Консультація щодо оформлення документів

Добрий день,

Мене було звільнено з лав ЗСУ на підставі інвалідності тестя (пп "ґ" п. 2 ч. 4 ст. 26 ЗУ «Про військовий обов`язок і військову службу») 26.05.2023 р, він прописаний в м. Шепетівка, а я у Львівській області. 

Зараз виникло бажання виїхати за кордон. На скільки я розумію для цього треба оформити опікунство на тестя.

Хотів би замовити консультаційні послуги з приводу оформлення опікунства і інших документів, якщо потрібно в моїй ситуації.

З повагою,

Костянтин

12.02.2024 13:30 149

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1866
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Вітаю.

При вирішенні питання щодо можливості пропуску через державний кордон, прикордонники керуються постановою КМУ № 57 "Про затвердження правил перетинання державного кордону громадянами України".

В абзаці 4 пункту 2-1 Правил зазначено: У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка).

Таким чином, вам непотрібно встановлювати опіку над тестем. Виходячи зі змісту абзацу 4 пункту 2-1, документи для виїзду за кордон:

1) закордонні паспорти - ваш і вашого тестя;
2) документи, що підтверджують родинні зв'язки - ваше свідоцтво про шлюб та свідоцтво про народження вашої дружини;
3) документ, що підтверджує інвалідність батька - його пенсійне посвідчення, в якому повинні бути вказані підстави інвалідності та строк, на який встановлена інвалідність;
4) документ, що підтверджує спільне проживання - зазвичай це довідка з ЦНАПу.

Також для виїзду за кордон вам необхідно пред'явити свій військовий квиток.

Всі документи - або оригінали, або нотаріально засвідчені копії. Зрозуміло, що закордонний паспорт - тільки в оригіналі.

Наскільки я розумію, у вас є всі необхідні документи окрім доказів спільного проживання. Тобто для виїзду за кордон необхідно щоб або Ви прописалися до тестя, або ж щоб тесь прописався до вас. Звісно що простіше втілити в життя саме другий варіант - щоб тесть прописався до вас. Без виконання цієї умови вас не випустять за межі України.

Якщо щось незрозуміло -дзвоніть мені, телефон знаєте.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram