ТЦК видали повістку на відправлення на наступний день після завершення дії броні

Добрий день. Міняв місце проживання, становився на облік в іншому ТКЦ, пройшов ВЛК і при постановці на облік надав документи про бронювання і права на відстрочку. При цьому ТЦК все одно видають повістку на відправлення на наступний день після завершення броні, аргументуючи тим, що я обмежено придатний і маю бути мобілізований після закінчення терміну діючої броні. При цьому кажуть, що на визначену дату маю з`явитися з новою випискою на бронювання,а ця повістка буде анульована і видадуть нову (знову на наступний день завершення броні). Як забезпечити себе в такій ситуації від примусової мобілізації, коли з`явлюся в ТЦК з діючою бронню на новий термін і повісткою на відправку?

02.04.2024 14:42 330

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
735 відгуків (734 +) (1 -)
Консультацій: 1860
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день. 

Видача повістки на відправку наперед, на наступний день після завершення броні - такі дії з боку працівників ТЦК явно незаконні. Повістка на відправку видається після проходження ВЛК (якщо ступінь придатності до служби дозволяє бути мобілізованим), і тільки в тому випадку якщо у віськовозобов'язаного немає підстав для відстрочки.

Бронювання оформлюється строком на 6 місяців. Яким чином ТЦК може бути впевненим, що через 6 місяців у вас не буде жодних підстав для відстрочки? Яким чином ТЦК може бути впевненим, що через 6 місяців стан вашого здоров'я не погіршиться? - питання риторичні, бо чіткої і конкретної відповіді на них немає і бути не може.

У відповідності до положень Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", військовий облік ділиться на загальний та спеціальний. Спеціальний військовий облік - для тих хто заброньований. Загальний - для всіх інших.

Чрез 6 місяців закінчується ваша бронь, вас повинні перевести з спеціального на загальний військовий облік, оглянути на ВЛК, оцінити ступінь придатності до служби, і тільки після цього приймати рішення щодо необхідності вашої мобілізації.

Тому перше, що пропоную зробити: написати письмову скаргу в Міноборони щодо протиправних дій співробітників вашого ТЦК з приводу видачі повістки на відправку. В скарзі зазначити всі вищезгадані моменти, і просити анулювати повістку на відправку. До скарги прикріпити копії: повістки; витягу з наказу про бронювання; військово-облікового документу.

Уявімо, що скарга не принесла жодних успіхів, повістка залишилася. В такому разі якщо прийдете в ТЦК на наступний день після завершення броні - будете мобілізовані. Якщо взагалі не прийдете - отримаєте кримінальну справу за статтею 336 ККУ "ухилення від мобілізації".

Тому вам необхідно завчасно, до завершення дії попереднього витягу з наказу про бронювання - отримати новий витяг, строк дії якого повине починатися не пізніше того дня, на який виписана повістка на відправку. В такому випадку дійсно, не буде підстав знімати вас зі спеціального обліку, а отже ця повістка буде анульована.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram