Які ризики нести відповідальність за водія авто

Вітаю

Продав авто з українською реєстрацією за кордоном. Офіційну угоду не укладали, т.к. є проблеми із переоформленням, оскільки авто перебувало в заставі у банку який вже ліквідований, він не встиг зняти арешт з авто. Їм можна користуватися, але щоб продати треба зняти з арешту, що наразі вже буде коштувати значно більше ніж це авто. Крім того, це другий продаж авто за цей рік, тому покупець у звязку із хоорошою вартістю погодився на такі умови. Я отримав гроші готівкою, та просто передав авто з ключами покупцю. Він його вивозить в Україну. Подальша доля авто мене не цікавить. Але, цікавить що мені буде якщо водій буде порушувати правила та штрафи будуть приходити на моє імя. Як себе захистити від негативних наслідків?

Дякую

27.03.2024 12:32 116

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1901
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Так, відповідальність за вчинення адміністративних правопорушень ( порушення правил дорожнього руху тощо), буде нести безпосередньо той хто вчинив таке правопорушення (водій такого авто), якщо водія авто зупиняють представники поліції, вони звісно що ідентифікують особу водія та складають адміністративний протокол на відповідного правопорушника.

Але, Ваші  побоювання звісно що зрозумілі, адже правопорушення що фіксуються в автоматичному режимі ( мається на увазі засобами відеофіксації, що встановлені на дорогах), не ідентифікують особу водія, який в той момент був за кермом. А отже, штрафи будуть надходити власникові авто. Для того аби запобігти таким негативним наслідкам, я Вам рекомендую скористатися  послугою шерінгу авто в Дії який проводить таку послугу чере електронний сервіс МВС. Для цього лише потрібно бути верифікованим в Дії як власнику авто, так і водієві (користувачу).

Як це зробити?

Перейдіть у застосунок Дія на своєму пристрої, та надалі натискайте в розділі Послуги "шеринг автомобіля", поділитися авто. Обираєте в додатку своє авто, термін  на який Ви передаєте у користування авто. Після чого у Вас має з'явитися QR-код на екрані, який потрібно показати належному користувачу. 

Далі користувач сканує код та переходить за посиланням, заповнює свої дані та має підписати заяву за допомогою Дія.Підпис. Після підписання, ця заява надходить власникові авто, яку від також підписує через Дія. Підпис, після чого дані  про передачу цього авто у  користування надходять до сервісного центру МВС.

Оскільки в реєстрі будуть дані про користувача цього авто, всі  штрафи за правопорушення, які будуть зафіксовані в автоматичному режимі, мають надходити безпосередньо водію (користувачу)  цього авто, а не Вам як власнику.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина
 


 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram