Відстрочка від мобілізації згідно закону 10449

Вітаю.
- Батько інвалід 1 Б групи безстроково по онкології, у довідці МСЕК написано потребує сторонньої допомоги. Пенсіонер 68 років
- Мати- пенсіонер по віку (65років), по здоров`ю- стан після компресійного перелому хребта
- Брат- військовослужбовець в ЗСУ ( кадровий військовий, не мобілізований) ( маю довідку з в/ч що він дійсно перебуває на військовій службі)
Всі члени сімї мають різну прописку в паспорті в різних містах і областях.
На батька в мене оформлений Акт встановлення факту здійснення догляду по моєму місцю реєстрації в управлінні соціального захисту, ще маю заяву від сусідів, що батько фактично проживає зі мною ( ця заява на бланку та з печаткою ЖЕО, інший документ ЖЕО не видає) і нотаріальну заяву де батько вказує, що я є його доглядальником.
Запитання:
1. Чи маю я право на відстрочку згідно із останніми правками в законі
2. Чи має Акт встановлення факту здійснення догляду термін дії ( наприклад ТЦК скаже, що Акт застарілий і потрібно новий), чи підлягає його копія нотаріальному засвідченню ( мені нотаріус відмовив в такому засвідченні), бо в ТЦК заберуть оригінал і успішно "загублять"
3. Чи критично важливим є саме реєстрація по одній адресі ( наприклад ТЦК захоче спільну реєстрацію, або довідку про склад сім`ї яку ніхто вже не видає)
4. Чи не можуть відмовити мені у відстрочці, наприклад мотивуючи це наявністю матері
5. Якщо брат звільниться із ЗСУ чи не втрачу я право на відстрочку
6. Можливо ще потрібні якість документи для відстрочки
12.04.2024 10:53 517

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 460
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1. Чи маю я право на відстрочку згідно із останніми правками в законі - законом 10449 передбачено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації:

зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або батьками, якщо людина сама потребує постійного догляду за медичним чи лікарським висновком;

які мають одного із батьків із інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати; ​

​Враховуючи наведену Вами інформацію, Ви будете мати право на відстрочку одночасно за двома підставами. 

Для отримання відстрочки за першою підставою (здійснення постійного догляду за батьком) потрібно буде подати в ТЦК письмову заяву на відстрочку + документи, які підтверджують родинні зв'язки з батьком (ваше свідоцтво про народження та паспорт батька) + документи, які підтверджують потребу батька у постійному догляді (відповідний висновок МСЕК, також у разі наявності можна додати індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю) + документи, які підтверджують здійнення Вами постійного догляду за батьком (акт встановлення факту здійснення догляду, також можете додати нотаріально завірену заяву від батька про те, що Ви є його доглядальником).

Для отримання відстрочки за другою підставою (наявність батька з інвалідністю I групи...) потрібно буде подати в ТЦК письмову заяву на відстрочку + документи, які підтверджують родинні зв'язки з батьком (ваше свідоцтво про народження та паспорт батька) + документи, які підтверджують інвалідність батька (пенсійне посвідчення, відповідний висновок МСЕК) + документи, які підтверджують відсутність інших осіб ... (паспорт вашої матері, свідоцтво про шлюб, її пенсійне посвідчення; паспорт вашого брата, його свідоцтво про народження та довідка з в/ч про те, що він перебуває на військововій службі).

Заява на відстрочку подається в оригіналі, всі інші документи - у звичайних копіях (без нотаріального засвідчення). При цьому, під час подачі документів з собою потрібно мати оригінали всіх документів.

2. Чи має Акт встановлення факту здійснення догляду термін дії ( наприклад ТЦК скаже, що Акт застарілий і потрібно новий), чи підлягає його копія нотаріальному засвідченню ( мені нотаріус відмовив в такому засвідченні), бо в ТЦК заберуть оригінал і успішно "загублять" - законодавством не передбачено вимог щодо строку дії акту. Упевнена, у вашому акті не вказано строку його дії.

Враховуючи, що вашому батьку групу інвалідності встановлено безстроково, то сторонньої допомоги він також потребує безстроково. Однак, це не означає, що станом на дату вручення повістки/виклику до ТЦК саме Ви здійснюєте цей догляд. Тому я вважаю, що ТЦК може запросити новий акт.

Як вже було зазначено, у ТЦК Ви подаєте звичайну копію акту (ксерокопію). Однак, під час подачі потрібно мати з собою оригінал.

При цьому, у заяві на відстрочку потрібно вказувати, що до заяви додається саме копія документа, а не оригінал. Пр цьому, оригінали всіх документів Ви маєте та можете пред'явити за вимогою.

3. Чи критично важливим є саме реєстрація по одній адресі ( наприклад ТЦК захоче спільну реєстрацію, або довідку про склад сім`ї яку ніхто вже не видає) - ні, так як підставою для відстрочки є не спільне зареєстроване місце проживання, а саме факт здійснення догляду, який буде підтверджувати відповідним актом.

4. Чи не можуть відмовити мені у відстрочці, наприклад мотивуючи це наявністю матері - ні, не можуть. Оскільки ваша мама сама вже є непрацездатною особою (пенсіонером за віком).

5. Якщо брат звільниться із ЗСУ чи не втрачу я право на відстрочку - втратите за другою підставою, так як ваш брат буде вважатися військовозобов'язаним, який відповідно до закону зобов'язаний утримувати батька з інвалідністю I групи.

Однак, будете мати право на відстрочку за першою підставою (здійснення постійного догляду за батьком). Оскільки дана підстава не вимагає відсутності інших осіб...

6. Можливо ще потрібні якість документи для відстрочки - дивіться відповідь на питання 1.

Пишіть, якщо щось незрозуміло.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram