Відмова в перетині кордону виключеному з військового обліку, штрих код з бази оберіг

Виключеному з військового обліку відмовили в перетині кордону, попросили взяти у військоматі штрих код з бази оберіг, опиралися на внутрішнє розпорядження
Чи дійсно це законно і чи військомат при запиті зобов’язаний його видати і що для цього потрібно.
Чи може інший орган окрім військомата його видати.
Лишній раз не хочеться туди ходити))

21.04.2024 13:22 293

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
732 відгука (731 +) (1 -)
Консультацій: 1912
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Така відмова у перетині кордону станом на сьогодні є неправомірною, адже правилами перетину кордону обов'язку надавати такого документу не передбачено (див. за посиланням: Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua) 

Ви маєте право перетнути кордон на підставі п. 2-6 Правил, за яким у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

Виключені з обліку можуть перетинати кордон лише при наявності відмітки в військово-обліковому документі (військовому квитку або тимчасовому посвідченні) про виключення з обліку за станом здоров'я.

Згідно з абз. 16 ч. 1 ст. 23  Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

Тобто, Ви підпадаєте в категорію "окремої категорії громадян", оскільки були виключені з військового обліку.

"Внутрішні" розпорядження ДПСУ мають відповідати як мінімум Правилам перетину кордону та Закону України "Про прикордонний контроль". Штрих код з системи Оберіг взагалі поза межами будь-якого регулювання в частині перетину кордону. Немає такої умови. Отже, дії прикордонників є неправомірними. Я чула про такі випадки на кордоні. Але, Ви можете змінити пункт перетину, адже не повсюду так. Мої клієнти виїхали, і ніхто не питав про штрих код. Також можете подати запит в ДПСУ про надання інформації про перелік документів які необхідні на кордоні для виїзду за Вашою підставою.

У мене є пояснення ДПСУ на індивідуальний запит виключеного з обліку чоловіка, за якими Адміністрація ДПСУ підтверджують, що для перетину кордону достатньо надати  військово-обліковий документ (з відміткою про виключення). Для підстрахування (для особистої впевненості), Ви можете також надіслати запит до ДПСУ аби Вам надали письмове підтвердження Вашого права перетину без штрих коду з Оберігу. І з цим підтвердженням від Адміністрації ДПСУ на кордоні Вам буде більше аргументів, адже різні ситуації бувають на кордоні, вони приймають рішення дуже індивідуально і дуже суб'єктивно.

Ви також можете подати заяву в ТЦК СП аби внесли Ваші дані в Оберіг та надали про це підтвердження зі штрих кодом. Ви також можливо  зможете це зробити особисто коли запрацює електронний кабінет призовника, військовозобовязного та резервісти. Обіцяють, що така функція буде доступною (але подивимося). Отже, Ви поки що можете звернутися письмово з таким проханням.

Надаю зразок такої заяви:

                                                            В  ______РТЦК та СП

                                                           Адреса: _______________

                                                            Ел. пошта:

 

                                                     

              Заявник:                              Громадянин України

                                                          ПІБ

                                                          ______року народження

                                                          Адреса реєстрації: __________

                                                          Поштова адреса (для кореспонденції):

                                                          Тел.: 

                                                          Ел. пошта: 

                                                                     

                                                                   Заява

17 січня 2017 року призивною комісією Мар’янівського РВК Донецької області я  був виключений з військового обліку на підставі пп.3 ч. 6 ст. 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», за  непридатністю  до військової служби за станом здоров’я за пунктом «а» статті ____  розкладу хвороб за графою І згідно Положення про військово-лікарську експертизу та   медичний огляд у Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України  від 14.08.2008р.  № 402, про що свідчить відповідний запис в тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного №  від _______р. (копія надається).

Згідно з п. 6 пп. 3 ст. 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які  визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

Згідно до ст.5 Закону України  «Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів»,  органами ведення Реєстру є районні (об’єднані районні), міські (районні у місті, об’єднані міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, Центральне управління Служби безпеки України та регіональні органи Служби безпеки України, відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки України. Органи ведення Реєстру забезпечують ведення Реєстру та актуалізацію його бази даних.

Статтею 9 вказано вище Закону також встановлено про те, що призовник, військовозобов’язаний та резервіст має право: отримувати інформацію про своє включення (невключення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру; звертатися в порядку, встановленому розпорядником Реєстру, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

Враховуючи вище зазначене, а також те,  що я не є військовозобов’язаною особою, прошу внести до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомості про моє виключення з військового обліку  за п. «___» ст. ____ розкладу хвороб за графою І за Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008р.  № 402 на підставі п. 6 пп. 3 ст. 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

 

Інформацію про результати розгляду моєї заяви прошу надіслати:

  • на поштову адресу: ______
  • на електронну пошту:__________ 

Додатки: Копія тимчасового посвідчення  № _____ від _______р.

 Дата                               ___________                 ПІБ

Ви можете подати цей запит як Укрпоштою, так і особисто в ТЦК СП. Або дочекатися коли запрацює електронний кабінет. Ну і як варіант, подати запит до ДПСУ (зразок я теж можу скинути), або пробувати їхати через інший пункт перетину.

У разі виникнення також додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram