Необхідний висновок відносно придатності до мобілізації по результатам функціонального обстеження зору

Добрий день, я офіцер запасу, службу не проходив, закінчив воєнну кафедру при КПІ у 1997 році, зараз 49 років.

Маю діагноз: анізометропія, міопія високого ступеню правого ока. Міопія середнього ступеню лівого ока. Пресбіопія.

Гострота зору:

Праве око -11,5, ліве -5,75, більш детально див. у прикріпленому файлі.

Мене цікавить, яку саме ступень придатності до мобілізації я можу отримати із відповідними номерами статтей закону про ВЛК.

09.03.2024 19:57 219

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1869
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Придатність до можливої мобілізації визначається на підставі висновку військово-лікарської комісії (ВЛК), яка своє постановою визначає ступінь придатності до служби. В свою чергу, ступінь придатності до служби визначається на підставі порівняння існуючих проблем з переліком, розміщеним в Розкладі хвороб Наказу МОУ № 402 від 14.08.2008 року.

Так, міопія (короткозорість) розглядається статтями 30 та 31 Розкладу хвороб.

При цьому статтю 31 застосовують в разі порушень гостроти зору з корекцією. Як слідує з результатів обстеження, у вас гострота зору з корекцією однакова як для правого, так і для лівого ока: 1,0 дптр. Тому пістав для застосування статті 31 немає, будемо визначатися з статтею 30:

У відповідності до пункту "б" статті 30, короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 8,0 дптр і до 12,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 6,0 дптр означає, що непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

У вас астигматизм взагалі не дає підстав для застосування статті 30, але короткозорість 11,5 дптр чітко підпадає під ознаки статті 30-б, за якою непридатність або обмежена придатність визначається в індивідуальному порядку.

При цьому слід зазначити, що у відповідності до пункту 20.4. Положенння про військово-лікарську експертизу, За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:
"непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час";
- "обмежено придатний до військової служби".

Таким чином, станом на сьогоднішній день ВЛК повинна прийняти постанову, за якою вас буде визнано обмежено придатним до служби на підставі статті 30-б Наказу № 402.

В той же час, загальновідомо що найближчим часом будуть прийняті зміни - як до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", так і до Наказу № 402. Планується виключити таку ступінь як "обмежено придатний", залишивши лише дві: придатний та непридатний. 

Отже поки що невідомо, до якого пункту (чи придатний, чи непридатний) буде віднесено міопію 11 дптр, тому ще раз наголошую: запис обмежено придатний до військової служби на підставі статті 30-б Наказу № 402 може бути записано в вашому випадку тільки за умови, що ВЛК буде пройдена ще до набрання чинності новим законодавством. Орієнтовно, нові зміни в законодавстві будуть проголосовані в кінці березня, тобто наберуть чинності приблизно в кінці квітня.

Щодо такої проблеми як анізометропія, то вказане захворювання теж зазначене в описі статті 30 Розкладу хвороб. При цьому саме по собі воно не вважається достатнім для застосування будь-якого з пуктів статті 30. Скажімо так, анізометропія - це просто констатація факту, що різниця заломлюючої сили між очними яблуками перевищує 2 дптр ( в вашому випадку - це 5,75 дптр, що є ознакою анізометропії середнього ступеню). Тому при діагнозі "анізометропія" слід в першу чергу шукати причини даного захворювання (в вашому випадку вже виявлено, що це міопія та астигматизм, але якщо слідувати медичним інструкціям, то бажано провести діагностику щодо наявності катаракти та вторинної косоокості).

Щодо такої проблеми як пресбіопія, то вказане захворювання також зазначене в описі статті 30 Розкладу хвороб. При цьому саме по собі пресбіопія, як і анізометропія, не вважається достатнім для застосування будь-якого з пуктів статті 30.

Пресбіопія - це процес старіння очей для дорослих, який виникає після 40 років (неможливість прочитати дрібний шрифт без окулярів). Вирішується за допомогою окулярів або контактних лінз, але саме по собі не є підставою для визнання обмежено приданим, не кажучи вже про повну непридатність.

Висновок: якщо ВЛК проходити зараз, то буде прийнято постанову про визнання вас обмежено придатним до служби на підставі статті 30-б Наказу № 402. Якщо будете проходити ВЛК після набрання чинності новим законодавством, то спрогнозувати постанову ВЛК неможливо, бо поки що незрозуміло, до якої позиції - придатний чи непридатний - будуть віднесені ваші показники зору.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram