Авто закордоном. Термін для перереєстрації. Дата початку відліку.

Доброго дня. Ситуація по авто в зоні Шенгену. Перетнули кордон Україна-Польша 04.02.2024, авто залишилося у Польші, а ми 06.02 фізично покинули на літаку зону ЄС та Шенгену. Повернемося до Польші 02.05.2024 (через 89 днів) . Далі на авто плануємо поїхати по Європі в Іспанію. Підкажіть наступне:

1. Виходить ми як фіз.особи пробули 2 дні в Шенгені і по поверненню у травні в нас ще буде 88 днів з 90 для перебування в Шенгені в рамках 180 днів. Чи вірно так рахувати?
2. В той же час, на травень 2024 автомобіль простояв у Польші майже 90 днів. Згідно шенгеської зони є ще 90 днів, щоб не переєстровувати авто. Чи оновиться відлік перебування авто в Шенгені (тобто знову на 6 місяців), якщо перетнути кордон з Україною на 1 день ?
3. Є постанови деяких країн про можливість знаходження українського авто без необхідності перереєстрації терміном 1 рік. Але питання по даті відліку такого терміну в нашому випадку, коли по прибутті поїдемо по Європі в Іспанію для оформлення тимчасового захисту (без додаткового поперенього перетину на авто в Україну).
Питання: який документ буде слугувати для початку відліку та яку дату брати за основу:
а) дата нашого першого перетину Шенгенської зони на авто, а саме 04.02.2024 і документом буде відмітка вїзд на авто в закордонному паспорті Україна-Польша ?
б) дата початку дії тимчасвого захисту оформленого в Іспанії у травні? чи що може бути основою для авто

Заздалегідь вдячна за відповідь!

17.03.2024 11:12 155

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 734

Вітаю!

Перепрошую за відповідь на російській мові. 

В Испании можно ездить на украинских номерах не более 213 дней. Срок в 213 дней начинается, не со дня как вы прибыли в Испанию. А с даты принятия решения о предоставлении Вам «временной защиты». Временная защита, это листик А4 с фото и отпечатками пальцев — resguardo de solicitud de protección temporal. ( В народе называют NIE, это не TIE ).

Т.е. никакие перезаезды автомобилем или выезды  Вам не помогут. Все равно когда вы приехали, когда машина приехала, чья это машина и т.д.

Т.е. гражданам Украины, которым предоставлен Министерством внутренних дел Испании статус временной защиты  —   предоставляется 213 дней (183 + 30) — для регистрации своего  транспортных средств на украинских номерах. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram