Мобілізація

Доброго дня.
Цікавить наступне питання: у мене тато інвалід 1 групи, лежачий, і в карті вписано, що потребує постійного стороннього догляду. Прописаний тато разом з нами.
Чи може це допомогти у звільненні від мобілізації для мого чоловіка і , якщо так, то що для цього ще потрібно зробити?(оформити догляд, опікунство чи ще щось?)
Зараз за новим законом про мобілізацію чи залишається ще можливість отримати відстрочку ?Дякую.

14.04.2024 17:27 237

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1860
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Нас цікавить абзац 11 та/або абзац 12 цієї статті.

Абзац 11:

Стара редакція цієї норми звучала наступним чином: не підлягають мобілізації військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

Нова редакція: не підлягають мобілізації військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також своїми батьками, які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

Отже, за старою редакцією ваш чоловік мав право на відстрочку. За новою редакцією він такого права не має, так як особа що потребує догляду - не його рідний батько, а його тесть.

Абзац12:

Стара редакція - не підлягають мобілізації військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Нова редакція - не підлягають мобілізації військовозобов’язані, члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю I групи, зайняті постійним доглядом за нею, а також члени сім’ї другого ступеню споріднення (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеню споріднення чи їх фізичної неспроможності), що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

При цьому членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у т.ч. усиновлені, а членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

Тобто ваш батько - не входить в перелік осіб ані першого, ані другого ступеня спорідненості по відношенню до вашого чоловіка.

Отже, за старою редакцією ваш чоловік мав право на відстрочку. За новою редакцією він такого права не має, так як особа з інвалідністю І групи - не його рідний батько, а його тесть, тобто не входить в перший та другий ступені споріднення. 

Таким чином, за новим законом ваш чоловік не зможе отримати відстрочку на підставі здійснення постійного догляду за вашим батьком.

Якщо брати до уваги Порівняльну таблицю до проекту Закону, то всі правки до цих абзаців бути відхилені. Але зі слів деяких народних депутатів, остаточний текст законопроекту все ж таки відрізнявся від того, що був запропонований раніше. Тому я б порадив дочекатися опублікування повного тексту, який був проголосований депутатами, ще раз перевірити вищезгадані абзаци, і лише після цього робити остаточні висновки. До кінця тижня узгоджений текст вже буде підписаний як головою Верховної Ради, так і Президентом, і з цим текстом можна буде ознайомитися на сайті Верховної Ради.

Але якщо нічого не зміниться, то це означатиме що ваш чоловік не зможе отримати відстрочку, навіть якщо встановить постійний догляд за вашим батьком. Опікунство в вашому випадку нереально встановити, тому що опікунство - тільки над особою, визнаною судом недієздатною на підставі психічних захворювань.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram