Основне місце роботи, зовнішнє сумісництво, ФОП

Доброго дня
Фізична особа мала основне місце роботи і зовнішнє сумісництво. З основного місця роботи звільнилась, бажає відкрити ФОП. Чи може ФОП вважатись основним місцем роботи? Що робити в такій ситуації іншому роботодавцю в якого він працює на умовах зовнішнього сумісництва ?

24.03.2024 21:37 173

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 735

Вітаю!

Багато хто вважає, що підприємництво – то є основна робота. І мовляв тому ФОПа можна брати на роботу лише як сумісника. Це абсолютно хибна точка зору. Бо такі поняття як «основне місце роботи» та «сумісництво» — це про роботу на підставі трудового договору. Підприємництво тут ні до чого. Тож якщо воно від чогось і залежить (приймати людину як за основним місцем роботи, чи як за сумісництвом), то явно не від наявності ФОП-статусу.

Тобто правильна відповідь така: людина, яка має статус ФОП, у рівній мірі має повне право бути працевлаштована як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

  ФОП не є найманим працівником. Підприємництво – це не робота за наймом. Це самостійна систематична господарська діяльність, яка ведеться на власний ризик (ст. 42, 55 Господарського кодексу). І хоча підприємець забезпечує себе роботою самостійно, проте він ні з ким не перебуває у трудових відносинах і сам для себе роботодавцем не вважається.  

А сумісництво – це виконання працівником крім своєї основної іншої регулярно оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві або в установі (або у роботодавця-фізособи) за наймом. Іншими словами, підприємець може у вільний від підприємництва час улаштуватися на роботу за наймом. Але це буде його основним місцем роботи. Тільки ставши найманим працівником, він зможе влаштуватися також і сумісником (якщо у нього вистачить на це часу і сил).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram