Мобілізація

Добрий день мені 30 років одружений є 2 дітей підкажіть як отримати відстрочку від мобілізації? хочу поступить на аспірантуру  чи убрали обмеження по рокам ? Також є дідусь і бабуся з інвалідністю чи можна оформити догляд за ними? Чи може розлучитись з жінкою щоб на мені 1 дитина залишилась ? 

22.03.2024 14:29 219

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1902
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Поки що законопроект 10449  Картка законопроекту - Законотворчість (rada.gov.ua) який був прийнятий в першому читанні за основу ще потребує доопрацювання, до нього подали декілька правок. Скоріше за все він буде розглядатися в ІІ читанні в квітні. Тому, я буду наводити Вам положення за діючою нормою та за нормами які будуть змінені за проектом, який ми бачимо станом на сьогодні. Отже:

1. Підстава для відстрочки: навчання в аспірантурі

*за діючим абз.2 ч. 3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",  призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

*за законопроектом 10449 ця норма має таке формулювання:

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

Отже, аспіранти будуть мати відстрочку, крім тих які здобувають освіту на умовах контракту, тобто тільки здобувачі які навчаються тільки за рахунок держ бюджету.

*за альтеративними  законопроектами 10449-1 (пракою до проекту 10449) пропонується така редакція:

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:
здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом), а також асистентистажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

Отже, якщо пройде ця правка, то Ви зможете отримати відстрочку як аспірант, при умові здобуття освіти за денною або дуальною формами освіти. Вікових обмежень тут немає.

*за альтернативним законопроектом 10449-3 пропонується така редакція:

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період
не підлягають також:

здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Аспіранти тут взагалі не згадуються, але якщо відкрити ст. 10 ЗУ "Про освіту", освітній ступень після магістра є третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти. Згідно до ст. 5 Закону України "Про вищу освіту", третій освітній рівень передбачає отримання ступеню  доктора філософії під час навчання в аспірантурі (ад’юнктурі). А отже, можна вважати що і за цією редакцією якщо буде прийнятий проект, то аспіранти матимуть право на відстрочку як здобувачі третього рівня освіти згідно з ч. 2 ст. 10 ЗУ "Про освіту".

2. підстава для відстрочки: самостійне виховання дитини

З цим взагалі дуже складно отримати відстрочку. ТЦК СП надають відстрочку тільки у разі якщо другого з батьків у дитини немає: позбавлений батьківських прав/визнаний безвісно відсутнім/померлим. Якщо є мама, не зважаючи на рішення суду за яким визнано що дитина проживає із батьком, або за нотаріальною угодою батьків, ТЦК СП все рівно вважає що мама приймає участь у вихованні дитини ( за графіком що встановлений за рішенням органів опіки та пілкування або суду, або за умовами нотаріальної угоди між батьками), а отже цей варіант навіть не варто розглядати.

*За діючою нормою абз. 5 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію: не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

*За законопроектом 10449:

не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим;

Тобто, цим проектом пропонується "закріпити" вже сталу позицію ТЦК СП щодо отримання відстрочки за підставою самостійного виховання дитини.

*За альтернативний законопроектом 10449-3 мають таке саме формулювання.

*законопроект 10449-1 залишає редакцію діючого норми без змін, тобто передбачає відстрочку тим, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Але, яка б редакція не пройшла в закон, ТЦК СП все одне будуть дотримуватися позиції, що других з батьків має бути або позбавлений батьківських прав, або зниклим безвісти тощо.

3. підстава для відстрочки: догляд за особою з інвалідністю

За діючою нормою, абз. 12 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

Тобто, оформити догляд за бабусею чи дідусем можна, але відстрочку надають при умові відсутності інших осіб, які можуть здійснювати догляд.

Але, не поспішайте його оформлювати, адже за запропонованими законопроектами ця підстава ще більше звужує коло осіб, які матимуть право на відстрочку.

*за законопроектом 10449 право на відстрочку матимуть: 

члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю I групи, зайняті постійним доглядом за нею, а також члени сім’ї другого ступеню споріднення (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеню споріднення чи їх фізичної неспроможності), що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; 

По відношенню до дідуся чи бабусі Ви є родичем ІІ степеню споріднення. А отже, Ви зможете оформити відстрочку тільки у разі, якщо 1. бабуся чи дідусь має тільки І групу інвалідності та 2. якщо у них немає родичів І ст. споріднення (тобто, дітей) які здатні здійснювати за ними догляд.

*за альтернативний законопроектом 10449-3 пропонується така сама редакція.

*за альтернативним законопроектом 10449-1 пропонується така редакція: 

-члени сім’ї першого ступеню споріднення особи з інвалідністю I чи ІІ групи; особи зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І чи ІІ групи (не більше двох членів сім’ї) за умови, що такі особи з інвалідністю обрали військовозобов’язаних для здійснення за ними догляду;
-члени сім’ї першого ступеню споріднення особи, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарськоконсультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, зайняті постійним доглядом за такими особами (не більше двох членів сім’ї) за умови, що такі особи з інвалідністю обрали військовозобов’язаних для здійснення за ними догляду;

За цією підставою можливо отримати відстрочку у разі оформлення догляду та якщо особи з інвалідністю обрали цю особу своїм доглядальником. Яким чином це буде підтверджуватися, велике питання. Але при умові оформлення догляду в органах соціального захисту населення, особа яка потребує стороннього догляду також подає заяву в якій надає згоду на оформлення догляду за ним. Тобто, теоретично сам факт оформлення догляду підтверджує факт обрання такою особою свого доглядальника. Але, які документи ТЦК СП буде вимагати якщо приймуть проект з таким формулюванням, буде видніше згодом.

Резюмую, що на мою думку у будь-якому випадку аспіранти матимуть більше перспектив отримати відстрочку. Редакція проекту яка передбачає тільки відстрочку для бюджетників скоріше за все не пройде, адже це положення має дискримінаційний характер. У всіх інших запропонованих проектах передбачається надання відстрочки в тому числі і аспірантам, та без обмеження за віком.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram