi державного кордону, має право оскаржити вiдповiдне рiшення згiдно iз Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рiшення не зупиняє його дiї. Оскаржене рiшення може бути скасовано чи змiнено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

ВАМ НЕОБХІДНО ОТРИМАТИ РІШЕННЯ ПРО ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНАННІ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ.

ОСКАРЖИТИ МОЖНА ЯК В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ТАК І В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram