Приватизація і розділ квартири на дві окремі

Доброго дня, 
Є кілька питань щодо приватизації квартири. 
1. В квартирі деякий час була зареєстрована (прописана) неповнолітня дитина (в ордері не вказана), виписана 2,5 роки назад і прописана за місцем реєстрації матері (батько виписався також разом з дитиною). Тобто, на момент приватизації батьки з дитиною зареєстровані за іншою адресою. Як це вплине на приватизацію? Батьки неповнолітньої дитини готові надати згоду на відмову від права на приватизацію від імені дитини, якщо потрібно. 

2. В ордері вказана особа, яка на момент видачі ордеру була неповнолітня, але на момент приватизації зареєстрована за іншою адресою і повнолітня (змінила місце реєстрації років 8 назад). Як це впливає на приватизацію? Вона також готова надати згоду на відмову, якщо потрібно.

3. Квартира приватизована на двох осіб, двоповерхова, на кожному поверху однакова площа, має два окремі входи і два сан.вузли. Було виконано перепланування (без дозволу) - прибрані сходи, які  з`єднували два поверхи.  Чи можна юридично розділити таку квартиру на дві, щоб у кожної був свій власник? Яка процедура? 

4. Чи можна відмовитися від свого права на приватизацію на користь інших осіб, зареєстрованих в квартирі? Написати заяву на відмову?
5. Чи можна відмовитись від свого права саме на безкоштовну приватизацію? Тобто, замість надання у відділ приватизації "Довідку про участь/неучасть у приватизації житла державного житлового фонду" оплати повну вартість приватизації? (для пришвидшення процесу). 
6. Де отримати "Довідку про участь/неучасть у приватизації житла державного житлового фонду"? В який термін ії можна отримати?
7. Де отримати "Довідку про ПЕРІОД реєстрації"? В який термін ії можна отримати?
8. В переліку документів на приватизацію значаться копії документів, які видаються органами реєстрації актів цивільного стану і підтверджують родині звязки. Це мається на увазі тільки щодо зареєстрованих на момент реєстрації осіб? Які саме документи потрібно?
22.04.2024 15:02 196

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 741

Вітаю!

1.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» до об’єктів приватизації належать квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, житлові приміщення у гуртожитках (житлові кімнати, житлові блоки (секції), кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, які використовуються на умовах найму.

Громадяни України, які постійно проживають в квартирах (будинках) державного житлового фонду або перебували на обліку потребуючих поліпшення житлових умов до введення в дію Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду».

            Право на приватизацію житлових приміщень з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які на законних підставах проживають у них.

            Кожен громадянин України має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або з частковою доплатою один раз.

ТОБТО, ТІЛЬКІ ОСОБИ, ЩО ЗАРЕЄСТРОВАНІ В  КВАРТИРІ МАЮТЬ ПРАВО НА УЧАСТЬ В ЇЇ ПРИВАТИЗАЦІЇ.

2.

ТІЛЬКІ ОСОБИ, ЩО ЗАРЕЄСТРОВАНІ В  КВАРТИРІ МАЮТЬ ПРАВО НА УЧАСТЬ В ЇЇ ПРИВАТИЗАЦІЇ.

ЯКЩО, ОСОБА БУЛА В ОРДЕРІ, А ЗАРАЗ ЗАРЕЄСТРОВАНІ ЗА ІНШОЮ АДРЕСОЮ, ТО ВОНА НЕ МАЄ ПРАВА НА УЧАСТЬ В ПРИВАТИЗАЦІЇ ЦІЄЇ КВАРТИРИ. 

3.

В цьому питанні Ви вказуєте, що квартира приватизована на двох.
Про яку приватизацію Ви запитуєте?

4.

ЯКЩО, ОСОБА НЕ ЗАРЕЄСТРОВАНА В ПРИВАТИЗОВАНІЙ КВАРТИРІ, ТО ВОНА НІЯК НЕ ВПЛИВАЄ НА ПРОЦЕС ПРИВАТИЗАЦІЇ. 

5.

Приватизація передбачає безоплатну передачу громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 м2 загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї (лише громадяни, які постійно проживають в квартирі (будинку) разом з наймачем або за якими зберігається право на житло) та додатково 10 м2 на сім'ю (пункт 1 статті 3 Закону).

Якщо загальна площа квартири (будинку) перевищує площу, яку має право отримати сім'я наймача безоплатно, наймач здійснює доплату цінними паперами, одержаними для приватизації державних підприємств чи землі, а у разі їх відсутності - грошима. Сума доплат визначається добутком розміру надлишкової загальної площі на вартість одного квадратного метра (пункт 3 статті 5 Закону).

Оплата вартості надлишкової загальної площі приватизованого житла може провадитись громадянами у розстрочку на 10 років за умови внесення первинного внеску в розмірі не менше 10% суми, що підлягає виплаті. При цьому громадянин дає органу приватизації письмове зобов'язання про погашення суми вартості, що залишається несплаченою (пункт 11 Положення).

Допоміжні приміщення передаються у спільну сумісну власність громадян одночасно з приватизацією ними квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках, кімнат у комунальних квартирах безоплатно і окремо приватизації не підлягають (пункт 7 Положення).

Кожний громадянин України має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або з частковою доплатою один раз.

ПРИВАТИЗАЦІЯ САНІТАРНОЇ НОРМИ (21 М2) ТІЛЬКИ БЕЗКОШТОВНО. 

ЗА ГРОШІ ПРИВАТИЗУЄТЬСЯ НАДЛИШОК. 

6 - 7.

Видача довідки про невикористання права на приватизацію державного житлового фонду здійснюється відділами приватизації через Центри надання адміністративних послуг.

Необхідні документи:

  • довідка про період реєстрації за місцем проживання у відповідному населеному пункті, якщо в паспорті відсутня така інформація (довідка береться на підприємстві, що обслуговує житловий будинок, гуртожиток);

  • заява на отримання довідки;

  • копія паспорта (сторінки 1, 2, 3 та всі сторінки з відмітками реєстрації місця проживання).

Право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду з використанням житлових чекуі (приватизаційні папери, які одержуються всіма громадянами України і використовуються при приватизації державного житлового фонду) одержують громадяни України, які постійно проживають в цих квартирах (будинках) або перебували на обліку потребуючих поліпшення житлових умов до введення в дію Закону.

Право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку з використанням житлових чеків одержують громадяни України, які на законних підставах проживають у них.

Номінальна вартість житлового чеку визначається відновною вартістю наявного державного житлового фонду з урахуванням загального індексу зростання вартості майна - 10, прийнятого для розрахунків в Державній програмі приватизації державного майна (606 млрд. крб. за станом на 1 липня 1992 року), з розрахунку на кожного громадянина України - 12 тис. карбованців. Ця сума підлягає періодичній індексації відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1994 року № 248 "Про індексацію номінальної вартості житлових чеків".

8.

МАЮТЬСЯ НА УВАЗІ ТІ ОСОБИ, КОТРІ ЗАРЕЄСТРОВАНІ В КВАРТИРІ НА МОМЕНТ ПРИВАТИЗАЦІЇ.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram