Відстрочка від мобілізації (мама інвалід 2 групи)

Доброго дня.

Маю маму інваліда 2-ї групи довічно (довідка МСЕК). Минулого року подавав документи на відстрочку по ст.23 ч.1 абз.11. Відстрочку надали до середини серпня 2023р. І з тих пір її не поновлював. Ураховуючи останні зміни у законодавстві, прошу проконсультувати як мені діяти в обставинах, що склалися? Які документи подавати? По якій статті? Зразок заяви до ТЦК? Хочу це зробити, як і минулого разу, дистанційно, бо вчора намагалися вручити повістку. Особливо цікавлять документи, які доводять, що саме я маю право на відстрочку. Маю рідного брата військовозобов`язанного, на данний момент не працює, прописаний за іншою адресою. Мама прописана за тією ж адресою що і я. Розумію, що потрібен буде акт від соц.служби для встановлення факту догляду. Якщо це так, то яка форма, зміст цього акту? Потрібен зразок. А також хвилює чи достатньо інформації в довідці, яку видав МСЕК? Чи такий формат підходить? Довідка у додатку. 

З нетерпінням чекаю на відповідь. 

09.04.2024 12:47 255

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
728 відгуків (727 +) (1 -)
Консультацій: 1907
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Поки що законопроект 10449  Картка законопроекту - Законотворчість (rada.gov.ua) який був прийнятий в першому читанні за основу ще потребує доопрацювання, до нього подали декілька правок.  Він буде розглядатися в ІІ читанні ( як кажуть ) на цьому тижні. Тому, я буду наводити Вам положення за діючою нормою та за нормами які будуть змінені за проектом, який ми бачимо станом на сьогодні. Отже:

За діючою нормою, абз. 11 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

Отже, якщо мова йде про діюче положення, то відстрочку ТЦК СП надає у випадку відсутності інших працездатних осіб, які зобовязані утримувати таку особу з інвалідністю. Хто ці особи? За сімейним законодавством, це повнолітні діти, другий з подружжя або батьки. У Вашої мами є ще один син, який має обовязок її утримувати. Якщо він є непрацездатний  в силу інвалідності або пенсійного віку, то в такому разі Ви б мали відстрочку за підставою, визначеною абз.11 ч. 1 ст. 23 Закону.

Проте, ще є інша підстава, а саме:  за діючим абз. 12 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

За цією підставою можна отримати відстрочку, але тільки у разі оформлення догляду в ораганах соціального захисту населення. За Законом України " Про соціальні послуги",  це є надання соціальної послуги по догляду на непрофесійній основі. 

Проте, на сьогодні ми очікуємо змін до профільного законодавства, в тому числі до Закону про мобілізацію (як я зазначила на початку консультації). Так, до законопроекту 10449 ще є альтернативні законопроекти (правки, які готуються до основного проекту), це 10449-1, 10449-2,10449-3. Всі ці проекти значно звужують Ваші можливості отримати відстрочку. Адже прибирається  із Закону абз. 11 та 12 ч. 1 ст. 23 взагалі. Що залишається?

* за головним  законопроектом 10449 право на відстрочку матимуть: 

члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю I групи, зайняті постійним доглядом за нею, а також члени сім’ї другого ступеню споріднення (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеню споріднення чи їх фізичної неспроможності), що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; 

Ви по відношення до мами є членом родини  І ступеню споріднення. А отже, якщо проект буде прийнятий в цій редакції, то Ви зможете отримати відстрочку при умовах: оформлення догляду за мамою в органах соціального захисту населення ( надавачем соц послуги), та відсутності іншої особи, яка може здійснювати постійний догляд. Тобто, в Вашому випадку необхідно буде також доводити, що Ваш брат не здатний здійснювати догляд ( за станом здоровя наприклад). Якщо він є працездатний,  то буде дуже важко.

*за альтернативним законопроектом 10449-3 пропонується така сама редакція.

*за альтернативним законопроектом 10449-1 пропонується така редакція: 

-члени сім’ї першого ступеню споріднення особи з інвалідністю I чи ІІ групи; особи зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І чи ІІ групи (не більше двох членів сім’ї) за умови, що такі особи з інвалідністю обрали військовозобов’язаних для здійснення за ними догляду;
-члени сім’ї першого ступеню споріднення особи, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарськоконсультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, зайняті постійним доглядом за такими особами (не більше двох членів сім’ї) за умови, що такі особи з інвалідністю обрали військовозобов’язаних для здійснення за ними догляду;

За цією підставою можливо отримати відстрочку у разі оформлення догляду та якщо особи з інвалідністю обрали цю особу своїм доглядальником. Яким чином це буде підтверджуватися, велике питання. Але при умові оформлення догляду в органах соціального захисту населення, особа яка потребує стороннього догляду також подає заяву в якій надає згоду на оформлення догляду за ним. Тобто, теоретично сам факт оформлення догляду підтверджує факт обрання такою особою свого доглядальника. Але, які документи ТЦК СП буде вимагати якщо приймуть проект з таким формулюванням, буде видніше згодом.

Порівняльної таблиці до законопроекту 10449 до ІІ читання ще немає та дуже складно робити якісь висновки. Але, вже станом на сьогодні я Вам рекомендую починати процедуру оформлення статусу надавача соціальної послуги по догляду в ораганах соціального захисту населення. Крім довідки МСЕК необхідно також мати довідку ЛКК, в якій має бути зазначено, що мама потребує стороннього догляду. Далі в органи соц захисту подаються заяви про оформлення догляду, довідка МСЕК, довідка ЛКК, довідка про доходи за останні 6 місяців. Потім комісія має прибути за місцем проживання мами та скласти акт обстеження житлових умов, за яким посвідчується факт проживання Вас з мамою та здійснення за нею догляду. Далі офорлюється Вам компенсація від держави, про що видається довідка про отримання компенсації. Для ТЦК СП така довідка про отримання компенсації, а також акт обстеження житлових умов буде підставою для надання Вам відстрочки в майбутньому ( з урахуванням також того, яка буде остаточна редакція закону). Але, Вам вже треба рухатися в цьому напрямку.

Щодо акту  встановлення факту здійснення догляду.

Його часто плутають із актом який оформлюється з метою оформлення компенсації. Ні, це акт складається виключно з метою виїзду за кордон, див. за посиланням Правила перетину кордону, див. за посиланням:  Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

Він потрібний для перетину кордону у разі супровіду батьків з інвалідністю І або ІІ групи та у разі якщо у супроводжуючого та такими особами з інвалідністю місця реєстрації (прописки) є різними.

Правила також будуть змінені після прийняття законопроекту 10449 в ІІ читанні.

Проте, на сьогодні до речі, Ви маєте право супроводжувати маму на кордоні.

За абз. 4  п. 2-1 з Правил перетину кордону (див. ща посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Отже, для супровіду мами за кордон, яка є особою з інвалідністю ІІ групи,  Ви маєте надати в пункті перетину кордону наступні оригінали документів (або нотаріально посвідчені копії):

-закордонні паспорти

- документи що підтверджують інвалідність мами: довідка МСЕК що встановлює інвалідність/пенсійне посвідчення 

-документи що підтверджують родинний зв'язок: свідоцтво про народження

-документи що свідчать про спільне проживання  з мамою: це може бути штампи в паспорті про "прописку", або довідка з ЦНАПа, або довідка про склад сімї, тобто дані про місце проживання сина мають збігатися з даними про місце проживання батька

*Якщо місце реєстрації  з  мамою  різні, то маєте надати:

-Акт  встановлення факту здійснення догляду за мамою

Ще раз наголошую, цей акт потрібний лише для виїзду за кордон. Для ТЦК СП він не працює.

Щодо того які документи потрібно буде надати до ТЦК СП буде видно лише після прийняття проекту в ІІ читанні. Давайте з Вами дочекаємося його прийняття, а вже після я Вас проконсультую які документи треба буде зібрати. Поки можете починати оформлюватися доглядальником.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram