Сплата податку за Кордоном

Доброго. Потрібна допомога по такому питанню. Перебуваю за кордном( Канада) маю ФОП( третя группа) в Україні та отримую прибуток в Україні(сплачую податки).
Потрібно спалатити податок за 2023 рік в Канаді, локальний фінансовий косультант просить документ про сплату податку в Укараїні(з метой зменшити мій податок в Канаді) Питання наступне що за документ\документі та як я можу це отримати в Україні для того щоб відзвітуватись в Канаді. Чи можливо отимати онлайн?
PS: Я розумію що всі ці документі потрібно переводити та апостулювати. Меня цікавить що за документи та як отримати
13.03.2024 07:18 146

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
59 відгуків (59 +) (0 -)
Консультацій: 213
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

     Вітаю!

    Форму довідки-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів (далі – Довідка) та Порядок підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів (далі – Порядок) затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.08.2022 № 248 зі змінами, який набрав чинності 01.11.2022: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1195-22
    Відповідно до п. 3 Порядку, заява за формою, наведеною у додатку до Порядку (далі – Заява), подається платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за основним місцем обліку, а у разі подання Заяви на отримання Довідки платниками податків – фізичними особами, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання, – до будь-якого контролюючого органу. Заяву за вибором платника податку може бути подано засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог, встановлених розд. II ПКУ.
      Згідно з п. 42 прим. 1.2 ст. 42 прим. 1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) Електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПКУ та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, та нормативно-правовими актами, прийнятими на підставі та на виконання ПКУ та інших законів, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, в тому числі, шляхом, зокрема, подання звернень.
     Відповідно до п. 5 Порядку, Довідка або обґрунтована відмова у її видачі видається за підписом керівника контролюючого органу (його заступника або уповноваженої особи) протягом десяти календарних днів з дати отримання Заяви.
      Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві. Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині Електронного кабінету з дотриманням вимог, встановлених розд. II ПКУ.
      Абзацом третім п. 42.4 ст. 42 ПКУ визначено, що документ, надісланий контролюючим органом в Електронний кабінет, вважається врученим платнику податків або фінансовому агенту, якщо він сформований з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» зі змінами та доповненнями та є доступним в Електронному кабінеті.
       Отже, платник податків (юридична особа, фізична особа – підприємець, фізична особа) може подати заяву на отримання Довідки в один із таких способів:
      засобами електронного зв’язку в електронній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабiнету;
          шляхом надіслання поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.
        Меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабiнету дозволяє надіслати лист (заяву тощо) до відповідного органу ДПС.
       Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.
     Довідка або обґрунтована відмова у її видачі видається за підписом керівника контролюючого органу (його заступника або уповноваженої особи) протягом десяти календарних днів з дати отримання Заяви. Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві. Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині Електронного кабінету.
      Довідка видається за звітний (податковий) період – рік та підтверджує, що платник податків є резидентом України протягом року, зазначеного у Довідці. При цьому нормами Порядку не визначено термін дії такої Довідки.

      Довідка видеється українською та англійською мовами, тож не впевнений, що потребує перекладу в Канаді. Що стосується апостилю, то проставлення апостиля на довідках, які підтверджують статус податкового резидента здійснює Міністерство закордонних справ України.

    Правила проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав затверджені спільним наказом Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства юстиції України від 5 грудня 2003 року № 237/803/151/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12 грудня 2003 р. за № 1151/8472: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0478-23 і там я не бачу можливості МЗС апостилювати документи, отримані в електронному вигляді. Тож, Вам спочатку бажано в органі МЗС пересвідчитися, що вони зможуть апостилювати документ, отриманий в електронному вигляді, а потім обирати, в якому вигляді замовляти Довідку. Якщо МЗС ще не може апостилювати електронні документи, то доведеться замовляти паперову Довідку, а уповноваженій Вами довіреністю особі її отримати, апостилювати та переслати Вам.

     З повагою, Ігор Бутник.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram