Податки, Фізична особа, оренда

Я як фізична особа (я не ФОП а просто власник не житлового «офісного» приміщення яке планую здати в оренду) хочу здавати в оренду нерухоме майно, як та які податки я маю платити? Чи потрібно десь реєструвати мій договір оренди? Чи можу я здавати нерухоме майно в оренду на безоплатній основі? Здавати планую ФОПові, які можуть виникнути проблеми? Чи потрібно подавати якусь інформацію до податкової?
20.02.2024 11:36 195

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
732 відгука (731 +) (1 -)
Консультацій: 1914
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

У Вас є варіант надання в оренду нерухомого майна  як фізична особа. В такому разі Ваш дохід від цієї діяльності буде оподатковуватися податком на доходи фізичних осіб *ПДФО 18% та військовим збором 1,5%. Але, майте на увазі, що якщо Ви будете надавати в оренду майно суб'єктам підприємницької діяльності: юридичним особам або ФОПам, то такі особи стають Вашими податковими агентами, та при виплаті доходу мають утримати податки ПДФО 18% та ВС 1,5% , сплатити за Вас податки та подати в податкову форму 1ДФ про виплачений Вам дохід, а Вам перерахувати різницю.  Для Вас це в принципі зручно, Ваш податковий обов'язок виконує орендар як податковий агент. Проте, не кожна юр особа і ФОП зацікавлена так працювати, адже крім своїх звітів та податків, вони ще мають виконувати обов'язок податкового агента стосовно Ваших доходів від надання в оренду майна.  

Якщо Ви зареєструєтеся як ФОП із КВЕДом 68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна  то у Вас виникає обовязок самостійно декларувати свої доходи та сплачувати з них податки.

У Вас є 2 варіанти вибору: реєструватися як ФОП на ІІ або на ІІІ  групі спрощеної системи оподаткування.

1. варіант: ФОП на ІІ групі сплачує щомісячно єдиний податок у розмірі не більше 20 % розміру мінімальної заробітної плати ( на сьогодні це 1420 грн., а з 01.04.24-1600грн.), + ЕСВ 22% (це пенсійний внесок) від мінімальної зп ( на сьогодні це 1562.грн., а з 01.04.24-1760грн.) Проте, на період воєнного стану сплата ЄСВ є добровільною.

Обмеження річного доходу ФОП на ІІ групі: 5 921 400 грн. 

Також слід звернути увагу на те, що надавати послуги ФОП на ІІ групі може виключно фізичним особам, або ФОП та юридичним особам які теж є платниками єдиного податку. Якщо Ваш орендар ФОП на загальній системі оподаткування, то здавати в оренду приміщення Ви не маєте право, в такому разі Ви маєте зареєструватися на ІІІ групі єдиного податку.

2. варіант ФОП на ІІІ групі ( цей варіант надає Вам можливість необмеженого вибору контрагентів для надання послуг , зокрема і оренди, це може бути навіть нерезидент). ФОП на ІІІ групі сплачує 5 % єдиного податку зі свого доходу та 22% ЄСВ від мінімальної заробітної плати  (нагадаю: на сьогодні це 1562.грн., а з 01.04.24-1760грн.) , та на період воєнного стану сплата ЄСВ є  добровільною.

Обмеження річного  доходу ФОП на ІІІ групі: 8 285 700 грн.

Також є обмеження для ФОПів на спрощеній системі у площі нерухомого майні які вони надають в оренду ( пункт 291.5.3. ПКУ):

- земельні ділянки не більше  0,2 гектара,

- житлові приміщення та/або їх частини не більше 400 кв.м.,

 - нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини не більше 900 кв.м.

Щодо Вашого питання про договір оренди, то ні, в податковій реєструвати договір оренди не потрібно. Ви як ФОП маєте декларувати свої доходи:

ФОП на ІІ групі- подає звіт 1 раз на рік до 01.03. року, наступним за звітним

ФОП на ІІІ групі подають звіт за кожний квартал: І до 10.05, І півріччя до 09.08., за 9 місяців: до 11.11, за рік (IV квартал) до 09.02.

Ще додам пару слів  про відкриття ФОПа. Це дуже просто та доступно для Вас, та займає не більше 20 хвилин=) Ви можете зареєструвати ФОП через Дію Автоматична реєстрація ФОП | Дія (diia.gov.ua) , при реєстрації обирається система оподаткування, КВЕДи, для цього  заповнюєте форми, Вам їх система поетапно сама видає. Після заповнення, система відправляє інформацію про ВАс в податкову, яка вже приймає Вас на облік. На наступний день Ви вже зможете побачити свої дані про реєстрацію як платника податків в електронному кабінеті Електронний кабінет платника (tax.gov.ua) , через який Ви зможете подавати в подальшому звітність. Через 2 дні в Дії Ви вже зможете отримати виписку про реєстрацію ФОП, та відкрити  рахунок ФОП в банку.

У разі виникнення додаткових питань/уточнень тощо, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram