Приватизація на основі державного акту на право постійного користування землею

Є державний акт на право постійного користування землею виданий 1997 року на громадянина ( під будівництво ) у розмірі 0,2170 га в селі.

Питання:
1. Чи можна приватизувати цю земельну ділянку ( членам сімʼї громадянина ) на кого оформлений цей акт ? так як сам громадянин вже скористався своїм правом на безоплатне отримання іншої земельної ділянки від держави.

Якщо так, то :
1. Чи можлива приватизація в повному обсязі 0,2170 га? ( під будівництво).

2. Що потрібно членам сім’ї для того щоб приватизувати цю землю?
3. Чи можливо це оформляти під час дії воєнного стану? ( так як державний акт виданий в 1997 році)

4. Якщо вже є зібраний повний пакет документів на приватизацію цієї земельної ділянки:
(Є дозвіл на складання проекту землеустрою. Присвоєно кадастровий номер. Акт на право постійного користування землею. План зовнішніх меж землеустрою .)
Але громадянин на кого це все оформлялося вже скористався своїм правом на безоплатне отримання іншої земельної ділянки.
І цю земельну ділянку під яку готувалися всі документи хоче приватизувати його дружина, чи потрібно заново розробляти всі документи? Заново присвоювати кадастровий номер?

10.03.2024 17:21 151

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Зазначені вами питання врегульовані Земельним кодексом (ЗК) України. 

У відповідності до частини 2 статті 116 ЗК, набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

У відповідності до частини 3 статті 116 ЗК, безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі:
а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян;
б) одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;
в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

У відповідності до частини 4 статті 116 ЗК, передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду цільового призначення.

У відповідності до частини 1 статті 121 ЗК, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм у власність земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:
а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю);
б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;
в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;
г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;
ґ) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;
д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Отже, по-перше: по кожному з вищезазначених пунктів а)....д) можна один раз безоплатно отримати у власність земельну ділянку; по-друге: граничний розмір земельної ділянки в селі для будівництва і обслуговування будинку 0,25 гектара. У вас розмір ділянки 0,217 гектара, тобто вписуєтесь в зазначені норми.

Щодо можливості безоплатної приватизації, якщо раніше громадянин вже скористався своїм правом на безоплатне отримання іншої земельної ділянки: якщо інша земельна ділянка - для садівництва, або для дачного будівництва (тобто будь-яке призначення окрім як для обслуговування будинку), то він може подати заяву на безоплатну приватизацію. Якщо ж попередня земельна ділянка  також мала призначення під будівнцтво та обслуговування будинку, то цей громадянин вже вичерпав своє право.

Але це в теорії. На практиці органи місцевого самоврядування, аюо інші державні органи, уповноважені приймати рішення щодо безоплатної передачі земельних ділянок, в переважній більшості випадків не відслідковують - чи отримував громадянин раніше безоплатно земельну ділянку з таким же цільовим призначенням. Тобто на практиці дуже розповсюджені випадки, коли громадянин повторно за цим же цільовим призначенням отримує земельну ділянку у власність.

тепер по вашим питанням:

1. Чи можлива приватизація в повному обсязі 0,2170 га? - так, можлива.

2. Що потрібно членам сім’ї для того щоб приватизувати цю землю? - виконати вимоги частини 1 статті 118 ЗК, а саме: подати в сільську раду клопотання. До клопотання додається проект землеустрою. Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у місячний строк приймає рішення про передачу земельної ділянки у власність або вмотивоване рішення про відмову. Якщо проекту землеустрою немає, то необхідно подати клопотання про надання дозволу на розробку проекту землеустрою. 

У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено місце розташування земельної ділянки.  

Відповідний орган в місячний термін розглядає клопотання і надає дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо приватизації земель.

3. Чи можливо це оформляти під час дії воєнного стану? - так, можливо. І хоча 19 листопада 2022 року набрав чинності Закон України яким, зокрема, визначили, що забороняється безоплатна передача земель у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі та розроблення такої документації. Але при цьому положення цього підпункту не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності цим Кодексом.

Отже, право на безоплатне отримання земельної ділянки у власність під час дії воєнного стану мають тільки  громадяни України, яким на праві приватної власності належать об’єкти нерухомого майна, у тому числі індивідуальні житлові будинки, гаражі, садові будинки та інші будівлі, право власності на які оформлено згідно діючого законодавства.

Тобто: якщо на земельній ділянці є об'єкт нерухомості (будинок, гараж, сарай тощо) тоді можна отримати діляну у власність. Або якщо земельна ділянка була передана в користування до набрання чинності цим Кодексом, тобто до 01 січня 2002 року. У вас є державний акт на право постійного користування землею виданий 1997 року, отже Ви маєте право на приватизацію земельної ділянки, навіть якщо на ділянці немає об'єктів нерухомого майна.

4. З ваших слів не зовсім зрозуміло деякі моменти. Так, проект землеустрою складається для того щоб встановити кадастровий номер. Але ж Ви пишете, що є тільки дозвіл на складання проекту, а самого проекту землеустрою у вас немає. І в той же час стверджуєте, що є кадастровий номер, який по законодавству неможливо встановити без розробки проекту землеустрою. Можливо, у вас є технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)? 

Тому щоб не заплутатись, пропоную написати мені на мою ел. пошту ddmitr@ukr.net (так як я ваших контаків не бачу), розберемося з вами в документах і вже тоді остаточно поясню всі важливі моменти.

При цьому оформлювати документи має право тільки та особа, на яку видано Державний акт на право постійного користування землею.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram