Звільнення з армії 1 група інвалідності

Я служу 2 роки, з початку повномасштабної війни. Мій рідний брат також пішов і наразі на службі. Моя мама втратила здоровʼя і наразі я вожу її по лікарях по обхідному на МСЕК. Психотерапевт призначає 1 групу інвалідності. Я хочу звільнитися з армії і бути опікуном матері. Питання таке:
1. Враховуючи поправки в законі про мобілізацію інші зміни в законах повʼязані з війною чи можу я звільнитися зараз?
2. Чи не вносять зміни про відміну догляду за інвалідами?
3. Чи немає законів про мобілізацію на розгляді (затвердженні) повʼязані з неможливістю звільнитися по цій статі закону?
4. Які документи потрібно надати щоб звільнитися з армії?
5. Якщо я звільняюсь і з якоїсь причини мене знову призвуть до дав зсу, чи будуть враховуватись ці 2 роки служби під час повномасштабної війни як термін котрий я вже відслужив і підсумовуватися до терміну необхідного до демобілізації, наприклад 3 роки, у разі якщо такий закон буде прийнятий?

Дякую

04.03.2024 09:26 223

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Станом на сьогоднішній день у вас є три варіанти звільнення зі служби: на підставі здійснення опіки за недієздатною матір'ю; на підставі інвалідності матері; на підставі здійснення постійного догляду за матір'ю. Розглянемо їх по черзі:

1.1. Звільнення в зв'язку з опікою: Для оформлення опіки потрібно оформити документи, одним з яких є рішення суду про визнання особи недієздатною - адже тільки над недієздатною особою можна встановити опіку.

Куди подавати заяву про визнання матері недієздатною - Заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання матері.

Що потрібно надати до суду, окрім самої заяви - У заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 3 ст. 297 ЦПК України).

Хто може подати заяву - члени її сім’ї, близькі родичі, незалежно від їх спільного проживання, орган опіки та піклування, психіатричний заклад (ч. 3 ст. 296 ЦПК України).

Щодо якої особи можна подавати таку заяву - тільки якщо є обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 3 ст. 297 ЦПК України). Якщо інвалідність матері встановлена не із-за психічного захворювання, і мама окрім інвалідності не страждає на будь-які психічні розлади, то встановити в суді її недієздатність - практично неможливо.

Як розглядаються такі справи - Справи про визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. 

Строк розгляду судом заяви про встановлення опіки - не пізніше ніж за місяць з моменту, коли в орган опіки та піклування подали заяву про потребу встановлення опіки.

Висновок: теоретично цей варіант - можливий. Після отримання групи інвалідності звертайтеся до органу опіки, подавайте заяву про встановлення опіки над матір'ю, далі працівники органу опіки вам пояснять алгоритм подальших дій. 

1.2. Звільнення на підставі інвалідності: зараз така можливість є, але з прийняттям нової редакції закону, її вже не буде. В той же час, це мабуть найшвидший варіант для звільнення зі служби: все що необхіоно - дочекатися до моменту встановлення інвалідності, і подати рапорт на звільнення. А вже після звільнення (і до моменту набрання чинності новим законом) працювати над застосуванням або варіанту №1, або варіанту №3.

1.3. Звільнення на підставі постійного догляду: Цей варіант є дійсним як зараз, так я за новим законодавством. За новим законодавством якщо буде 1 група інвалідності, і встановлений постійний догляд - це буде означати і звільнення зі служби, і відстрочку від мобілізації. Якщо ж буде встановлено 2 групу інвалідності, то прийдеться ще й доводити, що окрім вас немає інших осіб, які б могли здійнювати такий догляд. Тому важливо оформлення саме 1 групи інвалідності.

2. Ні, не вносяться такі зміни. Єдине, що пропонується змінити, як я писав вище- розмежування підстав догляду за при інвалідності 1 групи, та 2 групи. Для 1 групи отримати догляд, звільнення та відстрочку - буде набагато легше, аніж для 2 групи.

3. У вас завжди буде можливість звільнитися - якщо мама дійсно отримає інвалідність 1 групи. Окрім цього, у вас зараз є як мінімум 3 варіанти для звільнення, після прийняття нових змін - все рівно залишиться як мінімум 2 варіанти - як для звільнення, так і для подальшої відстрочки.

4. В залежності від обраного варіанту, будуть різні переліки необхідних документів. Тому пропоную написати мені на ел. пошту - який варіант для вас зараз є найбільш прийнятним, і я надам перелік необхідних документів.

5. Звільнення військовослужбовців через 36 місяців служби - одна із найбільш обговорюваних змін. Деепутати ще не прийшли до якоїсь однієї спільної думки щодо цього пункту закону. Зараз внесено декілька тисяч правок до законопроекту 10449, в тому числі і щодо звільнення зі служби. Яка з цих правок буде врахована- неможливо вгадати. Ця норма може кардинально змінитися. Тому зараз гадати - що саме приймуть депутати, і в якому вигляді - немає ніякого сенсу. Давайте дочекаємось до опублікування фінальної версії закону, яка піде на підпис Президенту. Це станеться в другій половині березня. А потім, після підпису Президента, тільки через місяць закон набере чинності.

За усіма питаннями - пишіть мені на ел. пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram