Мобілізація

Доброго дня.
Цікавить наступне питання: у мене тато інвалід 1 групи, лежачий, і в карті вписано, що потребує постійного стороннього догляду. Проживає тато разом з нами.
Чи може це допомогти у звільненні від мобілізації для мого чоловіка і , якщо так, то що для цього ще потрібно зробити?(оформити догляд, опікунство чи ще щось?)
І чи буде діяти цей захист і надалі, коли вступить в силу новий закон про мобілізацію?Дякую.

26.03.2024 22:53 228

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Абзац 11 статті 23:
- не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

Абзац 10 статті 23:
- не підлягають мобілізації військовозобов’язані,зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

Таким чином, в вашому випадку для відстрочки можна застосувати один з вищевказаних абцазів.

В чому різниця: у випадку застосування абзацу 11 додатково необхідно підтвердити, що у вашого тата немає інших працездатних осіб, зобов'язаних по закону його утримувати. Наприклад, це можливо якщо ваша мати непрацездатна (пенсіонер), окрім вас у тата немає інших повнолітніх працездатних дітей, а Ви з якихось причин являєтесь непрацездатною. Якщо бодай одна з цих підстав не виконується (наприклад, Ви - працездатна особа), то ваш чоловік не зможе отримати відстрочку.

Тому найкраще в даному випадку- отримувати відстрочку на підставі абзацу 10.

Що для цього потрібно:
а) у батька повинна бути довідка ЛКК (лікарсько-консультативної комісії) або довідка МСЕК (медико-соціальної експертної комісії), в якій зазначено що він потребує постійного стороннього догляду.
б) батько пише заяву про видачу Акту про факт здійснення постійного догляду. В заяві вказує, що тільки ваш чоловік може здійснювати постійний догляд. Заяву подавати: або в орган місцевого самоврядування (виконком сільської/міської ради), або в ЦНАП. До заяви прикріпити довідку про необхідність догляду, та документи на підтвердження рідства.

На протязі 5-ти робочих днів з моменту отримання заяви орган місцевого самоврядування формує робочу комісію, яка повинна вийти на місце проживання батька, оіцнити умови проживання і видати Акт. Під час відвідування членами комісії, обов'язково щоб був присутній ваш чоловік. Більшість відмов у видачі таких Актів пов'язана з відсутністю доглядальника на момент огляду житлового приміщення.

в) отримавши Акт, можна йти в ТЦК. Документи, які необхідно взяти з собою вашому чоловіку:

- власний військово-обліковий документ;
- свідоцтво про шлюб;
- ваше свідоцтво про народження;
- акт про факт здійснення постійного догляду;
- пенсійне посвідчення вашого батька.

Цих документів достатньо, щоб отримати відстрочку станом на сьогоднішній день, по тому законодавству яке діє зараз.

Щодо юридичної сили цих документів після прийняття нового закону, то на жаль (чи на щастя) я не екстрасенс і не займаюсь передбаченнями. Подано більше ніж 4 тисячі правок до нового закону. Які з них приймуть, які відхилять - про це невідомо навіть самим депутатам. Тому для відповіді на це питання прийдеться зачекати до моменту прийняття законопрокету 10449 в другому читанні.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram