Перетин кордону, якщо дружина-інвалід перебуває за кордоном (стоїть на консульському обліку)

Доброго дня.
Відомо, що разом з дружиною-інвалідом можна виїжджати/повертатись будь-яку кількість разів. А якщо дружина-інвалід перебуває за кордоном (причому стоїть на консульському обліку), чи можна перетинати кордон БЕЗ НЕЇ? Чи можна це робити більше одного разу?
22.04.2024 08:33 128

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 741

Вітаю!

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 27 січня 1995 р. N 57
(у редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 25 серпня 2010 р. N 724) 

ПРАВИЛА
перетинання державного кордону громадянами України

2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

.....

особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв'язки, інвалідність;

.....

Виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначених в абзацах третьому - сьомому, дев'ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на підставі довідки про перебування таких осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, на консульському обліку, документів (їх нотаріально засвідчених копій), що дають право на виїзд, які передбачені відповідно в абзацах третьому - сьомому, дев'ятому і десятому цього пункту та пункті 2-2 цих Правил, та документів, зазначених у пункті 2 цих Правил.

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, зазначені в абзацах третьому - сьомому, дев'ятому і десятому цього пункту, які супроводжували осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, чи дітей, визначених пунктом 2-2 цих Правил, для виїзду за межі України, зобов'язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА САМОСТІЙНИЙ ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ЯКЩО ВАША ДРУЖИНА-ІНВАЛІД ПЕРЕБУВАЄ НА КОНСУЛЬСЬКОМУ ОБЛІКУ. 

Про перебування на консульському обліку та зняття з консульського обліку . До двовимірного штрих-коду (QR-коду), який наноситься на такі довідки, вноситься інформація, що міститься в обліковій картці.

Але,

11 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт № 10449 Закону про мобілізацію та порядок проходження військової служби. Закон підписан Президентом та оприлюднен - він вступить в дію 18.05.24р.

Закон України
Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

8. У Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

10) статтю 22 викласти в такій редакції:
“Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації
1. Громадяни зобов’язані:

6. У період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

11) статтю 23 викласти в такій редакції:
“Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації
1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

З 18.05.24 р. при перетині кордону необхідно надати військово-обліковий документ з позначками про взяття на військовий облік та про оформлення відстрочки від мобілізації (але вже зараз прикордонники не дозволяють перетин кордону на виїзд з України без ВОД).

ВАЖЛИВО!

ЯКЩО У ВАС ДРУЖИНА ІНВАЛІД ІІІ ГРУПИ, ТО З 18.05.24 р. ВИ ВТРАТИТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram