Працівники міської ради перевели без мого відому пенсію для отримання на пошту

Добрий день. У мене брат інвалід, першої групи, я була опікуном, але чомусь тепер у міській раді кажуть, що опікунство тепер не дійсне, ніде не зазначається що я опікун, оскільки мій чоловік військовий, і у нас достатній рівень забезпечення. Але як це може бути, якщо перша група інвалідності недіяєздатна. І сьогодні вияснилось , що пенсія переведена на пошту, але я не писала ніякої заяви, гроші надходили завжди на карточку банківську. Коли я намагаюсь вияснити в міській раді, мені не можуть нічого пояснити, переводять стрілки на соцзабез, коли телефоную в соцабез кажуть розбиратись в міській раді, оскільки це вони відповідальні. І як бути, яке право без мого відома мали переводити на пошту, і ще й не попередити мене.
18.03.2024 13:06 143

Консультація виконавця

Доброго та мирного вечора. Згідно норм чинного законодавства України та враховуючи постановку Вашого питання повідомляю наступне.

Звісно було б краще проаналізувати дану ситуацію в разі прикріплення Вами офіційної письмової відповіді працівників зазначених установ.

Звертаю Вашу увагу , що з 01 січня 2024 року скасували виплати компенсації непрацюючим працездатним громадянам, які доглядають за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку.

Одержувачі такої компенсації мають право звернутися до органів соцзахисту з 01 січня 2024 року з питання оформлення іншого виду державної підтримки – компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

Порядок та умови її оформлення визначено постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2020 № 859. Порядком зазначено, що щомісячна компенсація призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Компенсація призначається на 12 місяців.

Для призначення компенсації подаються наступні документи:

заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;   

заява про згоду отримувати соціальні послуги;

паспорт  громадянина України (пред’являється під час подання заяви);

декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);

копія довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (для осіб з інвалідністю);

висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень за формою, затвердженою МОЗ;

висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватись, за формою, затвердженою МОЗ;

копія рішення суду про обмеження цивільної дієздатності або визнання недієздатною особи, якій надаються соціальні послуги;

копія рішення суду або органу опіки та піклування про призначення опікуна або піклувальника особі, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

Скоріш за все, Вам було в усній формі відмовлено в продовженні отримувати компенсацію по догляду за недієздатною особою (братом) через перевищення середньомісячного сукупного доходу сім`ї. Час догляду, починаючи з 01.01.2004, зараховується до страхового стажу виключно за умови отримання відповідної допомоги або компенсації в органах соціального захисту.

Всетаки раджу Вам звернутись письмово до працівників зазначених установ з проханням надати Вам у встановлений чинним законодавством термін відповідь (роз’яснення) щодо підстав припинення виплат на Ваш банківський рахунок компенсації по догляду  та незарахування часу догляду за братом до страхового стажу. Надану відповідь потрібно буде перевірити на відповідність нормам діючого законодавства України і вже розглядати питання щодо можливого судового оскарження дій чи рішень відповідних оранів соцзахисту.

В разі виникнення у Вас додаткових питань щодо наданої мною консультації звертайтесь за ел. адресою: naseko529@gmail.com.

Додаткова консультація надається БЕЗКОШТОВНО.

Будьте здорові! Мирного неба!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram