тимчасове/постійне взяття на консульський облік за кордоном

Добрий день!
1. Які наслідки від тимчасового взяття на консульський облік за кордоном (оформлення тимчасового місця проживання)? Наприклад, наслідки для ведення бізнесу, оформлення спадщини, купівля житла, і т.д. в Україні). Які ще наслідки?
2. Які наслідки від постійного взяття на консульский облік за кордоном (Оформлення постійного місця проживання)? Наприклад, наслідки для ведення бізнесу, оформлення спадщини, купівля житла, і т.д. в Україні). Які ще наслідки? 

Відповідь потрібна сьогодні, 16 квітня. Дякую

16.04.2024 04:47 124

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 737

Вітаю!

Тимчасовий консульський облік — реєстрація інформації про місце перебування за межами України громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном.

Громадяни України приймаються на тимчасовий консульський облік строком на один рік. Документи подаються громадянами України, які зареєстровані у федеральних землях Баварія і Баден-Вюрттемберг.

Зазначений строк може бути збільшений відповідно до строку дії дозволу іноземної держави на проживання, виданого особі, яка приймається на консульський облік, але не може перевищувати п’яти років.

Які можливості надає наявність тимчасового консульського обліку:

Відповідно до статті 390 Митного Кодесу України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4495-17)

Громадяни-резиденти, які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установі України за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію України під письмове зобов’язання про зворотне вивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченому законодавством України для громадян, один транспортний засіб особистого користування, що класифікується за товарною позицією 8703 (крім товарної підпозиції 8703 10) згідно з УКТ ЗЕД, та причіп до нього, що класифікується за товарною підпозицією 8716 10 згідно з УКТ ЗЕД (за умови ввезення разом із транспортним засобом), на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року (який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів. Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митну територію України за умови подання органу доходів і зборів документів, що підтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їх реєстрацію на території відповідної країни.

Можливість голосування на закордонній виборчій дільниці, яка формується на базі консульства на час президентських та парламентських виборів;

У випадку надзвичайної ситуації – можливість швидкого інформування та пошуку родичів в Україні в разі необхідності.

хххххххх

Постійний облік - це реєстрація інформації про місце проживання за межами України громадян України, які постійно проживають за кордоном (оформили в установленому законодавством порядку документи для виїзду за кордон на постійне проживання або документи для залишення на постійне проживання за кордоном громадян України, які виїхали за кордон тимчасово).

Строк перебування на постійному консульському обліку необмежений. Особа, яка перебуває на постійному консульському обліку, зобов’язана кожні десять років звертатися до закордонної дипломатичної установи України для актуалізації даних про себе. Актуалізація даних, що містяться в обліковій картці, відбувається шляхом подання заяви довільної форми.

 Не треба плутати постійний облік з процедурою ПМП.

Це різні речі. Постійний облік можливо оформити лише за умови завершення всіх формальностей у справі ПМП через Державну міграційноу сліжбу в Україні або закордонні дипломатичні установи України, що підтверджується наявністю в паспорті штампу «Постійне проживання у … (назва країни)» або «Оформлено виїзд на постійне проживання у … (назва країни).

Без наявності, згаданих вище штампів у паспортах, оформити постійний облік неможливо.

В НЕЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ФОРМИ ОБЛІКУ ВИ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВО В УКРАЇНІ:

- ВЕСТИ БІЗНЕС;

- КУПУВАТИ НЕРУХОМІСТЬ;

- ОФОРМЛЮВАТИ СПАДЩИНУ. 

ВАШІ ПРАВА В УКРАЇНІ НЕ ОБМЕЖУЮТЬСЯ. 

Відповідно до положення частини першої статті 64 Конституції України "конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України".

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram