Заміна водійського посвідчення та перереєстрація авто в ЄС

Доброго дня. Я знаходжусь в Польші, маю статус тимчасового захисту (песель Укр). Невдовзі настане 6-місячний термін мого перебування в Польщі.

Для осіб, які мають стутус тимчасового захисту, польським законом було дозволено не замінювати українське водійське посвідчення на польське та перебувати в Польщі на автомобілі (без необхідності перереєстрації авто) понад дозволений правилами ЄС 6-місячний термін, але не пізніше, ніж до 31.12.2023 року.

Мені відомо, що Польща продовжила дію тимчасового захисту до 30.06.2024 року. Але при цьому Польща не продовжила дію положень:
- які дозволяли б не змінювати українське водійське посвідчення на польське після сплину 6-місячного терміну перебування в Польщі;
- які дозволяли б перебувати в Польщі на авто після сплину 6-місячного терміну перебування в Польщі.

Якщо я виїду на автомобілі на один день за межі ЄС (наприклад, до Чорногоріі, Боснії та Герцоговини чи іншої країни, що не входить до ЄС), то чи "обнуляється" в такому випадку мій 6-місячний термін перебування в Польщі, і як наслідок, чи дозволяє мені такий крок повернутись назад в Польщу і не замінювати українське водійське посвідчення на польське та перебувати на автомобілі в Польщі ще 6 місяців?

Читав в інтернеті, що вище описаний мною крок вирішує моє питання. Але також зустрів в інтернеті протилежну думку, що такий крок нічого не вирішує, оскільки за правилами ЄС необхідно замінювати водійське посвідчення та перереєстровувати авто, якщо людина має постійне місце проживання на території певної країни ЄС понад 6 місяців протягом року. Тобто якщо я знаходився на території Польщі 6 місяців, потім на день-два виїхав за межі ЄС, а потім знову повернувся в Польщу, то це вказує на факт мого перебування в Польщі більше, ніж 6 місяців протягом року. А значить це зобов`язує мене змінювати водійське посвідчення на польське та перереєстровувати авто на польську реєстрацію.

То ж яка з позицій правильна? Тобто факт "обнулення" (переривання) 6-місячного терміну перебування в Польщі вирішує моє питання з водійським посвідченням та реєстрацією авто чи ні?

Який вихід можете порадити Ви?

Дякую.

05.03.2024 18:29 233

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

У випадках короткострокових відвідувань Польщі (менше півроку) достатньо наявності українського посвідчення водія. Але у відповідності з польським законом "Про особливий порядок функціонування транспорту та морського господарства у зв’язку зі збройним конфліктом на території України", якщо особаперебуває в Польщі більше 6-ти місяців, то українські водійські посвідчення дійсні тільки до 31 грудня 2023 року, а потім на протязі 6-ти місяців їх необхідно замінити на польські, разом з перереєстрацією автомобіля. 

Положення закону однозначні: через 6 місяців перебування в Польщі водійське посвідчення має бути замінено на польське. Якщо не виконувати ці вимоги, то при настанні страхового випадку вам буде відмовлено у виплаті компенсацій на підставі недійсних прав. 

При цьому виїзд за межі ЄС (на день, чи на тиждень) ніяк не вплине на обов'язок замінити посвідчення водія, адже дійсно, за правилами ЄС необхідно замінювати водійське посвідчення та перереєстровувати авто, якщо людина має постійне місце проживання на території певної країни ЄС понад 6 місяців протягом року. Ви маєте статус тимчасового захисту в Польщі (Pesel Ukr), цей статус не зміниться із-за вашого короткочасного виїзду, отже не зміниться і вимога щодо заміни посвідчення водія.

Щодо перереєстрації автомобіля, то тут дещо інша ситуація: дійсно, в Польщі можна їздити на українській реєстрації до 31 грудня 2023 року, а після закінчення цього часу необхідно або виїхати в Україну (чи в іншу країну, що не входить в ЄС) та обнулити термін перебування, або ж поставити автомобіль на облік за польськими правилами, тобто перереєструвати його. При цьому вам прийдеться розмитнити авто і заплатити мито, що обійдеться недешево.

Також слід нагадати, що якщо приймете рішення виїхати з ЄС, а потім повернутися назад, то при в'їзді слід придбати нову "зелену карту" (страховий поліс) - щоб строк його дії також обнулився.

Зрозуміло, що якщо не будете порушувати правила дорожнього руху, то у поліції не буде підстав вас зупиняти і перевіряти документи, тому теоретично можна ще довго користуватися як українськими правами так і українською реєстрацією автомобіля.

При цьому варто зауважити: польське законодавство дозволяє українським біженцям легально їздити на території Польщі з українськими правами тільки до 31 грудня 2023 року, а в цей же час Директива Європарламенту надає громадянам України, які скористалися тимчасовим захистом в країнах ЄС, дозвіл на використання українських прав без їхньої конвертації протягом усього терміну дії статусу тимчасового захисту, тобто аж до 06 березня 2025 року, з урахуванням можливості пролонгації дії цього статусу в деяких країнах. Тож якщо ви маєте дійсне українське посвідчення водія, вам не потрібно нічого робити, адже українські водійські права визнаються в усіх країнах ЄС, а Польща - це те ж саме ЄС. Фактично, польське законодавство в даному випадку протирічить європейському, і можливо саме з цим пов'язаний той факт, що на сьогоднішній день немає зафіксованих випадків, коли б польська поліція застосовувала якісь санкції до порушників. За оцінками експертів, Польща все ж таки прийме закон щодо продовження можливості користування українськими правами для осіб зі статусом Pesel Ukr, а нинішнє зволікання пов'язане з політичним загостренням у стосунках двох країн.

____

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Залишаю відгук, бо дійсно задоволений Вашою консультацією. Приємно, що є фахівці, здатні лаконічно пояснити та доступно аргументувати думки, посилаючись як на норми закону, а також маючи власний досвід їх трактування. Дякую)

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram